MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD!

MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD!

MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD!

MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
9 Flares Filament.io 9 Flares ×

Mindenki került már döntéshelyzetbe. A hétköznapok apró-cseprő ügyeitől kezdve egészen a sorsot formáló elhatározásokig terjedhet a skála. Az, hogy kinek mennyire megy könnyen, vagy nehezen a választás, döntés, az attól függ, hogy az adott helyzetet ki, hogyan éli meg.

Alapvetően a döntéshelyzetek túlnyomó részét kényszerűnek érezzük, más részét viszont kellemesnek fogadjuk el. Azt, hogy az adott döntéshelyzet milyen érzéseket vált ki belőlünk, attól függ, hogy milyen lehetőségek között lehet/kell választani. Ugyanis a sok jó közötti választási kényszer is lehet frusztráló, nem csak a két, vagy több rossz közötti. A feszültséget a tét jelentősége mellett elsősorban az okozza, ha nem láthatók előre a döntésünk várható következményei. Vannak, akik kisszerű ügyekből is kabinetkérdést csinálnak, mások viszont nagy horderejű, az életüket alapjaiban megváltoztató lépéseket is könnyedén meglépnek.

Ahhoz, hogy valaki megfelelő döntést hozhasson, úgy vélem mindenekelőtt azt kell tisztáznia, hogy mit szeretne, mit akar? Mi a célja az adott helyzetben? Ez milyen hatással van a további életére? Mi az, amit hosszú távon szeretne elérni? Ez után érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Különös tekintettel az apró betűs részekre! Hasznos lehet végigfuttatni fejben az egyes alternatívák várható kimenetelét. Ha ezt választom, akkor mi fog történni, ha azt választom, akkor mi fog történni? Mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Ha ez bekövetkezik, akkor mit tehetek?

Célszerű tisztában lennünk saját magunkkal is. Azzal, hogy adott helyzetet képesek leszünk-e végig vinni. Ebben befolyásolhatnak a múltbéli – esetleg rossz – tapasztalatok. Aki már egyszer megütötte a bokáját egy rossz döntése miatt, meglehet, hogy óvatosabbá válik. A döntés meghozatala és azok következménye erkölcsileg mennyire megterhelő, azokat fel tudjuk-e vállalni.

Előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben a saját igényeinket háttérbe szorítva tekintettel kell lennünk a családtagok, a körülöttünk élők igényeire. Ebben az esetben a frusztráció különösen erős lehet, hiszen nem mindig könnyű lemondani a saját akaratunkról. Ez esetben nem az okozza a döntés nehézségét, hogy nem tudjuk, mit szeretnénk. Sokkal inkább a szándékainkról, igényeinkről való lemondás okoz feszültséget.

S ha már sikerül dűlőre jutnunk, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem kételkedünk a döntésünk helyességében. Nincs is annál rosszabb, mint utólag tépelődni egy rossz választáson. Ha valami mégis balul ütne ki, biztosan akkor is van választásunk, amin tovább törhetjük a fejünket…

A döntést tehát ne kényszerként, hanem lehetőségként fogjuk fel. Örüljünk annak, hogy van választásunk! A megerősítő kártyák segíthetnek ebben. Vagy nem? Döntsd el te!

 

A döntés megerősítés kártyák PDF formátumban letölthetők itt: döntés megerősítés

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

9 Flares Twitter 2 Facebook 5 Google+ 2 Filament.io 9 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!