MIT VISELJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

MIT VISELJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

MIT VISELJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN?

MIT VISELJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
8 Flares Filament.io 8 Flares ×

Amikor megpályázol egy állást, már akkor jó, ha a szekrényedben kimosva, kivasalva, fölakasztva egy ruhazsák védelmében készen áll a teljes öltözet, amit a majdani állásinterjún viselni fogsz. Az álláskeresés során annyi mindenre oda kell figyelni, hogy szinte észben sem lehet tartani, és mindenre nem is lehet felkészülni. A ruhával nem ez a helyzet. Bármennyire is lényegtelennek tűnik, a sikerhez a megjelenés is hozzá tartozik! Azért született ez a mai bejegyzés, hogy már jóval az állásinterjú előtt válaszd ki a számodra megfelelő darabokat, hogy legalább a megjelenésedre ne legyen gondod a nagy napon.

Vannak bizonyos szabályok, amelyek az üzleti életben az öltözködésre vonatkoznak. Erről bővebben a Dressz kód? Az meg mi? címmel írtam. Egy dolog azonban bármilyen öltözékkel szemben elvárás, vagy ha úgy tetszik aranyszabály, ez pedig nem más, mint az ápoltság. Úgy a ruhára, mint a személyes higiéniára vonatkozóan. Az elmúlt héten ért véget az a négy részes sorozat, amiben azokat a bakikat, helyenként ordas hibákat vettem sorra, amelyekkel a legjobb ruházat és a legnagyobb igyekezet ellenére is agyon lehet csapni a megjelenést. A cikksorozatot itt találod:

Az a legjobb interjú viselet, ami a mellett, hogy elegáns, kényelmes és jól érzed magad benne. Stílust tekintve Mademoiselle Chanel-nek volt ez az ars poeticája. Ha a Chanel-stílust követed biztosan nem fogsz mellé nemcsak az interjún, de bármilyen helyzetbe is kerülj az életben. E havi öltözködési ötleteknél én is az ő iránymutatásait vettem alapul. Bővebben a következő bejegyzésekben: Augusztusi kombiruhatár, és Pályakezdők üzleti alapruhatára.

 

Ami a férfiaknál az öltöny, az nők esetében a kosztüm, ami tökéletes választás a felvételi beszélgetésen. Mind a szoknyás, mind a nadrágos változata elfogadható.

 

Blézer

A blézer még nyáron is jó szolgálatot tehet. Nem kell mindenáron ebben izzadni, de készülj fel arra, hogy egyre több iroda légkondicionált. Ha kint a hőmérő higanyszála a 40 fokot ostromolja, elképzelhető, hogy beindítják a légkondit és zakó nélkül ott fogsz vacogni, lúdbőrözni. Még azt hiszik, hogy ennyire izgulsz.

A mai divat szerint az egysoros változat a nyerő. Bevallom a kétsoros sohasem tetszett, nem tartom nőiesnek. A blézer készülhet fazonnal, vagy – ilyenkor nyáron különösen – a nélkül. Utóbbi lehet kerek nyakú, vagy V kivágású.

Szoknya

A szoknya hossza kritikus pont. Sokan megütköznek azon, hogy térd alatti végződést ír elő a dress kód. Nem véletlenül! Nem arról van szó, hogy aki ezt kitalálta túlságosan maradi lenne. Inkább az illem és a praktikum vezérelte. Mert ugyebár hölgyeim abban a szoknyában le is szoktak ülni. Na, mi történik a szoknyával, ha leülünk? Felcsúszik! Ha a szoknya eleve combközépig ér, ülés közben pedig még tovább csúszik… ollalla… Nem tudom kinek kínosabb; a viselőnek, vagy a szemlélőnek. Képzeld csak el, hogy veled szemben ül 3 interjúztató, akik azt sem tudják hová nézzenek zavarukban. S ha hozzátehetnék még valamit; a legcsinosabb alkatú fiatal hölgynek is szétterül a combja ülés közben. Na, ez sem valami szép látvány. Mindezeket elkendőzi, ha a szoknya hossza a térdet takarja. Kényelmesebb benne ülni, és ezzel elkerülhető, hogy fölöslegesen feszengj, az amúgy is stresszes interjún.

