STÍLUSROMBOLÓK 3. – SZEMÉLYES HIGIÉNIA

STÍLUSROMBOLÓK 3. – SZEMÉLYES HIGIÉNIA

STÍLUSROMBOLÓK 3. – SZEMÉLYES HIGIÉNIA

STÍLUSROMBOLÓK 3. – SZEMÉLYES HIGIÉNIA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A sorozat következő kritikus területéhez, a higiéniával kapcsolatos kérdésekhez érkeztem. Ezen a téren is van mit fejlődni – tisztelet a kivételnek. A legjobb ruhát, a leggondosabb frizurát is tönkre teheti, ha az illető, aki viseli, ápolatlan. Ez alapos felkészültséggel kivédhető; aki tudja magáról, hogy hajlamos az izzadásra – főképp ilyenkor nyáridőben – akkor érdemes felszerelkezni a nap közbeni gyors tisztálkodásra, felfrissítési lehetőségekre, szükség esetén ruhacserére. Ma a higiéniai hiányosságokat vettem szemügyre.

 

Ápolatlan haj

Ahhoz, hogy a haj valóban egy nő ékességévé váljon, törődni kell vele. A hajzat ápoltságának sokféle összetevője van. Elsőként a mosás kellő gyakoriságának elmaradását említem, amikor is szinte megszürkül a kosztól, vagy ha a túlságosan zsíros, korpás fejbőr következtében válik rendetlenné. De a száraz haj sem nyújt kellemes látvány; a fénytelen, kifakult, sprőd hajszálaktól szászerka frizura meglehetősen zilált külsőt kölcsönöz. A gyakori mosás, a különféle gyógynövényes samponok, hajápolók, balzsamok segítségével egészen jól kordában tarthatók az efféle problémák.

A következő észrevétel a festett, vagy inkább festetlen hajkoronára vonatkozik. A lenőtt hajfesték – főképp, ha az eredeti hajszín több árnyalattal elüt a festettől, netán ősz – kifejezetten elhanyagolttá teszi a megjelenést. A hajfestékek különböző rétegekben, különböző mértékben kopnak; a hajvégek felé világosabb, a hajtövek felé sötétebb árnyalatúvá kopott haj is meglehetősen olcsónak tűnhet.

Az a hajzat, ami már szinte kiabál a fodrászolló után, megint csak nem nevezhető esztétikusnak. A túlságosan bolondos, vagy torzonborz frizura, esetleg az extra színekben pompázó hajköltemény viselése is lehet indokolt egy bizonyos közegben, de az üzleti világban könnyen komolytalanná válhat, aki ezt bevállalja.

 

Kezeletlen arc, lekopott smink

Az arcápolás is több részből áll. Az első és talán legfontosabb a bőr ápoltsága. A bőrtípusnak megfelelő tisztítás, táplálás elengedhetetlen az arcbőr üdeségének megőrzéséhez. Ennek elmaradása nemcsak a bőrnek árt, de a külső megítélést is rombolhatja. Ugyanez vonatkozik az elkenődött sminkre, a lepislogott szempillafestékre, a szemredőkben összecsomósodott szemhéjfestékre, a megkopott rúzsra. A rosszul megválasztott, esetleg túl erős arcfestés, a vastag, maszkszerű alapozó nemcsak csúf, de megmosolyogtató látványt nyújthat.

A bozontos, vagy rendezetlen szemöldök a tekintetet változtathatja zavarossá. Éppen ezért ajánlatos a szemöldökív természetes vonalának megtartása mentén való ritkítás. Amennyiben szükséges, a festése a szempillákkal együtt. Férfiaknák gyakoribb, de nőknél is előfordulhat az orrszőrzet túlnövése, amit szintén nem árthat kordában tartani. Ritkán, de előfordul nők körében a szokásosnál erősebb bajusz szőrzet, amit szintén ajánlatos eltávolítani (már csak azért is, mert egy nőnél nem ez a természetes állapot, így a legtöbben megütköznek a látványtól). Erre is vannak már fájdalommentes és végleges megoldások.

