SÖPÖRD KI AZ E-MAIL POSTALÁDÁD!

SÖPÖRD KI AZ E-MAIL POSTALÁDÁD!

SÖPÖRD KI AZ E-MAIL POSTALÁDÁD!

SÖPÖRD KI AZ E-MAIL POSTALÁDÁD! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Az e-mailen való kommunikáció amolyan szükséges rosszá vált. Ugyanis a naponta érkező levéláradat biztosan sokunkat elkeserít. Időrabló a gyakran átláthatatlan üzenet rengetegből kiválogatni a fontos, azonnali cselekvést igénylő maileket. Van néhány ötlet, amivel megkönnyítheted a dolgod. Ezek valószínűleg nem ismeretlen megoldások, de valahogy mégsem tesszük meg őket. Ha újat nem is nyújt ez a mai bejegyzés, legalább összeszedi a lehetséges tennivalókat.

 

Célirányos e-mail fiók:

Az ingyenes levelező rendszerek elterjedésével bárki számára lehetővé vált, hogy több e-mail fiókja is legyen egyszerre. Ez azért is célszerű, mert a különböző témakörökhöz más-más fiók tartozik. Érdemes egyet nyitni a hivatalos ügyintézéshez. Ennek válassz olyan címet, ami bármilyen körülmények között vállalható. Célszerű a nevedből kialakítani, mert ez alapján a címzett is könnyebben beazonosíthat. Ebbe a fiókba érkezhetnek a biztosítótól, a hivataloktól, banktól jövő levelek. Amikor ezt a fiókot nyitod meg, eleve úgy ülsz le a gép elé, hogy most koncentrálnod kell, mert fontos értesítések várhatók.

A családtagok, barátok számára is jó, ha nyitsz egy külön e-mail fiókot. A velük való levelezést ezen a címen bonyolíthatod.

Ha szoktál a net-en barangolni, és előszeretettel iratkozol fel hírlevelekre, vagy töltesz le ingyenes anyagokat, e-mail cím megadása fejében, akkor érdemes erre a célra egy újabb levelezési fiókot nyitnod. Ha így teszel, biztosan nem keverednek össze a hivatalos és a magánélettel kapcsolatos üzenetek.

 

Fontossági sorrend:

Bármennyire is sűrű a programod, mindenképpen iktass be egy olyan időblokkot a napirendedbe, amit az e-mailekre szánsz. Olyankor zárj be minden más ablakot a gépeden és csak az üzeneteidre koncentrálj. Ezt az időblokkot nem érdemes a csúcsidőszakodra tenned. Amikor a legjobb formádban vagy, inkább használd alkotásra, ötletelésre, a komolyabb feladatok kidolgozására. Ha olyan a munkád, hogy megengedheted magadnak, akkor a levelezésre szánt időt ütemezd az ebéd utáni időszakra. Ha több e-mail fiókod is van, akkor munkaidőben kizárólag a munkához, hivatalos ügyintézéshez kapcsolódó levelekkel foglalkozz. A magánjellegű üzeneteket pedig hagy meg otthonra.

 

Rendezés:

A gmail egy csomó lehetőséget kínál arra, hogy egyedi módon rendszerezhessük a leveleinket. A jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonra kattintva érhetők el a Beállítások menüpont. Az itt található címkézés remek lehetőség arra, hogy áttekinthetőbbé váljon a levelezésed. Ha kapsz egy levelet, nyisd meg és kattints a címkékre, majd a létrehozásra. Adj meg egy tetszőleges nevet és ezzel máris megjelölted az adott levelet. Az új címke mappaként a bal oldali sávban is megjelenik. Ott aztán a név melletti kis négyzetre kattintva tetszés szerinti színeket is beállíthatsz a címkék mellé. Beállítható még a címke háttérszíne, sőt a betű színe is. Ezzel egy csapásra átláthatóbbá válik a levelesláda tartalma.

 

Törlés:

Mielőtt kilépnél a fiókodból, soha ne hagyj olvasatlanul egyetlen e-mail üzenetet se! Ha a feladó nevéből, vagy a tárgysor alapján úgy ítéled meg, hogy számodra nem fontos az üzenet, akkor töröld ki azonnal. Ha ma nem olvastad el az illető levelét, holnap miért tennéd? Legjobb az ilyenektől azonnal megszabadulni.

Azokat a leveleket is dob a kukába, amelyeket már elolvastál. Fölösleges tartogatni őket, csak zavarják az átláthatóságot. Ha van olyan köztük, amelyik fontos információkat tartalmaz és még később is szükség lehet rájuk, akkor nyiss mondjuk egy „Később” nevű mappát és oda tedd el, vagy mentsd le a gépedre. De vigyázat! Tényleg csak a hasznos, vagy fontos leveleket raktározd el, különben ebben a mappában lesz fejetlenség!

 

Azonnal reagálás:

A beérkezett üzeneteidre olvasás után azonnal válaszolj. Ezzel biztosan nem kerüli el a figyelmed egyetlen értesítés sem. Ezen túlmenően megvan az eredményesség érzése és csökken a nyomás, hogy nem vagy elég naprakész.

 

Leiratkozás:

Szörfölgetés közben számtalan hasznosnak ígérkező hírlevélre, értesítésre feliratkozunk. Az első két-három levelet még izgatottan várjuk, azonnal megnyitjuk és el is olvassuk. Aztán ráakadunk egy újabb, ígéretes e-mail tanfolyamra és a korábbiak szép lassan feledésbe merülnek. Azért, hogy ne vesszen kárba semmi, gyorsan nyitunk egy mappát a régieknek és oda irányítjuk a további leveleket. Aztán ezekről is szépen lassan megfeledkezünk, a levelek meg csak jönnek, gyűlnek és a vége az lesz, hogy már hónapok óta rá sem néztünk, a mappa meg csak telik a felbontatlan levelekkel. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, amikor valamilyen rejtélyes oknál fogva akad egy üres fél órád, gyorsan belenézel, hogy nehogy lemaradj valamiről, de csalódottan látod, hogy a levélben szereplő link már hetek óta nem él, hisz nem nyitottad meg időben. Mit lehet tenni? Az ilyen hírlevelekről egyszerűen le kell iratkozni. Ha már a harmadik levél parkol bontatlanul a mappádban, azonnal töröld ki! Valószínűleg a többit sem fogod megnyitni. Csak azokat hagyd meg, amiket valóban, rendszeresen elolvasol, a többitől könyörtelenül szabadulj meg!

Neked milyen módszer vált be? Te hogyan szoktad rendben tartani a leveleidet? Írd meg a tapasztalataidat. Egy jó gyakorlat mindenkinek hasznára válhat.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×
Címkék:

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!