 

Nadrág

Állásinterjúra nadrágban? Miért ne? A nadrág szabása legyen egyszerű, az egyenes szárú ceruza fazon a legtöbbünknek jól áll. Semmiképp se válassz a ma divatos testhez simuló sztreccs, vagy ne adj’ Isten legging nacik közül! Szintén kerülendő a csípő fazon; a nadrágnak legyen dereka, ne kelljen folyton húzkodni, igazgatni.

Fontos, hogy az anyag minden esetben minőségi legyen; természetes szálú, nem gyűrődő.

Színeket tekintve a semleges… még csak azt sem mondanám, hogy kizárólag a sötét, vagy a fekete jöhet szóba. Lehet a kék, a barna, zöld, lila, grafitszürke. E mellett nyáron elfogadható még a karamell, vajszín, khaki, a szürke világosabb árnyalatai, vagy a drappok. Mintáknál is a visszafogottabb az, ami javasolt; hajszálcsíkos, apró tyúkláb minta, vagy Eszterházy-kockás.

Amit érdemes elkerülni, azok az élénk, rikító színek és minták, valamint a pasztell árnyalatok és a fehér. Ezek inkább a blúz, vagy top esetében számítanak jó választásnak.

 

Blúz, top

Ha már a blúzok kerültek szóba. Színben valóban nem szükséges pusztán a fehérre szorítkozni. Az előbb említett pasztell árnyalatok (babakék, babarózsaszín, vajszín, almazöld, pezsgőszín, levendula) mindegyike megfelelő viselet állásinterjúra, ha harmonikusan illeszkedik az összképbe. Ha már fehér, akkor az legyen ropogós, vakító fehér, ne valami mosásban megszürkült, állásban megsárgult utánzat!

A blúzok lehetnek egyszínűek, de választhatsz visszafogott mintákat is; hajszálcsíkos, tűpöttyös, pepita. A mellbevarrásos, derékban karcsúsított fazon jól kiemeli a női alakot és blézer nélkül is kellően hivatalos megjelenést biztosít. Ehhez azonban – szerintem – szükséges a gallér. Egy galléros blúz mintha tekintélyt parancsolóbb lenne a gallér nélküli társainál. Szebben keretezi az arcot, diszkrétebb és jobb tartást biztosít a viselőjének. Egy kendő, vagy sál is jobban érvényesülhet a gallér mellett. Ezért én inkább a blúzra szavazok a top helyett.

 

Ruha

A női ruhatár egyik remek darabja az egész ruha (erre van valami más kifejezés??). A tubusruhák, kabátruhák szabása biztosítja a nőies, de visszafogott vonalakat, állásinterjúra tökéletes választás lehet. A ruha hossza megegyezik a szoknya hosszával. A színeket tekintve pedig inkább a kosztüm színei a követendők. A ruha esetében csinosabb, ha van ujja, de mindenképpen fedje a vállakat.

Nagy ívben kerülendő az empire vonalú, vagy strandruhára emlékeztető spagetti vállpántos, bokáig érő, vagy mini változat.

 

Cipő

A cipő fő szabálya talán az lehetne, hogy legyen kényelmes. Ne válassz olyan cipőt, amit még sosem hordtál! Ha a cipő szorít, feltör, vagy fáj benne a lábad, az megkeserítheti az életed. Ha ugyanis nem jársz magabiztosan, az az egész tartásodra, mozgásodra hatással lehet. Aki kínokat él át, az hogyan is mutathatná a legjobb formáját? Ha alapvetően sportcipőt, vagy lapos, kényelmes lábbelit hordasz, ne az interjúra billegj be a félretett tűsarkúdban. A cipőt tehát érdemes „bejáratni”, de csak finoman! E mellett természetesen a cipő is legyen ápolt és rendben tartott.

 

Ha összegezni szeretném, akkor egyszerűen azt mondhatnám: az a legjobb interjú viselet, amit szinte észre sem veszel, hogy rajtad van.

 

Ezt a képet a Pinteresten találtam és elrettentő példaként hoztam:

 

Na, így ne menj interjúra! – meg sehova se!

E szerint ez a nő így jelent meg egy állásinterjún… guszta mi?

 

Humanilla_blog_alairas

 

8 Flares Twitter 2 Facebook 4 Google+ 2 Filament.io 8 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!