WELLNESS ILLENDŐEN

WELLNESS ILLENDŐEN

WELLNESS ILLENDŐEN

WELLNESS ILLENDŐEN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A hideg, borongós idő beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket wellness fürdőkben. Ebbe beletartozik az úszás, a gyógyfürdőzés, a szaunázás, de az élményfürdők nyújtotta szórakozás is. Szerencsére már egyre több helyen van lehetőség arra, hogy kiélvezzük ezeket a szolgáltatásokat, de embertársaink viselkedése gyakran beárnyékolja a hangulatot. De nem kell ellen feltétlenül így lennie! Mehet a wellness illendően is! Azért, hogy a fürdőzés, pihenés mindenki számára kellemes élménnyel záruljon, nem árt néhány szabályt betartani.

 

Fürdőben

Az első és legfontosabb: Nem vagyunk egyedül! Az ember azt gondolná, hogy erről a nyilvánvaló tényről nem is kellene szót ejteni, de aztán ellátogat egy wellness fürdőbe és hamar rá kell ébrednie, de mégis! Valahogy az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy mások is szeretnének pihenni, hogy mások is megváltották a belépőjegyet a fürdő szolgáltatásaira és szeretnék azt megfelelő módon igénybe venni.

wellness, gyógyfürdő, pihenés, feltöltődés, thermálfürdőNe hangoskodjunk!
Ezekben a zárt fürdőkben meglehetősen nagy az alapzaj; a környezet eleve vízhangos, zubog a víz, szól a központi zene, e mellett a gépészetnek is van hangja. Ne tetézzük ezt még hangos beszéddel, röhögéssel főképp a pihenőnek kialakított részeken.

Ne tolakodjunk!
A vízben kialakított padkákon emberek ücsörögnek és élvezik a víz gyógyító hatását. Ne háborgassuk ezt azzal, hogy befurakodunk két ember közé a láthatóan szűkös helyre. Egyrészt udvariatlanság, másrészt nem mindenki szeret idegen emberek fedetlen bőrfelületével érintkezni. (én kifejezetten utálok!)

Ne terpeszkedjünk!
Sem a nyugágyaknál, sem pedig a vízben nem etikus a szükségesnél nagyobb teret elfoglalni. Két embernek fölösleges négy nyugágyat teli pakolni. A törölközőket sem azok háttámláján kellene szárítani, miközben mások csomagokkal a kezükben kénytelenek vándorolni, hogy letelepedhessenek. Van, hogy a vízben sincs túl sok szabad hely, udvariatlan ezt azzal tetézni, hogy szétdobáljuk kezeinket, lábainkat, nehogy más is le tudjon ülni.

 

Szaunában

A szaunázás alapvetően egy energetizáló, pihentető tevékenység, a kikapcsolódást szolgálja. Az emberek azért szaunáznak, hogy ellazuljanak, hogy megszabaduljanak a méreganyagoktól fizikai és lelki értelemben. Mivel csak keveseknek adatik meg, hogy saját szaunával rendelkeznek, ezért sokunknak a szaunázás egy közösségi élmény. Ahhoz, hogy valóban élmény és ne mérgelődés forrása legyen, a szaunázásnak is megvannak a mindenkitől joggal elvárható szabályai.

Felszerelés, ruházat
Szaunázni elvileg egy tiszta lepedőbe csavartan (fürdőruha nélkül) kellene. Mivel a szaunák többsége a nagyközönség számára, koedukáltan üzemel, ezért elfogadott a fürdőruha viselés. Ettől függetlenül azonban a tiszta lepedő használata kötelező. Ugyanis sem nem higiénikus, sem nem illendő fedetlen testtel ülni, pláne nem végig feküdni a szauna ülőkéjén. Erre a célra mindenképpen egy akkora lepedőt ajánlott vinni, amin leterítve az egész testfelületünk elfér.

