MI LEGYEN? – TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

MI LEGYEN? – TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

MI LEGYEN? – TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

MI LEGYEN? – TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
10 Flares Filament.io 10 Flares ×

Itt a tavasz, ami a klasszikus tavaszi nagytakarítás ideje. A hosszú hideg, téli hónapok bezártsága után egy alapos szellőztetéssel végre az otthonunk is fellélegezhet. Bevallom, nem vagyok egy porkergető fajta, a takarítást egy szükséges rossznak tekintem. De a tavaszi nagytakarítás amolyan modern kori tavaszváró rítusként kimondottan jó érzés leszámolni a tél során megbújó szennyeződésekkel.

Az, hogy ki hol kezdi és milyen ütemben halad az teljesen egyéni. Az évek során mindenkinek kialakult az egyéni módszere a takarításhoz, ami nagymértékben függ a lakás elrendezésétől is. Van azonban néhány általános szabály, ami szinte minden esetben hasznosítható:

  1. Föntről lefelé. Ahhoz, hogy a már megtisztított felületek legalább a takarítás során ne koszolódjanak újra, célszerű a magasabban lévő részekkel kezdeni és folyamatosan haladni lefelé. Ez lehet egy több szintes ház esetén a fölsőbb szintről a földszint felé, de egy helyiségen belül is a mennyezettől, csillároktól, szekrények tetejétől a padlóig haladva.
  2. Bentről-kifelé. Ha belülről haladunk kifelé, szintén elkerülhetjük, hogy a már megtisztított felületre szennyeződéseket hordjunk. Ez alól talán az ablaktisztítás a kivétel. A nagytakarítást minden esetben ezzel célszerű kezdeni.
  3. Rendrakás. A takarítást legjobb egy gyors rendrakással kezdeni. Ahhoz, hogy hozzáférjünk a területhez, el kell pakolni az elől lévő, oda nem illő dolgokat.
  4. Nézz mögé! Az alapos nagytakarításhoz el kell mozdítani a régóta a helyükön álló bútorokat, felszedni a szőnyegeket, hogy a mögöttük lévő terület is pormentes és tiszta legyen.

Ahogy a módszer egyéni, úgy az eszközök használata is az. Anyukám például csak ecettel és újságpapírral tisztítja az ablaküveget, én szívesebben használok Clin ablaktisztítót és mikroszálas kendőt. A következőkben végig veszem, hogy milyen alapvető eszközökkel érdemes felszerelkezni a kosz elleni harchoz. A felsorolásban nincs semmi tudományos, csak ötletnek szánom.

Eszközök takarításhoz:

Vannak olyan eszközök, amelyek feladattól függetlenül általában jó szolgálatot tehetnek. Ilyen a gumikesztyű, ami megvédi a kezünket a vegyszerektől, a felázástól, sérülésektől. A vödrök, lavórok az alap felszereltséghez tartoznak. Ugyanígy a különböző méretű, puhaságú szivacsok (érdesebb a szaniterekhez, puhább a bútorkárpithoz), súrolókefék. Hasznos, ha van kéznél háztartási létra, vagy fellépő, a magasabb helyek eléréséhez. De a teleszkópos nyelek is megkímélnek a felesleges nyújtózkodástól. A porszívó is olyan eszköz, ami szinte minden háztartásban megtalálható. Ezzel nemcsak a szőnyegek, a bútorok, padlók, de a könyvespolc portalanításánál is nagy segítség.
Személyes kedvencem a gőzkacsa. Azon túl, hogy tisztítószer nélkül, csupán a gőz erejével tisztít, remekül feloldja a lerakódott szennyeződéseket és még fertőtlenít is. Nekem nagyon bevált és nemcsak a konyhában, fürdőszobában. A bútorok kárpitját is át szoktam gőzölni, állítólag remek atkamentesítő, és a gőz a textil szálakat is felfrissíti.
A végére hagytam a mikroszálas törlőkendőt, ami a sokféle változata miatt minden helyiségben, a legkülönfélébb felületeken kitűnően alkalmazható. Az előállítás során a finom szálakon hornyok és élek jönnek létre, amitől jelentősen megnő a felület és a szálak hatékonyabban veszik fel a szennyeződéseket, mint az egyéb textilek. Használat után akár mosógépben is mosható és újra használható.

 

Padló- és szőnyegtisztítás, ápolás:

A padló tisztításának elengedhetetlen kelléke a partvis és a szemetes lapát. Ezek kaphatók kis, kézi eszközként is, a kisebb felületek felsepréséhez. A vizes felmosás terén azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a felmosórongy és a lustafa ideje lejárt. A mikroszálak megjelenésével a felmosás és padlóápolás is korszerűbbé vált. A felmosó vödrök nem csupán vödrök. Azzal a kis műanyag tartozék, az ún. csavaró kosár a hozzá tartozó nyeles mikroszálas felmosó fejjel megkímélik a derekat a felesleges hajolgatástól. A szennyeződést pedig nem csak szétkenegetjük, mint annó a felmosóronggyal, de a rojtok valóban magukba zárják azokat és könnyen kiöblíthetők, kifacsarhatók. Egy másik nagyon hasznos eszköz a mikroszálas mopp, aminek szintén van nyele. A mopp a parketták feltörléséhez nekem nagyon bevált. A mikroszálas része cserélhető, mosható és hosszú ideig használható.

