NŐI RUHATÁR A FÉRFIAK VILÁGÁBAN

NŐI RUHATÁR A FÉRFIAK VILÁGÁBAN

NŐI RUHATÁR A FÉRFIAK VILÁGÁBAN

NŐI RUHATÁR A FÉRFIAK VILÁGÁBAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

A kényszer szülte helyzet, mi szerint a nőknek is munkába kellett állniuk, a háború következménye volt. Azóta a női önérvényesítés, karrierépítés teljesen elfogadott dolog. Az utóbbi évtizedekben már nagyon sok munkakör megnyílt előttünk. Beigazolódott, hogy a nők olyan területeken is megállják a helyüket, amelyekben korábban elképzelhetetlen volt, hogy a gyengébbik nem lásson el bizonyos feladatokat. Még azokra a szakmákra is igaz ez, amelyek nem mondhatók épp nőies foglalkozásnak. Ilyenek lehetnek a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők, de az üzleti életben, főképp vezető beosztásokban is bizonyították alkalmasságukat.

A klasszikusan férfiasnak mondható munkakörnyezetben a nőknek nem csupán a fejekben meglévő előítéletekkel szemben kell megmutatniuk rátermettségüket, de a puszta jelenlétükre, megjelenésükre is oda kell figyelniük. Ha egy nő hibázik, hamar kicsúsznak a degradáló megjegyzések, mint a buta liba, vagy a törtető lotyó, hogy mást ne mondjak.

A ruházat fontos része az önkifejezésnek. A másokra tett benyomást az illető öltözéke is nagymértékben befolyásolja. Azoknál a munkaköröknél, amelyeknél előírás a formaruha viselése, viszonylag egyszerűbb a helyzet, mert adott, hogy miben kell megjelenni. Ahol viszont nincs ilyen előírás, de kevés a női alkalmazott, nem mellékes, hogy mit hordanak a hölgyek. Aki azt szeretné, hogy azért becsüljék meg, ami a fejében van, és amit letesz arra a bizonyos asztalra, annak nőként a környezetéhez, a férfi kollégákhoz kell igazítania a megjelenését.

 

Öltöny és nyakkendő

Ha a körülötted lévő férfiak öltönyt és nyakkendőt viselnek a munkahelyen, akkor annak a női változatát, a kosztümöt részesítsd előnyben. Ez az ún. business casual, Informal megjelenés. Szerencsére a nők számtalan stílus és fazon közül választhatnak. Legyen az egysoros, vagy kétsoros gombolású, rövidebb vagy hosszabb, stb. A szoknyás mellett nadrágos kosztümök is helyet kaphatnak a ruhatárban, akár a férfiaktól kölcsönzött mellény kíséretében. Ezek az együttesek aztán egymással is jól kombinálhatók, ami tovább növeli a variációk számát és változatossá teszi a megjelenést.

 

Farmer és pólóing

Ha a kollégák többsége farmert, szövetnadrágot visel, inggel, pólóinggel, akkor a nők is megengedhetik maguknak a lazább megjelenést, amit a smart casual kategória képvisel. Ez a csinosabb, hétköznapi, utcai viselet bárki számára elérhető és kényelmessé tehető. Alapja a körültekintően összeállított kombiruhatár, ami változatos viseletet biztosít a mindennapi megjelenéshez.

 

Mi a helyzet a szoknyával?

A szoknyáról azt gondolom, hogy egy nőnek nem lehet a szemére vetni, ha szoknyát hord. Viszont olyan munkakörnyezetben, ahol többségében férfiak dolgoznak, célszerű a szolidabb megoldásokat választani.

Ne legyen túl rövid, a térd környékén érjen véget. Jobb, ha kényelmesen körültáncolja az alakodat, mintha pattanásig feszül rajta. A hasítékokkal is óvatosabban kell bánni; a betétes ún. hólos hasíték lehet magasabb, a betét nélküli felvágás viszont jobb, ha diszkrétebb. A könnyebb mozgást a lefelé bővülő harang fazonok is biztosítják.

 

Színek, minták

A színek tekintetében is a visszafogott árnyalatok ajánlottak. A rikító tónusok, a harsány minták mindenképpen kerülendőek. Szerencsére nem kell feltétlenül komor, sötét színeket választani. A pasztell árnyalatok, a tompább tónusok mindenki számára lehetővé teszik a színes, de visszafogott, az üzleti világban is elfogadható ruhatár összeállítását.

 

Kiegészítők

A kiegészítők remekül kiemelik a ruházatot, gyakran a stílust is ezek közvetítik. Hivatalos közegben azonban csak módjával alkalmazd. A kisebb méretű, szolidabb ékszerek még elegánsabbá is tehetik az összhatást. Ugyanez vonatkozik a körömlakkra is. A vérvörös, vagy dús mintázatú lakkozás igencsak elüt az üzleti, hivatali kultúrától. Az extra méretű műkörmökről nem is beszélve. Az ápolt kéz és köröm viszont bármilyen körülmények között ékessége egy nőnek.

 

Azt hiszem tekinthetjük alapszabálynak, hogy egy nő – bárhol, bármilyen környezetben – legyen nőies. Ez nem szégyellni való dolog, csupán vannak olyan helyzetek, amelyekben nem a női mivoltának kell előtérbe kerülnie. A fő szabály mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy mindenki olyan ruhát viseljen, amiben jól érzi magát, ami illik a személyiségéhez. Légy magabiztos és büszke arra, hogy nő vagy!

 

A dressz kódról bővebben itt olvashatsz: Dressz kód? Az meg mi?

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!