SIKERKOVÁCS

SIKERKOVÁCS

SIKERKOVÁCS

SIKERKOVÁCS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Shirley MacLaine egy igazi sikerkovács. Kitűnő példája az újrakezdésnek, hogy hogyan lehet egy hátrányból előnyt kovácsolni. Nem kergetett hiú ábrándokat, lemondott az álmáról, és a meglévő adottságaiból épített csodás karriert.

1934. április 24-én született Shirley MacLean Beatty néven USA-ban. Virginia Államban. Édesapja Ira Owens Beatty, édesanyja Kathlyn (Corinne) MacLean  tanárok voltak. Fivére, a szintén színész Warren Beatty (1937).

Vékony alkata és gyenge bokája miatt az édesanyja három évesen balett órákra kezdte járatni nem is sejtve, hogy ezzel megalapozza a kislány későbbi karrierjét. Shirley nagyon megkedvelte a táncot, egyetlen óráról sem hiányzott és lelkesen gyakorolt, aminek meg is lett az eredménye. A Rómeó és Júlia, valamint a Csipkerózsika című darabokban táncolt, de fiúk hiánya miatt fiú szerepekben lépett fel.

Később megkapta az áhított női szerepet, Cinderella tündér szerepét, de még a bemelegítés során eltört a bokája. Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy színpadra lépjen és leküzdve a fájdalmakat, törött bokával is végig táncolta a darabot.

A balerina karrierről azonban kénytelen volt lemondani, mert túlságosan magasra nőtt, s ez gátolta őt abban, hogy a táncmozdulatok technikai kivitelezését tökéletesen elsajátítsa. Ekkor fordult a tánc más formái, majd a színjátszás és a zenés színház felé. Valószínűleg nem lehetett könnyű lemondani egy álomról, de a bölcs belátás életre szólóan megjutalmazta.

A Washington-Lee gimnáziumban a pompom csapat vezetője volt és mellette fellépett az iskolai színjátszó kör produkcióiban. Az utolsó nyári szünetben New Yorkba utazott, hogy szerencsét próbáljon a Broadwayon. Szerencséjét végül más szerencsétlenségének köszönheti: Carol Haney színésznő bokasérülése miatt Shirleyt hívták beugrónak a The Game Pajama című darabba. Itt látta meg őt Hal B. Wallis film producer, aki szerződést ajánlott neki a Paramount Pictures-nél.

A filmvásznon 1955-ben, az Alfred Hitchcock rendezte Bajok Harry-vel című filmben debütált. Ezért a szerepéért kezdő színésznőként máris elnyerte a Golden Globe díjat, mint Az év új filmcsillaga. Ezzel a szereppel és az érte járó elismeréssel megalapozta a későbbi pályafutását, ami töretlenül ívelt fölfelé.

Eddig 65 mozifilmben szerepelt, köztük olyan alkotásokban, mint a 80 nap alatt a Föld körül (1956), a Legénylakás (1960). Előbbiért Oscar díjra, utóbbiért Golden Globe díjra jelölték. De láthattuk őt a Végzetes rágalom (1961.), az Irma te édes (1963), vagy az Acélmagnóliák (1989) című filmekben is. A hat Golden Globe-díj, és számtalan jelölés után a legnagyobb filmes elismerésért járó arany szobrocskát, az Oscar díjat 1983-ban vehette át a Becéző szavak című filmben nyújtott alakításáért, mint A legjobb női főszereplő.

A színésznő – mai szemmel – meglehetősen korán, 1955-ben, 21 évesen ment férjhez Steve Parker filmproducerhez, akivel nyíltan felvállalták, hogy nyitott házasságban élnek. Házasságuk 28 évig tartott. Egyetlen lányuk, Sachi, 1956-ban született.

A színésznő a tollforgatásban is tehetségesnek bizonyult. Eddig 14 könyve jelent meg főképp önéletrajzi és spirituális témákban. Több mint három évtizede, a new age korszak beköszöntével figyelmét a spirituális, metafizikai világ felé fordította. Könyveiben a személyesen megélt élményeit ismerteti; mélyen hisz a reinkarnációban és a földönkívüliek létezésében.

A munkával mai napig sem hagyott fel. Legutóbb a 2013-ban készült, Walter Mitty titkos élete című filmben szerepelt.

Pályafutását a filmszakma 1999-ben a berlini filmfesztiválon Arany Medve-életműdíjjal, 2012-ben az Amerikai Filmintézet Életműdíjjal ismerte el.

 

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!