 

Ablakmosás

A tavaszi nagytakarítás szinte kötelező eleme az ablaktisztítás. Ennek első lépése a függönyök, sötétítők és drapériák eltávolítása. Ezek rögtön mehetnek is a mosógépe. Először a sötétítők, drapériák. Ezek vastagabbak, szárítani és gyakran vasalni kell, míg a függönyök vékonyabbak és nedvesen a karnisra visszaakasztva száradnak.
Ha a textilek már a mosásban vannak, jöhet az ablaktisztítás. Elsőként az ablakpárkányok és ablakkeretek lemosása, amihez a törlőrongy mellett elkelhet egy súrolókefe. Attól függően, mennyire rakódott rá a piszok és mennyire lehet hozzáférni a résekhez. Az üveg tisztításához egy másik, lehetőleg mikroszálas törlőkendő vizesen és egy szárazon az áttörléshez. Jó szolgálatot tehet a gumis vízlehúzó, ami nem hagy foltot az üvegen. Magas ablakoknál jól jöhet a hozzá tartozó teleszkópos nyél.

 

Fürdőszoba

A fürdőszobák többségében a lerakódott vízkő- és szappanfoltok okoznak gondot. Sajnos azonban a párás levegő kitűnő feltételeket biztosít a penészgombák és baktériumok szaporodásához. Ezért a fürdőszobában nemcsak a tisztítás, de a fertőtlenítés is lényeges szempont.
Na, amit igazán utálok, az a csempemosás. Nem tartozik a mindennapos rutin feladatok közé, de néha ezt is meg kell csinálni. Olyan nyeles moppot szoktam ehhez használni, mint a padlótisztításnál. Jól beáztatom fertőtlenítős vízbe és alaposan végigtörlöm vele a csempét. Mivel nálunk mennyezetig csempézett a fal, ezért különösen hasznos a hosszú nyél.
A kád, a mosdó és a zuhanytálca tisztításához a jó öreg dörzsis szivacsot szoktam használni. Egy kis folyékony súrolószerrel átdörzsölöm, majd fertőtlenítővel végigtörlöm és leöblítem. A másik utálatos feladat a mosdó lefolyó tisztítása. Ehhez szét kell csavarozni azt a hajlított lefolyó csövet. Hogy abban mi minden szokott lenni…. Üvegmosó kefével (amit kizárólag erre a célra használok) klasszul át lehet súrolni. A zuhanykabin tartóján és az ajtó síneken előszeretettel lerakódik a piszok és ez a kedvenc helye a penészgombáknak is. Ezeket gyökérkefével szoktam kisúrolni, hogy elmenjen a kedvük a szaporodástól. A WC külső tisztításához és az ülőkéhez egy külön erre a célra használt mikroszálas kendővel szoktam takarítani. A belső felülethez a klasszikus WC kefét használom, amivel a perem alá is be lehet jutni. A tükröt az ablakhoz használt tisztítószerrel szoktam lepermetezni és száraz kendővel áttörlöm.

 

Konyha:

A konyha a fürdőszoba mellett a másik sarkalatos pontja a lakás takarításának. Itt nem csupán víz, hanem a főzés során keletkezett gőzök is gondot okozhatnak. Ezek miatt ugyanis szinte leragad a por, a zsír.
A tűhely és a mikrohullámú sütő felülete könnyen beszennyeződik a kifröccsenő zsírtól, szafttól, ételmaradványoktól. Ezeket dörzsis szivaccsal és zsíroldó, súroló szerrel lehet a legkönnyebben eltávolítani. A mikro és a sütő belsejében ecetes vagy citromos vizet melegítve a lecsapódó gőz miatt könnyebben feloldódnak a lerakódások. Ezeket szintén szivaccsal lehet letörölni. A mosogatót is ilyen szivaccsal, (csak egy másikkal) lehet a legjobban megszabadítani a vízkő- és egyéb szennyeződésektől. A hűtőszekrény belsejét mosogatószeres vízzel átitatott törlőkendővel a legegyszerűbb átmosni.
A konyhaszekrények külső és belső felülete mosószeres, nedves mikroszálas kendővel takarítható.

 

Nappali, hálószoba

Ezekben a helyiségekben jobbára a portalanítás a legfőbb feladat. A tavaszi nagytakarítás elengedhetetlen része nálam a vastagabb pokrócok, ágytakarók, díszpárna huzatok mosása. Ezért én azzal kezdem, hogy ezeket berakom a mosógépbe. A bútorok mögötti zugok kiporszívózása is ilyenkor esedékes. A polcokat, szekrényajtókat bútorápolóval és puha kendővel szoktam áttörölni. A szőnyegek alatt felmosok. Ha rá tudom venni valamelyik fiút a szőnyegporolásra, az a legjobb! Utána már csak egy alapos porszívózás és a szőnyegek is rendben vannak. A parkettát a már említett nyeles moppal szoktam áttörölni. A falakat is ilyen, csak kisebb méretű eszközzel szoktam letörölgetni. Remekül eltávolítja a port és a pókhálókat.
Talán elsőre nem gondolnánk, de a szobanövények kiváló porfogókká válhatnak. Ezért a takarítás során ne maradjon ki a növények lezuhanyozása. A legjobb a kádba állítani őket és alaposan leöblögetni vigyázva, hogy a földjük ne mosódjon ki a cserépből. A növények ezáltal nemcsak pormentesek, de a vízfürdőtől boldogabbak is lesznek!

Jó ötlet a tisztítószereket egy helyen, egy dobozban, vagy egy ilyen kosárban tárolni, mint ez itt. Így munka közben mindig kéznél lesz, amire éppen szükség van és még jól is néz ki.

Kihagytam valamit? Te milyen eszközöket használsz, ami bevált a takarításnál? Kellemes, tiszta otthont és…

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

 

10 Flares Twitter 2 Facebook 6 Google+ 2 Filament.io 10 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!