MI LEGYEN? – KERTI FELSZERELÉS

MI LEGYEN? – KERTI FELSZERELÉS

MI LEGYEN? – KERTI FELSZERELÉS

1 hozzászólás a(z) MI LEGYEN? – KERTI FELSZERELÉS bejegyzéshez
4 Flares Filament.io 4 Flares ×

Február vége van, feltartóztathatatlanul közeleg a tavasz. Tegnap hallottam a cinegéket énekelni… A nap egyre többet süt, a hőmérséklet emelkedik, ami életre kelti a téli álmot alvó természetet. Ilyenkor bennünk, emberekben is megnő az igény, hogy egyre többet kint legyünk a szabad levegőn. Akinek kertje van, arra ez fokozottan igaz – amennyire én látom.

A tavasz adja a legtöbb munkát a kertésznek, de egy kertben mindig van mit csinálni. Ez az előkészítő szakasz az, amire a késő őszig tartó szezonban építhetünk. A rengeteg teendőhöz pedig rengeteg „célszerszám” szükségeltetik. A mai bejegyzés arról szól, hogy milyen eszközökre, szerszámokra lehet szüksége egy gondos kiskert tulajdonosnak.

 

Talaj megmunkálás

A tavaszi munkálatok legfontosabbika a megfelelő talaj megmunkálás. Ehhez ásóra van szükség. A nemesacélból készült vagy tapadásmentes bevonattal ellátott ásólap könnyebben hatol a talajba és nem ragad rá a föld. Ha valakinél kötött a talaj – ahogy nálunk is – jelentősen megkönnyítheti a dolgát, ha olyan ásót szerez, amin taposóperem is van, mert általa könnyebb az ásót a talajba nyomni és közben megkíméli a cipő talpát – meg a sajátját is. Biztosabb az ásó fogása, ha a nyél „T” markolatú.

A kevésbé kötött talajoknál, komposzt forgatásánál, vagy növények átültetésénél nagy hasznát vehetjük az ún. ásóvillának. A hagyományos vasvillával fűkaszálékot, növényi hulladékot, komposztot mozgathatunk.

A következő nagy szerszám csoport a kapáké. Ezekből vannak nagyobb és kisebb méretűek attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni. Az ősszel felásott területeknél többnyire elegendő, ha tavasszal kapával szétverjük a nagyobb hantokat. De kapára év közbeni gyommentesítésnél, talajlazításnál folyamatosan szükség van. Fontos, hogy a szerszám éles legyen és megfelelően rögzüljön a nyélhez. A kisebb fejű kapák a szűkebb helyek közötti talajlazításra használhatók.

Újabb talajlazító eszköz a kultivátor. Elsősorban gyommentesítésnél vehetjük hasznát.

A fellazított föld felszínét el kell simítani, hogy a magok egyenletes mélységbe kerüljenek. Ehhez gereblyére van szükség. Vásárlás előtt érdemes az üzletben néhány próba mozdulatot tenni, a kiszemelt gereblyével, mert ha túlságosan nehéz, akkor meggyűlhet a bajunk a használatával. A lombseprűnek viszont a fűnyírás, lehullott lomb összehúzása során vehetjük hasznát.

Nagyobb gyökerek eltávolításához, esetleg mélyebb, tömörebb talajréteg fellazításához a csákány is elkelhet. A legfontosabb, hogy a nyél szilárdan álljon a csákány fejében, mert ellenkező esetben rendkívül balesetveszélyessé válhat.

Egy lapát szintén jól jöhet a kertben. Mindenképpen masszív, egyenes nyelű darabot válasszunk, ami remélhetőleg hosszú időn keresztül jó szolgálatot tesz majd.

Mindezek az eszközök kis, kézi szerszámként is kaphatók, amelyeket ültetésnél, kisebb felületek megmunkálásánál alkalmazhatunk hatékonyan.

 

Vetés, ültetés

A kertészkedés legörömtelibb feladata a veteményezés. Talán a kertészek a legoptimistább emberek, hiszen mi más motiválná őket arra a rengeteg munkára, mint az, hogy az elvetett magból hamarosan növények sokasága, új élet fejlődik. A veteményezés megkönnyítéséhez is számtalan eszköz áll rendelkezésünkre.

A jó minőségű vetőmagok beszerzése mellett ültető közegre is szükség lehet. Kaphatók kifejezetten magvetés céljára összeállított talajkeverékek, ezeket érdemes használni. Vannak növények, amelyek magjait közvetlenül a termesztési helyükre, helybe vetjük, de vannak olyan növények, amelyeket előnevelünk, és csak palántaként kerülnek a végleges helyükre. A keléshez melegigényes növények magvetéséhez vetőtálcákra, cserepekre, balkonládákra van szükség, hogy a növénykék kikeléséig abban nevelkedhessenek.

Azért, hogy a veteményes kertünk takaros, rendezett képet mutasson, jó, ha a növényeket egyenes sorokat alkotnak. Ehhez tehet jó szolgálatot a jelölőzsinór, aminek két végét egy-egy kisebb karóhoz rögzítjük. A két karót földbe szúrva, a zsinór kifeszül, ami lehetővé teszi, hogy mellette egyenes barázdákat húzzunk a kapával. A jelölőzsinórt a palántázás során ugyanúgy alkalmazhatjuk. De palántázáshoz szükség lehet még ültetőfa, amivel könnyen kialakítható a palánta helye. Különböző átmérőjű ültetőfák kaphatók a gyökérzet méretének megfelelően. A végén nem árt, ha a leszúrható jeltáblára felírjuk az elvetett növények nevét, hogy később is tudjuk, mit hova vetettünk.

