ÖNISMERETI MÓDSZEREK – GRAFOLÓGIA

ÖNISMERETI MÓDSZEREK – GRAFOLÓGIA

ÖNISMERETI MÓDSZEREK – GRAFOLÓGIA

ÖNISMERETI MÓDSZEREK – GRAFOLÓGIA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

 

Úgy mondják: „minden szentnek maga felé hajlik a keze”, az önismereti módszereket bemutató sorozatom első részében grafológusként a grafológiát mutatom be.

Az írás a lélek tükre

A grafológia a kézírást vizsgáló tudomány. Kézzel írunk, amikor szeretnénk feljegyezni valamit, vagy a gondolatainkat kívánjuk megosztani másokkal. Csakhogy a kézírás több mint gondolatközlő eszköz. A kézírás az agyunkból érkező impulzusok, idegek és izmok összehangolt munkájaként létrejövő, papíron rögzített mozgás. Mindannak lenyomata, ami az írás pillanatában hatással volt ránk, az érzéseinkre, hangulatunkra. De megőrzi az általában jellemző lelkiállapotunkat, társas viszonyulásainkat, a személyiségünk vonásait, a tudatalattink üzeneteit. Ezért nem meglepő, hogy az írást gyakran a „lélek tükrének” is nevezik.

Az ember minden cselekvése, mozdulata, gesztikulációja jellemző az adott személyre. Az írómozgás esetében ez a mozgás egyike az illető egyéb mozgásai, cselekvései közül. S ugyanúgy, ahogy egyéb megnyilvánulásaink, a kézírásunk is egyéni módon jellemez bennünket, hiszen ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma kézírás sem. Éppen ezért a grafológiai elemzés minden esetben személyre szabott.

 

A grafológia születése

Az írás és az író személy jelleme közötti összefüggések megfigyelése már több mint kétezer évre tekint vissza. Arisztotelész (Ke. 384-322.) vélekedése szerint: „…ahogy a beszélgetés jelzi a lélek fogalmait, éppen úgy mutatja az írás a beszélgetést és a gondolatot.” Kortársa, Phalerensi Demetrius athéni szónok a következőket mondta: „A betű mutatja a lelket, aki betűket ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak lelkét.

Jean Hippolyte Michon (1806-1881.) francia abbé volt az, aki tudatosan és lankadatlan szorgalommal gyűjtötte az írásjegyek és személyiségjegyek közötti összefüggéseket. Fáradozásainak köszönhetően a grafológia a benyomások szintjéről a statisztikailag bizonyítható tudomány szintjére emelkedett.

 

Ezt meg miből látja?

Az írás jelek összessége. A grafológus jelnek tekint mindent, ami a papír felületét megváltoztatja. Jel tehát maga az írás, de jel az azt körülvevő tér, vagyis nemcsak a vonások, hanem azok hiánya, a papír hajtása, minősége, stb. A jeleket viszont tendenciájukban értelmezzük. A grafológia alaptétele ugyanis: „egy jel, nem jel!”, vagyis mindent a szerint értékelünk, hogy mennyiben jellemzője az adott írásnak. A felelős grafológus sohasem von le általános következtetéseket csupán egyetlen írásjegy alapján!

önismereti módszerek - grafológiaA grafológiai vizsgálat alapja a viszonyítás. Viszonyítunk egyrészt ahhoz a mintához, ami alapján megtanultunk írni, ahhoz, hogy az elénk kerülő kézírás mennyiben tér el ettől, mennyire egyéni. Másrészt viszont viszonyítunk az írás készítőjének a saját, különböző időpontokban készült, már kialakult írásához is. Ekkor azt vizsgáljuk, hogy melyek azok a sajátosságok, amelyek mindenkor jellemzik az egyént, és melyek azok, amelyekben önmagához képest is eltérés mutatkozik.

A grafológiai vizsgálat kezdeti szakasza a metrikus elemek méréseiből, az eredmények kiértékeléséből áll. A grafológus a megállapításait a statikus elemeknek és a kézírás komplex változóinak analizálására, majd az eredmények szintetizálására alapozza. A vásárokban, különböző rendezvényeken végzett grafológiai jellemzés csupán töredéke annak, amire a grafológiai vizsgálat képes. Ez az ún. gyorselemzés amolyan pillanatfelvételnek, első benyomásnak tekinthető, ám a valódi grafológiai vizsgálat ennél sokkal alaposabb és sokrétűbb.

 

Grafológia, mint önismereti módszer

A grafológia az emberi lélek megismerésének egyik kiváló eszköze. A grafológus egyetlen írásminta alapján képes az író személy személyiségéről átfogó képet alkotni. Az elkészült grafológiai vélemény egyrészt megerősíti a már tudatosult jellemzőket, másrészt rávilágít az addig fel nem ismert sajátosságokra. Hozzásegíti az egyént, hogy jobban megértse önmagát, a viselkedését, ezáltal hozzájárul az önelfogadáshoz és gyarapítja az önismeretet. Ennek eléréséhez azonban nyitottság és kellő elszántság szükséges.

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

 

 

Ez is érdekelhet:

Hogyan írj a grafológusnak? – avagy milyen az elemezhető írásminta?

A kiválasztás módszerei: grafológiai vizsgálat

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!