Papucs
A papucs mindig kardinális kérdés. Van, ahol ki is van írva, hogy a szauna kabinba tilos papuccsal belépni. Ennek pedig az az oka, hogy a papucs talpán olyan szennyeződések találhatók, amelyek a szaunában felgőzölődve a levegőbe jutnak, amit a szaunázók könnyen belélegezhetnek. Tehát – szerintem is – jobb a papucsokat a kabin előtt hagyni.

Csatlakozás
Ha a kabin nem üres, a bent lévőktől illik megkérdezni, hogy csatlakozhatunk-e hozzájuk? Van-e elég hely a számunkra? Meglehet, hogy néhány percet várnunk kell a bejutással, de ne bánjuk. Lehet, hogy jobban járunk, mert kényelmesebben elférünk.

Közlekedés
Őrjítő tud lenni, amikor valaki hosszú percekig tárva hagyja a kabin ajtaját, miközben tollászkodik, a papucsával bajlódik. A bent ülők pedig szinte látják kiosonni az értékes meleget a tátongó kabinajtón. Nem illendő! A belépés előtt minden pakolászást, öltözködést, vetkőzést, törölközést intézzünk el. Az ajtón pedig a lehető leggyorsabban menjünk be és amilyen gyorsan csak lehet, csukjuk be magunk után!

Homokóra
A szaunázáshoz 15 perc a javasolt idő. Ezt legegyszerűbben a bejárat mellett található kis homokórával mérhetjük. Ha nem üres a kabin, nem illendő azonnal megforgatni a homokórát. Elképzelhető, hogy a már bent lévők is mérik vele a saját ott tartózkodásukat. Ezért úgy illik, hogy megkérdezzük tőlük, figyelik-e a homokórát, s csak ezt követően forgassuk meg.

szauna, wellness, pihenés, feltöltődés, gyógyfürdőIllatosítás
Bármennyire is kedveljük az illóolajokat, mielőtt rálódítanánk egy hatalmas adagot a kőre, mindenképpen kérdezzük meg a bent lévőket, hogy hozzájárulnak-e, ha olajat használunk. Ennek nem csupán udvariassági okai vannak, előfordulhat ugyanis, hogy valaki allergiás egyik vagy másik illóolajra. Még ha a jelenlévők bele is egyeznek az olaj használatába, akkor is csak mértékkel, és soha ne közvetlenül a kőre, hanem a felöntő vízbe csepegtessünk belőle. Infrakabinban direkt erre a célra tartanak fenn egy kis üvegcsét, azt használjuk.

Tere-fere
Mint ahogy azt már említettem, a szaunázás egyik célja a kikapcsolódás. Ha mások is tartózkodnak bent, nem illik a magánbeszélgetésünkkel untatni, fárasztani a pihenni vágyókat. Sutyorogva sem! Az legalább annyira idegesítő, mint a félhangos locsogás. Vonatkozik ez a saját állapotunk közlésére is! Nem kell azt tudatnunk a többiekkel, hogy éppen mennyire van melegünk, vagy mennyire izzadunk, vagy mennyire nem kapunk levegőt… stb. Az egészen biztos, hogy a fizikai állapotunk közvetítésére senki sem kíváncsi!!

Bámészkodás
Lesni még lopva sem illendő a szaunázó társainkat! Ez az ellazulás színtere, az emberek óhatatlanul jobban kitárulkoznak egymás előtt, mint felöltözve. A kíváncsiskodó pillantásoktól kíméljünk meg másokat! Fordított helyzetben biztosan egyikünknek sem este jól, ha valaki bámulna.

 

A fentieket a saját tapasztalataim mondatják velem. Nem kőbe vésett szabályok, hanem a saját véleményemet tükrözik. Ettől függetlenül ezeknek az alapvető magatartási szabályoknak a betartása azt hiszem senki számára nem túl megerőltető. S mind közül a legfontosabb: legyünk tekintettel másokra!

Ha valakinek volna még javaslata, ossza meg velünk.

 

Humanilla_blog_alairas

 

 

 

 

Ezt is olvasd el:

Miért jó szaunázni?

“Mi legyen?” – a wellness csomagban?

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!