PÖTTYÖS PANNITÓL A VÖRÖS OROSZLÁNIG

PÖTTYÖS PANNITÓL A VÖRÖS OROSZLÁNIG

PÖTTYÖS PANNITÓL A VÖRÖS OROSZLÁNIG

PÖTTYÖS PANNITÓL A VÖRÖS OROSZLÁNIG bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
4 Flares Filament.io 4 Flares ×

A címben szereplő két főhős Szepes Mária nevéhez fűződik, aki Scherbák Magdolna néven született Budapesten, 1908. december 14-én, művész családba. Több írói és művész álnéven szerepelt (Papír Margit, Papír Magdolni, Orsi Mária, Orsy Mária, Balogh Magda), de igazán ismertté a férjezett nevén, Szepes Máriaként vált.

Édesapja a korszak kiemelkedő táncos, komikus jellem-színésze, édesanyja énekes- és színésznő volt. Ők alapították az Újpesti Színházat (1909-1912). Az édesapja 1911-ben, fiatalon meghalt. Édesanyja négy évvel később újra férjhez ment Galánthay Balogh Béla filmrendezőhöz. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy már két évesen színpadon szerepelt.

De mégsem szülei nyomdokait folytatta, már kilenc éves korában megmutatkozott írói tehetsége, verseket, novellákat írt. Érdeklődése a klasszikus irodalom felé fordult, majd érettségi után az irodalom mellett művészettörténetet, pszichológiát tanult a Walter szemináriumban. Műveltségét és tehetségét dramaturgként kamatoztatta a nevelőapja által alapított Astra Filmgyárban. Számos Karádi film forgatókönyve, dalszövege származik a tollából.

1925-ben ismerkedett meg Szepes Béla gerelyhajító olimpikonnal, a későbbi újságíró, karikaturistával, akivel 1930-ban házasságot kötött és akivel 1933-ig Berlinben éltek. A férj újságírói feladatai mellett a feleség tovább képezte magát és pszichológiát, karakterológiát, vallásfilozófiát tanult Gerling professzor mellett.

1938-ban hét hónapos korában elveszítette kisfiát. „Átutazóban volt nálam… sok becsvágyat, igényt, káprázatot temettem el vele, amelyek talán más irányba terelnek különben, mint amerre haladnom kellett…” A gyermekek iránti olthatatlan szeretetét mesekönyvei és a 19 kötetes Pöttyös Panni sorozat tanúsítják.

1939-ben, a háború borzalmai között kezdte el írni leghíresebb regényét, A Vörös Oroszlánt, ami 1946-ban a Hungária Kiadónál jelent meg elsőként. Az 1947-es államosítást követően a felforgatónak titulált művet bezúzták ugyan, de a lélek halhatatlanságáról szóló könyv túlélte a politikai viharokat. Számos külföldi és hazai kiadást megélt azóta.

1947-től harminc éven keresztül írta, érlelgette a Raquel-Saga hét kötetét. A sorozat hasonló hangvételű, mint nagysikerű elődje A Vörös Oroszlán.

Rendkívül gazdag életművére csak idős korában figyelt fel a hazai irodalmi élet. Számtalan műfajban képes volt kiválót alkotni. Írásai között megtalálható többek között tudományos-fantasztikus regény, ezoterikus tananyagok, mesék, novellák, filmforgatókönyvek, önéletrajzi regény, versek, újságcikkek. A hazai sci-fi irodalom első női képviselőjeként tartják számon. Munkásságát többször díjazták; 1994-ben vehette át a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban pedig a középkeresztet.

Alapítója és haláláig fővédnöke volt az 1997-ben indult SZINTÉZIS Szabadegyetemnek.

2007. szeptember 3-án az írónő levetette átmeneti, földi testét, hogy átlépve a fátylon túli világba örök fényességben éljen tovább.

 

 

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

4 Flares Twitter 2 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 4 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!