ÖNVIZSGÁLAT, MINT A SIKER ZÁLOGA

ÖNVIZSGÁLAT, MINT A SIKER ZÁLOGA

ÖNVIZSGÁLAT, MINT A SIKER ZÁLOGA

ÖNVIZSGÁLAT, MINT A SIKER ZÁLOGA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
7 Flares Filament.io 7 Flares ×

Sokan és sokféleképpen határozták már meg a siker titkát. Volt, aki tanulmányt, volt, aki egy egész könyvet szánt a témának. A sikert ahányan vagyunk, annyiféle módon definiáljuk. Nyilván a szerint, ki, mit tart eredménynek, elérendő célnak, követendő példának.

Richard N. Bolles neves amerikai karrier tanácsadó Karrieriránytű (2013. HVG Könyvek) című könyvében az álláskeresés eredményességét is egyfajta sikerként könyveli el. Megjegyzem, ezzel a véleményével nincs egyedül. Napjainkban világviszonylatban nő a munkanélküliek, közöttük is a fiatal, pályakezdő álláskeresők száma. A betöltendő állásokért kemény küzdelem, egy-egy magasabb pozícióért valóságos harc folyik a munkaerő piacon. Rendre jelennek meg a karrier tanácsadó cikkek, szakkönyvet, gombamód szaporodnak a tanácsadó weboldalak, szakértői blogok, tréningek tömege kínálja az egyetlen, tuti módszert, amivel könnyen, gyorsan, X napon belül garantáltan állást találhatnak a tanoncok.

Az említett szerző az általa vizsgált módszerek közül a legmagasabb, 86 %-os eredményt nem másnak, mint az önvizsgálatnak tulajdonítja. Megfigyelései szerint az önvizsgálat – vagy nevezzük önismeretnek – során három alapvető kérdésre kell tudnunk megadni a választ:

 1. MIT?
  Ez esetben arra keressük a választ, hogy melyek azok a képességeink, amelyeket szívesen hasznosítanánk. Azt kell tisztáznunk magunkban, hogy mi az, amit szívesen csinálnák napi 8 órában, több hónapon, vagy éven át.
 2.  HOL?
  Ennél a kérdésnél azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen körülmények között, milyen munkafeltételek mellett szeretnénk dolgozni.
 3. HOGYAN?
  Bolles szerint a harmadik fontos kérdés meglehetősen összetett. Egyrészt vonatkozik a lehetséges munkahely földrajzi elhelyezkedésére, tehát arra, hogy hogyan jussunk el a leendő munkahelyünkre? Mennyit vagyunk hajlandóak utazni naponta, hogy eljussunk a munkavégzés helyszínére?

Másrészt azokat a tevékenységeket is érdemes számba vennünk, amelyek érdekelnek. Következő fontos kérdés, hogy hogyan kívánunk az adott szervezetnek a hasznára válni?

Azt a szerző is elismeri, hogy az önvizsgálat – bár a leghatékonyabb módszer – a legtöbb munkával is jár. A kérdések könnyűnek tűnnek, ám mégsem annyira könnyű mindegyiket megválaszolni. Van, hogy egészen mélyre kell leásnunk a személyiségünkbe, hogy megadjuk a választ. A lelki kutatás során szembesülnünk kell néhány kellemetlen élménnyel, amely egy-egy korábbi esetleges sikertelenségünk hátterét megvilágítja. Ok-okozati összefüggésekre derülhet fény, amelyek hátráltatnak bizonyos feladatok elvégzésében, vagy éppenséggel felhívják a figyelmünket az eredményességünk sarokpontjaira, hogy még tovább erősíthessük azokat.

A könyvnél maradva Bolles megindokolja, hogy miért működik az önvizsgálat sikeres álláskeresési módszerként.

 1. általa pontosan behatárolhatjuk, hogy milyen az a munkakört, amit szívesen ellátnánk.
 2. pontosan meg tudjuk fogalmazni, hogy milyen állást keresünk
 3. feltárhatjuk az erősségeinket, azokat a tulajdonságainkat, amelyekben a legjobbak vagyunk.

 

A cikkben szereplő könyvet ITT vásárolhatod meg.

 

Mit gondolsz az önvizsgálat fontosságáról az álláskeresés kapcsán?

 

Humanilla_blog_alairas

7 Flares Twitter 1 Facebook 4 Google+ 2 Filament.io 7 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!