MILYEN A JÓ KÍSÉRŐLEVÉL?

MILYEN A JÓ KÍSÉRŐLEVÉL?

MILYEN A JÓ KÍSÉRŐLEVÉL?

MILYEN A JÓ KÍSÉRŐLEVÉL? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

A kísérőlevél fontos darabja az álláskeresési dokumentációnak. Olyan, mint egy mentor, aki jó szívvel ajánl a leendő munkáltató figyelmébe. A jó kísérőlevél tartalma ki kell, hogy egészítse, de nem ismételheti meg az önéletrajzban feltüntetett információkat. Itt van arra lehetőség, hogy részletezd az önéletrajzban felsorolt képességeket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz. Ezen túl lehetőséged nyílik arra, hogy némi személyes hangvételt, egyéni színezetet adhass a pályázati anyagodhoz.

Minden egyes megpályázott munkakörhöz egyéni kísérőlevelet kell írni. Erre azért van szükség, hogy minden egyes pályázati kiírásnak a legmegfelelőbb módon mutasd be magad.

 

Szerkesztési alapelvek:

 • maradj az egy oldalas terjedelemnél
 • fogalmazz egyszerűen
 • írj rövid mondatokat, bekezdéseket
 • használj kiemeléseket (félkövér, nyomtatott betűk)
 • a stílusjegyek (betűtípus, színek, papír minősége) az önéletrajzzal megegyezőek legyenek

 

1. SZAKASZ

 • Fejléc
  Ennek a résznek kell tartalmaznia mind a saját, mint a munkáltató elérhetőségeit (név, cím, telefonszám, e-mail), majd a dátumot. Ebben a részben kell feltüntetni a hivatkozási számot, vagy a hirdetési jeligét.
 • Megszólítás
  A kísérőlevelet címezd névre szólóan az adott cég vezetőjének, vagy személyzeti munkatársának. A megszólítás legyen személyre szabott. Ügyelj a címzett nevének helyes leírására, a titulusának, pozíciójának pontos megjelölésére.
 • Bevezetés
  Kezd a bevezetés azzal, hogy honnan értesültél az álláslehetőségről, és hogy milyen munkát pályázol meg éppen.

 

2. SZAKASZ

Ez a rész rólad szól. Itt azt írd le, hogy miért érdekel az adott munkakör, hogy miért vagy kiváló jelölt a pozícióra. Részletezd azokat a képességeidet, eredményeidet, erősségeidet, amelyek alátámasztják a szakértelmed. Azokat emeld ki, amelyek leginkább kapcsolódnak a meghirdetett munkakörhöz, amelyek a leginkább hasznára válhatnak az adott szervezetnek. Nem elég, ha csak felsorolod ezeket! Hozz mindegyikre konkrét példát; röviden ismertesd a szituációt, amelyben bizonyítottad rátermettséged. Tüntess fel számszerű (valós!) adatokat, amelyek még meggyőzőbben igazolják az eredményességed.

 

3. SZAKASZ

 • Utolsó bekezdés
  A kísérőlevél utolsó bekezdésében érdemes rátérni arra, hogy néhány napon belül megkeresed a címzettet. Ezzel bizonyítod, hogy nem félsz kezdeményezni. Ugyanakkor elkerülheted, hogy a pályázat elküldését ideges várakozás és néma csend kísérje. Az viszont fontos, hogy az általad megjelölt időpontban valóban keresd meg az illetőt!
  Köszönd meg a címzett figyelmét és mindenképpen egy pozitív hangvételű záró mondattal utalj a reménybeli együttműködésre. Ezért kerüld el a „ha”, az „amennyiben” és hasonló feltételes kifejezéseket. Helyettük használd inkább a „Bízom…”,, a „Várom….”, a „Remélem….” kezdetű mondatokat.
 • Elköszönés
  Az elköszönésnél nem érdemes túl leereszkedő, gazsuláló hangnemet megütni. Az „Üdvözlettel”, „Tisztelettel” formulák elfogadottak az üzleti életben.
 • Aláírás
  A nyomtatott neved fölött feltétlenül írd alá a levelet kézzel és használj hozzá kék színű golyós- vagy töltőtollat. Ettől sokkal személyesebbnek és valódibbnak hat a leveled. A neved alatt nem árt még egyszer feltűntetni az elérhetőséged (e-mail cím, telefonszám). Ezzel megkönnyítheted a címzettnek, hogy felvegye veled a kapcsolatot.

 

ELLENŐRZÉS

Mielőtt elküldenéd, még egyszer mindenképpen nézd át a kísérőlevél tartalmát. Ellenőrizd a címzést, az adatokat. Főleg akkor, ha több állásra is pályázol egyszerre. Össze ne keveredjenek a cégnevek, pozíciók, hivatkozási számok. Roppant kínos tud lenni az ilyen. Tekintsd át még egyszer egészben a levelet, ahol szükséges, egyszerűsíts. Olvasd át a szöveget és külön ügyelj a helyesírásra.

Csak a teljesen hibamentes, tökéletesen összeállított levelet küld el!

 

Humanilla_blog_alairas

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!