 

Növénygondozás

A kiskertekben az egyik legfontosabb szerszám a metszőolló. A metszőollók igen széles választékban kaphatók a virágvágó ollóktól a hatalmas, erős ágvágó ollókig. A metszőollón nem érdemes spórolni, válasszunk drágább, de jó minőségű, tartós darabot, aminek a nyele illeszkedik a kezünk méretéhez. A rövid ugyanis könnyen feltörheti a tenyerünket, ha hosszú, akkor pedig nem tudjuk teljesen kinyitni az ollót. Ha cserélhető pengéjűt választunk, tovább növelhetjük az eszköz élettartamát.

Vastagabb ágak esetében nem alkalmazhatunk ollót, ilyenkor a fűrész, vagy balta lehet a megfelelő eszköz.

Sövények, bokrok formázásához alkalmas a sövényvágó olló, nagyobb felület esetén elektromos sövényvágó készülék.

Gyepfelület gondozásához nélkülözhetetlen egy jó fűnyíró, kisebb felületen sarló, vagy kasza. Tavasszal a gyepszőnyeg gyökérzetének is szüksége van a friss levegőre, ezért kisebb felületen villával, nagyobb felületen elektromos fűszellőztetővel érdemes megemelni a gyep alatti talajt.

A kártevők elleni védekezés során használt eszközök a kezelendő terület nagyságától függő, különböző méretű kézi, háti vagy motoros permetezők.

A növénygondozás újabb elengedhetetlen kelléke az öntözőkanna, ami készülhet könnyebb műanyagból és nehezebb, de tartósabb fémből. Lehetnek különböző méretűek (2, vagy 5 literes), attól függően mennyi súlyt bírunk el. Az viszont fontos, hogy az öntözőrózsa levehető legyen nem csak a tisztítás miatt, de azért is, mert szükség lehet a víz célzott kijuttatására, amihez el kell távolítani a rózsát. Nagyobb területen a csapra erősített öntözőtömlő szükséges, szintén eltávolítható porlasztófejjel.

 

Kertész felszerelés

A kertészek egyik legfőbb védőfelszerelése a kesztyű. Ez az éppen végzett munkától függően lehet gumikesztyű, textil kertész kesztyű, vagy vaskos bőrkesztyű. Ezek a tüskéktől, durva felületek horzsolásától, maró hatású anyagoktól egyaránt megvédik a kezünket.

A másik fontos tartozéka a ruházatnak a lábbeli. Esős időben, sáros felületen hasznos a gumicsizma. Egyébként pedig célszerű beszerezni egy pár zárt, lehetőleg magas szárú cipőt, vagy bakancsot, ami egyenetlen felületen is jól tartja a bokát.

Szükség lehet még sapkára és vízhatlan kabátra, ami nemcsak a szitáló esőtől, de a növények nedves lombjától is megvéd.

Praktikus kellék a szerszámos kosár, vagy öv. A direkt a kerti szerszámok tárolásához kialakított zsebeket tartalmazó kosár, vagy a derékra csatolható öv abban segít, hogy minden szükséges eszköz kéznél legyen, és ne kelljen keresgéléssel, vagy fölösleges gyaloglással töltenünk az időt.

A kertész a legtöbb feladatot fejjel lefelé, égnek álló hátsóval végzi. A hajlongást olykor felváltja a térdepelés. Ennek a kényelmesebbé tételéhez tehet jó szolgálatot egy párnázott térdvédő. Nemcsak puha a térdnek, de a nadrágunkat is megóvja a koszosodástól, átnedvesedéstől.

 

Egyéb

A fentieken túl van még néhány eszköz, amire előbb-utóbb szükségünk lesz a kerti munkálatok során. Az egyik ilyen eszköz a talicska, amivel földet, vagy nehezebb tárgyakat szállíthatunk. A műanyag könnyebb, a fém viszont tartósabb. A keskeny kerekű szilárd, vagy kötöttebb talajokhoz, a gumikerekű a laza, homokos talajokhoz alkalmas. Egy-egy kisebb nagyobb vödörnek is biztosan hasznát vesszük, ebből is érdemes beszerezni egyet-egyet. Esővíz gyűjtésre, vagy házi készítésű trágyalé készítésére viszont egy hordó a megfelelő eszköz. Ebből kaphatók különböző méretűek attól függően, hogy mire szeretnénk használni. A kötöző zsinór, spárga, vagy drót szintén elengedhetetlen. Néhány támasztó karóra is jól jöhet. A termés betakarításhoz pedig nélkülözhetetlen néhány láda, vagy kosár. Aki a háztartási és kerti zöldhulladékot szeretné hasznosítani, annak érdemes egy helyet kialakítani a komposztáláshoz. Ehhez szükség lehet egy komposztládára, ami két, vagy három osztatú, hogy a különböző mértékben lebomlott anyagokat külön tárolhassuk, forgathassuk.

A lista meglehetősen hosszú, pedig még jócskán lehetne bővíteni. Az összeállításánál azokat az eszközöket, szerszámokat vettem sorra, amelyekre egy kiskert tulajdonosnak mindenképpen szüksége lehet. Ezzel a kisebb arzenállal már biztosan gondozott és dús kerti oázis alakítható ki a legelvadultabb területből is. Persze a dolgos kezek is szükségeltetnek hozzá!

 

A lista PDF formátumban a következő linken letölthető: Mi legyen? – Kerti felszerelés

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

4 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 4 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!