ÖNÉLETRAJZ: EZT HAGYD KI

ÖNÉLETRAJZ: EZT HAGYD KI

ÖNÉLETRAJZ: EZT HAGYD KI

ÖNÉLETRAJZ: EZT HAGYD KI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Bárki, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy új állás után kell néznie. Ilyenkor kézenfekvő, hogy ki kell pofoznia az önéletrajzát. Az önéletrajz egyfajta bemutatkozás, maga az első benyomás, mert egyfajta képet fest az illető személyiségéről. A tartalma mellett a külalakjával – a papír minősége, a szerkesztés módja, a használt betűtípus, alkalmazott színek, a fogalmazás módja – kialakít egyfajta képet az adott személyről.

Ha itt az ideje, hogy felfrissítsd az önéletrajzod, akkor valószínűleg elgondolkodsz azon, hogy mit tartalmazzon. Ezzel együtt azonban éppen olyan fontos, hogy mit hagyj ki belőle!

Az önéletrajz célja, hogy rövid, gyors pillanatképet mutasson a tapasztalataidról és az eredményeidről. A túl sok információ nem csak a megértést zavarja, de a profizmust is megkérdőjelezi.

 

Ezt hagyd ki az önéletrajzodból:

 

#1. Személyes adatok

A név, lakcím és elérhetőség bőven elegendő a személyes adatok rovatba. A családi állapot, vagy a gyermekek száma, vagy a születési csillagjegy érdektelen adalék egy HR-es számára.

 

#2. Túlzott részletesség

Szorítkozz a tényekre, alkoss rövid tőmondatokat és fogalmazz egyszerűen. Ezzel megkönnyítheted a kiválasztást végző szakember dolgát, aki gyorsan képet kaphat rólad és nem rabolod az idejét. Ha valami felkelti az érdeklődését, azt az interjún úgyis megkérdezi.

 

#3. Kísérőlevél

Az önéletrajz egy rövid, időrendbe szedett felsorolás az iskolai végzettségekről, szakmai tapasztalatokról és az eredményekről. Minden további, a meghirdetett munkakörhöz kapcsolódó közlendőd, mint amilyen az elhivatottság, kerüljön inkább a kísérőlevélbe.

 

#4. Magyarázkodás

Lehet, hogy hosszabb ideid munkanélküli voltál, vagy más ok miatt hézagos a munkaviszonyod. Ne rejtegesd, mert úgyis kiderül. De ne is magyarázkodj. Sorold fel a munkaviszonyaidat egymás után, a résekről pedig beszélsz az interjún.

 

#5. Irreleváns munkakörök

Csak olyan korábbi munkahelyeket, szakmai tapasztalatokat sorolj fel, amelyek kapcsolódnak valamelyest az éppen megpályázott munkakörhöz. Azokat az állásokat, amelyeket jobb híján elvállaltál, inkább hagyd ki!

 

#6. Hobbi, vagy érdeklődési kör

Alapvetően nem tartozik egy munkahelyre, hogy a leendő dolgozójuknak mi az érdeklődési köre, hobbija. Ez is akkor lehet értékes adatlék, ha szorosan kötődik a megpályázott álláshoz és hozzájárul ahhoz a képhez, hogy te vagy az ideális munkavállaló.

 

#7. Pontatlanság

S amit mindenképpen hagyj ki, az a pontatlan gépelés, a helyesírási hibák és a csúsztatások.

 

Az álláskereséshez kívánok…

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

Letöltötted már az ajándék tanulmányt? Kattints a linkre, ha szeretnéd: Önéletrajz típusok és minták

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!