MI LEGYEN? – A KÓRHÁZI CSOMAGBAN

MI LEGYEN? – A KÓRHÁZI CSOMAGBAN

MI LEGYEN? – A KÓRHÁZI CSOMAGBAN

MI LEGYEN? – A KÓRHÁZI CSOMAGBAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
5 Flares Filament.io 5 Flares ×

Sajnos benne van a pakliban, hogy az ember alkalmanként bekerül a kórházba. Az ok lehet kivizsgálás, valamilyen orvosi beavatkozás, esetleg sürgősségi ellátás. Maga a gondolat, hogy az egészségünk veszélybe kerül, kétségtelenül sokkoló, de nekem már az is elég ahhoz, hogy kitörjön a frász, hogy nem alhatok a saját ágyamban.

Az aggódással kevert izgalom hatására nem mindenki tud józanul gondolkodni még akkor sem, ha tervezett beavatkozás előtt áll, nem még akkor, ha váratlanul adódik elő olyan helyzet, hogy néhány napos ellátásra szorul. Ezt a kellemetlen helyzetet némileg enyhítendő, a mai bejegyzés a „Mi legyen?” sorozatban a kórházi felszerelésről szól.

Természetesen a kórházban való tartózkodásnak is megvannak a nélkülözhetetlen tartozékai, mint például:

 

Tisztálkodási szerek:

  • szappan, szappantartóval (kézmosáshoz)
  • tusfürdő (zuhanyozáshoz)
  • fogkefe, fogkrém, fogmosáshoz pohár és egyéb szájápolási termékek, ki mit szokott meg, pl.: szájvíz
  • fésű/hajkefe, hosszú hajúaknál hajgumi
  • sampon, hajbalzsam, hajszárító (ha hosszabb időről van szó)
  • kéztörlő, kisebb törölköző mosakodáshoz, fürdőlepedő zuhanyozáshoz
  • ide tartozik még a WC papír is, ami szintén jó, ha van saját készleten
  • arckrém, testápoló, dezodor (mindenképpen diszkrét illatú) és egyéb, megszokott arc- és testápolási kellék

 

Ruházat:

Alapvetően a pizsama, hálóing az, amit kórházi ruházatnak tartunk, a köntössel kiegészítve. De nem feltétlenül lehet kizárólag hálóruhában tartózkodni. Az sem biztos, hogy nap közben is fekszik, alszik mindenki. Arról nem is beszélve, hogy gyakran viszik a betegeket a kórházon belül különböző vizsgálatokra. A szállítás, de a hideg, huzatos folyosókon töltött várakozás során is könnyedén megfázhat az, aki csak hálóruhát visel. Éppen ezért jó szolgálatot tehet a hálóruhánál melegebb szabadidő ruha is, ami egyértelműen nappali viselet és biztosítja a szükséges kényelmet a nap közbeni szunyókáláshoz is. Az előbbiek miatt lehet még hasznos a meleg zokni, főleg, ha valaki hajlamos lábról megfázni. Ezekből a darabokból érdemes legalább 2, de inkább 3 váltást bekészíteni az esetleges „balesetek” elkerülése végett.

Az említett öltözék kiegészítője – kórházakban – a papucs. Ebből mindjárt két párat is érdemes bekészíteni. Egyiket zuhanyozáshoz, amiben a víz alá is beállhatunk. A másikat pedig nap közbeni használatra.

 

Evő- és étkészlet:

Az étkészlet és az evőeszköz is a szükségszerű felszerelések közé tartozik. Ételt ugyan adnak a kórházakban, de azt mindenki a saját evőeszközével eszi meg. Ezért a kanál, kés, villa, valamint a bögre (jobb, mint a pohár, mert van füle és könnyebb félig fekve inni belőle) és a tányér szükséges felszerelés. E mellett jól jöhet még egy konyharuha, papírtörlő és szalvéta is. Ami még fontos lehet az a cukor és a , valamint az ásványvíz.

 

Gyógyszer

Talán furcsán hangzik – és az is – de ha kórházba készülünk, nem árt néhány alapvető gyógyszert is magunkkal vinni. Első helyen állnak azok a gyógyszerek, amiket minden nap szednünk kell. E mellett viszont ajánlatos vinnünk fájdalomcsillapítót, görcsoldót, esetleg altatót. Természetesen mielőtt bármit is bevennénk ezekből, a kezelőorvost mindenképpen szükséges tájékoztatnunk! Tehát még véletlenül sem biztatok senkit önkezelésre! Viszont saját tapasztaltból tudom, hogy egyes helyeken az osztályon megszabott fejadag elfogyasztása feletti fájdalomcsillapítóról a betegnek magának kell gondoskodnia…

 

Extrák

Ezek azok a felszerelések, amelyek nem elengedhetetlenek, mint az előbb felsoroltak, de nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórházban töltött időt elviselhetőbbnek érezzük. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy az egész napot vízszintesen töltjük, szükség lehet egy kispárnára, amivel megtámaszthatjuk magunkat.

Ide tartozik a zsebrádió (idősebb korosztály). Fiatalabbak nyilván a mobil- vagy okostelefonjukat viszik magukkal, ami lehetővé teszi a külvilággal való kapcsolattartást. Idősebbeknél is ajánlott legalább egy mamamobilt keríteni e célból. Ezzel nem csupán hasznos információkat cserélhetünk a családtagokkal, barátokkal, de arra is kitűnőek, hogy elfoglaljuk magunkat. Persze minden esetben szükséges a fülhallgató, hogy a betegtársakat és a kórházi munkát ne zavarjuk. Némi olvasnivalóról is célszerű gondoskodni könnyed, vidám regények, újságok, rejtvények formájában.

Ami szintén „életmentő” lehet, az a füldugó. A kórházakban alkalmasint meglehetősen mozgalmasak és hangosak lehetnek az éjszakák. Azért, hogy a lábadozás valóban gyógyulással és ne végkimerültséggel járjon, fontos, hogy békés álmokat biztosítsunk magunknak. Hasonló céllal jól jöhet egy szemkötő is. Ezzel a nap közbeni zavaró, esetleg az éjszakai világításból eredő fényektől kímélhetjük meg magunkat.

Ezeken felül természetesen a kórházi kezelés jellege nagyban befolyásolhatja, hogy milyen eszközökre lehet még szükségünk. Ilyen példa lehet kismamáknak a szülészeten a haskötő, a mellszívó, stb.

Ezt az egész cuccot pedig célszerű egy gurulós bőröndbe csomagolni, hogy a cipekedéstől is megóvjuk magunkat.

 

Remélhetőleg erre a listára nem lesz szükség. De ha mégis, bízom benne, hogy segít elviselhetőbbé tenni a kórházi készülődést. A lista pdf formátumban letölthető:  korhazi_csomag

Mindenkinek kitűnő egészséget és

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

5 Flares Twitter 1 Facebook 3 Google+ 1 Filament.io 5 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!