 

Szájhigiénia

Külön téma a száj szükséges higiéniája. Mert ugye senki sem szereti a kellemetlen leheletet. Ezért ajánlatos évente felkeresni a fogorvost még panaszmentesség esetén is. Amit azonban otthon is megtehetünk az a rendszeres (napi háromszori) fogmosás, az étkezések utáni szájvizes öblögetés. A szájzuhany fantasztikus találmány! Mindenkinek csak ajánlani tudom. Meglepő, hogy az alaposnak tartott fogmosás után is mit képes kitakarítani a fogak közül!

 

Kezek, körmök

A kéz az arc után a legfontosabb testrészünk (a férfiak valószínűleg nem így gondolják), ami rengeteget árulhat el rólunk. Nőknél a kéz nemcsak a korról, de az illető igényességéről, életmódjáról is árulkodik. Beugrott egy jelenet, amikor a jenkik börtönében sínylődő Butler kapitány az őt meglátogató Scarlett kezeit látva egy pillanat alatt leleplezi a jómódot színlelő nőt. Ó, az az Elfújta a szél…. De hagyjuk ezt most! Szóval nem árt, ha az ember lánya gondoskodik a kezeiről. A mosogatástól felázott praclik, vagy a kapálástól, gyomlálástól megkérgesedett, vízhólyagos mancsok is gyorsan tönkre tehetik az összbenyomást. Az ilyen munkáknál ajánlatos a védőkesztyű használata.

A nikotintól megfestett ujjak látványa kifejezetten hervasztó látványt nyújtanak – főképp nők esetében! De ugyanilyen elrettentő tud lenni a koszos, vagy túl hosszúra növesztett karom, vagy a csutkára rágcsált körömmaradvány látványa. A rendszeres manikűr és a hibátlan körömlakk egészen biztosan segít a jó benyomás kialakításában.

 

Lábak

Ahogy előzőleg már említettem a cipőknél, most ismét hangsúlyozom, hogy a lábaink is hozzánk tartoznak! Ezért a láb higiéniájára is ajánlatos figyelmet fordítani! De nem csak nyáron, hiszen a cipőbe, télen pedig csizmába dugott lábak minden évszakban igénylik az ápolást.

A szőrtelenítés ma már hozzá tartozik a hétköznapi jólápoltsághoz. Számtalan módon megszabadulhatunk a nem kívánatos szőrszálaktól fájdalmas és kevésbé fájdalmas úton. A rendszeres pedikűr, a láb bőrének táplálása növeli a komfortérzetet.

Ha valaki nem fordít kellő figyelmet a lábaira, az inkább ne tegye közszemlére azokat. Ugyan ki kíváncsi mások bütykeire, kapa körmeire, vagy repedezett sarokbőrére?! Pfúj! Ha már magára nem, legalább másokra legyen tekintettel, aki ilyen…

 

Izzadás

Az a fránya izzadás sokszor igencsak meg tudja keseríteni az életet. Hiába természetes folyamat, mégis roppant kellemetlen tud lenni! Sajnos ez sem pusztán nyári probléma. A kéz és lábizzadás is meglehetősen kínos, de a hónalj, netán az intim területekhez kötődő párolgás sajnos már szagos is. A ruhán átütő verejték nemcsak, hogy maradandó foltot hagyhat, de tényleg az egyik legkiábrándítóbb látvány. Ezek ellen is lehet védekezni a megfelelő tisztálkodással, izzadásgátló szerek használatával. Ám a stressz, a hormonok okozta fokozott verejtékezés ellen valószínűleg házi módszerekkel már nem lehet hatásosan felvenni a harcot. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

 

Egyetértesz? Mi a véleményed? Oszd meg velem!

 

Humanilla_blog_alairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!