NŐI SORSOK MEGALKOTÓJA

NŐI SORSOK MEGALKOTÓJA

NŐI SORSOK MEGALKOTÓJA

NŐI SORSOK MEGALKOTÓJA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Szabó Magda: író, költő, műfordító, drámaíró

1917. október 5-én született Debrecenben. Tanulmányait is szülővárosában végezte; 1935-ben érettségizett, majd a Debreceni Egyetemen, ahol latin-magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát szerzett 1940-ben. Még ez évben kezdett el tanítani; két évig szülővárosában, a Református Leányiskolában, majd három évig Hódmezővásárhelyen.

1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa volt, mint filmügyi referens. Közben jelentek meg versei a debreceni Magyarok című folyóiratban, majd az Újholdban. Itt találkozott későbbi férjével, Szobotka Tibor íróval, akivel 1947-ben házasságot kötött.

A házaspár életébe a politika beleszólt, 1949-től egyikük sem publikálhatott. Az írónőt elbocsátották a minisztériumból. A hallgatás évei alatt a Horváth Mihály téri Gyakorló Általános Iskolában tanárként dolgozott.

A mellőzöttség idején érdeklődése a regényírás felé fordult. Talán ennek a kényszernek is köszönhető, hogy az irodalom szinte valamennyi területén kipróbálta tehetségét; kezdetben költőként számos verseskötetet jelentetett meg, később regényeivel vált ismertté, de színpadi művei is sikereket arattak.

1958-ban a Freskó című regényével debütált mint író, amit 1959-ben Az őz című regény követett. Ezek hozták meg számára a szélesebb körű elismertséget. 1959-től szabadfoglalkozású íróként szinte ontotta a jobbnál jobb műveket, amelyek ettől kezdve sorra követték egymást.

Írásai főként a lélektani regények közé tartoznak. Kedvelt témái között a női sorsok (Danaida, Pilátus), a család, a kapcsolatok, az emberek lelkivilága és a múlt ábrázolása szerepelt. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt (Ókút, Für Elise), de szívesen örökítette meg a XX. század hajnalának Debrecenjét (Régimódi történet).

Nem csak a felnőttekhez, de a fiatalabb korosztályhoz is szólt. Gyermekeknek szóló könyvei a Bárány Boldizsár (1958) című verses mese, vagy a Mondják meg Zsófikának (1958) című regény. Ifjúsági regényeket is írt, többek között a Bárány Boldizsár című verses mesét (1958) vagy a Tündér Lala című (1965) meseregényt. Ifjúsági regényei az Álarcosbál (1961), vagy az Abigél (1971), ami mind közül talán a legismertebb műve. A Katalin utca (1969) című regényében a boldog békeidőkre árnyékot vető háború rémségei közül kivilágló különös üzenet kapott helyett, mely szerint a holtak és élők világ között nincs élet határvonal, a holtak lelkei haláluk után is közöttünk járnak.

Szeretett férje 1982. februárjában elhunyt, akinek hiánya egész hátralévő életét végig kísérte. Az 1983-ban megjelent Megmaradt Szobotkának című könyvében neki állított emléket.

1985-1990 között a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke.
1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja és az irodalmi osztály rendes tagja.
A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Műveit közel 50 nyelvre fordították, ezzel az egyik legtöbbet fordított magyar íróink egyike. Gazdag életműve számtalan elismerést, díjat kapott. Csak néhányat említek meg közülük: József Attila-díj (1959, 1972), Kossuth-díj (1978), a Debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktora (1993), Déry Tibor-díj (1996), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal/polgári tagozat (1997), a Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora (2001), Magyar Corvin-lánc (2001), Prima Primissima díj (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje/polgári tagozat (2007).

Az irodalom élete utolsó pillanatáig elkísérte; alig egy hónappal a 90. születésnapját követően, 2007. november 19-én Szabó Magda kerepesi otthonában olvasás közben örökre elaludt. Gondolatai, szellemisége regényeiben tovább él.

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

 

 

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!