PÁLYAVÁLASZTÁS ÉS GRAFOLÓGIA

PÁLYAVÁLASZTÁS ÉS GRAFOLÓGIA

PÁLYAVÁLASZTÁS ÉS GRAFOLÓGIA

PÁLYAVÁLASZTÁS ÉS GRAFOLÓGIA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Azt hiszem, nem túlzok, amikor azt állítom, hogy a pályaválasztás egy ember életének legfajsúlyosabb döntései közé tartozik. Jelentősége abba áll, hogy az egyén megtalálja az igényeihez legmegfelelőbb feladatkör, és sikeres karriert futhasson be.

A pályaválasztás napjainkban egyre kevésbé egy életre szóló választás. Sokkal inkább egyfajta irányválasztás, ami érdeklődésünknek, képességeinknek és igényeinek egyaránt megfelel, ami szükség szerint alakítható, változtatható. E mellett a pályaválasztás egyfajta értékválasztás is, ami az egyéni értékrend mellett szorosan összefügg a családi, és a tágabb közösség értékrendjével is. Egy foglalkozás nem csak megélhetést biztosít, de státuszt is jelent és meghatározza az egyén társadalmi ranglétrán elfoglalt helyét is. Minden társadalomban vannak kiemelt és kevésbé kiemelt szakmák, amelyek képviselői az erkölcsi elismertség mellett egyáltalán nem mellékes anyagi elismeréssel is járnak. Ilyen és hasonló szempontokat is érdemes tisztázni, mielőtt valaki hosszú éveket és nem kevés pénzt szán tanulásra, gyakorlat megszerzésére, miközben nem találja a helyét.

A legjobb választás az, amikor az egyén a képességeit szabadon kibontakoztathatja és ez nem csak a maga örömére, de mások hasznára is válik. A sikeres életpálya alapja a helyes pályaidentifikáció, amikor az egyén személyiségprofilja és a választható szakmák tevékenységprofilja illeszkedik egymáshoz.

A pályaválasztási célból készült grafológiai vizsgálat során elsődleges szempont a vizsgálati alany személyiségének, egyéni adottságainak, képességeinek és igényeinek feltárása. A grafológia, mint eszköz lehetőséget biztosít a személyiségprofil felállításához; rávilágít az erősségekre, a rejtett adottságokra. A korábban fel nem ismert képességek feltárása révén új lehetőségek is felvetődhetnek, s a személyiségfejlődés lehetséges irányai is jól prognosztizálhatók. A grafológiai vizsgálat rámutat azokra a tényezőkre is, amelyek hátráltathatják a siker elérését, a kerülendő pályaköröket. A grafológiai pályaorientációs tanácsadás részletes és rendszerbe foglalt iránymutatásai megbízható támpontokat nyújthatnak ahhoz, hogy a tanácskérő személyes adottságai alapján rátaláljon azokra a pályákra, amelyek a legeredményesebbnek ígérkeznek a számára, ezért a kézírás a pályaorientáció megbízható forrásává válhat.

Korunk újabb kihívás elé állítja az embereket a többszöri pályaválasztás kényszerével. A pályaválasztás klasszikus időszaka a 15-18 éves korra tehető. Ebben az életszakaszban kell olyan döntéseket meghozniuk a fiataloknak, amelyek nagymértékben befolyásolhatják akár az egész életútjukat. Hiszen a jó indulás gyakran behozhatatlan előnyökkel is járhat. De csak akkor juthatnak el a helyes döntéshez, ha rátalálnak életfeladatukra. Éppen ezért a pályaorientációs vizsgálatnak döntés előkészítő szerepe van, ami az egész életútra kihatással lehet.

Ám a pályaválasztás a megváltozott gazdasági és munkaerő piaci igények miatt pályamódosításként a későbbi életkorokra is áthelyeződhet. A néhány évtizeddel korábban általánossá vált egyívű pályatervezést mára felváltotta a többívű pályatervezés. Ehhez el kell fogadni az egész életen át tartó tanulást akár személyes fejlődésünk, akár a változó piaci igények miatt. Egy újabb szakma elsajátítása, vagy a meglévő szaktudás elmélyítésének igénye bárkit választás elé állíthat. Ilyen esetekben felbecsülhetetlen értékű, ha valaki ismeri a személyiségében rejlő potenciált és a számára előnyös pályairányokat. Ezzel ugyanis kiküszöbölhetők a nagyobb vargabetűk, megszabadulhat az alkalmatlanság gyötrő érzésétől és a szakmai váltások is nagyobb sikerrel valósíthatók meg.

A pályafejlődési tanácsadás éppen a pályaváltások okozta nehézségek, krízisek elkerülését, megoldását célozza. A kézírás elemzés alapján készült pályaorientációs vizsgálatnak ugyanis az életút bármely pontján van létjogosultsága. Segítségével életkortól függetlenül lehetséges az egyéni képesség mintázathoz illeszkedő foglalkozások beazonosítása, s újra tervezhető az életpálya.

 

Te hogyan választottál pályát annak idején? Ki, vagy mi segített a döntés meghozatalában? Ma is úgy döntenél, mint annak idején? A válaszodat írd meg hozzászólásként.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_névaláírás

3 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!