„MI LEGYEN?” – A WELLNESS CSOMAGBAN?

„MI LEGYEN?” – A WELLNESS CSOMAGBAN?

„MI LEGYEN?” – A WELLNESS CSOMAGBAN?

„MI LEGYEN?” – A WELLNESS CSOMAGBAN? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A hideg idő beköszöntével a fázósak egyre inkább vágynak egy kis melegre. Aki még némi kényeztetést is beiktatna a karácsonyi készülődés előtt, az gondolom szívesen veszi az irányt a wellness és gyógyfürdők felé. De mi az, amire szükségünk lehet, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat? A wellnessezés és a gyógyfürdőzés kellékeit vettem számba a mai bejegyzésben.

 

Fürdőzés

A gyógyfürdőzés mind népszerűbbé váló kikapcsolódás nem csak az idősek körében. Egyre több a fiatal, vagy kisgyermekes család, akik szívesen töltenek néhány napot gyógyfürdőinkben. Nem kell attól tartani, hogy szórakozás közben felfáznak és még a vizek jótékony hatását is kiélvezhetik. Csakhogy ezek a fürdők – a téli időszakban nyilvánvalóan – zárt helyiségben találhatók. A kintről érkezőknek meglehetősen melegnek hat a klíma, amiben szerepet játszik a magas páratartalom is. Csakhogy a meleg vízből kijőve gyakran kellemetlenül hűvösnek érezhetjük a levegőt. Ezért nagyobb csomaggal érdemes készülnünk, amiben csere öltözékre, plusz törölközőkre, melengető eszközökre is gondolnunk kell! (A fürdőzés illemszabályairól ITT olvashatsz.)

Fürdőruha
A fürdőruha elengedhetetlen kelléke a fürdőzésnek. Mivel a gyógyfürdőkben többnyire többször ki-be járkálunk a meleg vízbe és onnan ki, érdemes 2-3 váltás fürdőruháról gondoskodni. Ahogy említettem, a meleg víz után közvetlenül hűvösnek ható légtérben ne dideregjünk. Egy gyors törölközés után szinte felüdülés a vizes fürdőruhától megszabadulni és szárazra váltani. A vizeset törölközőbe tekerve csavarjuk ki. Így kiterítve könnyebben megszárad a következő fürdőzésig.

Törölköző
Ebből sosem lehet eleget csomagolni. Nagy fürdőlepedőből bőven megteszi egy is, amit a nyugágyra teríthetünk. Inkább kisebb törölközőket vigyünk magunkkal, legalább 3-4 darabot. A nyári strandolással ellentétben a fürdőkben nem süt a nap, hogy megszárítsa a törölközőinket. Ami egyszer vizes lesz, az már az is marad, amíg haza nem érünk. A fürdők radiátorai többnyire tabunak számítanak, nem lehet rájuk teregetni, hiszen akkor mi fűtené a fürdő légterét? Ezért aztán mindenképpen jobban járunk, ha több törölköző viszünk magunkkal. Nincs annál rosszabb, mint a lehűlt, vizes törölközőkbe újra törölközni.

Papucs
A fürdőzés következő alapfelszerelése a papucs. E nélkül el se induljunk! Olyat válasszunk, amivel a zuhanyozóba is be lehet állni. Fontos, hogy ne csússzon a talpa és a lábunk se csúszkáljon benne vizesen. Mindkét eset balesetveszélyes! Mivel egy ilyen zárt, nedves, párás helyen rengeteg ember megfordul egyetlen nap alatt, papucs nélkül sehova se menjünk. Az arra érzékenyek esetleg gumicipőt is húzhatnak, ha a medencébe sem szeretnének mezítláb bemenni.

Köntös
A fürdőzés következő – szerintem alapfelszerelése – a fürdőköpeny. A már száraz fürdőruhára érdemes felvenni, hogy száraz maradjon. Ha nem tartózkodunk a vízben, a fürdő bármely területén kellemes viselet. Az étkezőben pedig egyenesen kötelező! Senki sem szeretne úgy ebédelni, hogy a másik röcögőjét, vagy szőrös mellkasát kelljen néznie.

 

Úszás

Ha az uszodában szeretnénk néhány tempót megtenni, feltétlenül készítsünk be a csomagunkba úszósapkát, és aki szükségesnek tartja, úszószemüveget. Az úszósapka egyébként a legtöbb uszodában kötelező kellék. Sok helyen ki tud segíteni a fürdő is, ha a sajátunkat otthon hagynánk.

Mi legyen? - a wellness csomagban? wellness felszerelés

Szaunázás

Sok fürdőben, gyógyszállóban lehetőség van szauna használatra. (Erről bővebben ITT olvashatsz.) A szaunázásnak is vannak szükséges kellékei.

Fürdőruha
Lehetőleg olyan fürdőruhát, bikinit válasszunk, ami a lehető legkevesebbet takarja. Alapvetően meztelenül kellene szaunázni, ám erre sok helyen nincs lehetőség a nagy forgalom miatt. Fontos még, hogy a fürdőruha ne tartalmazzon lefegő fém tartozékokat, díszítést, mert az átforrósodva a bőrünkhöz érve igen kellemetlen tud lenni!

Lepedő
Szaunázáshoz legjobb vászon lepedőt használni. Vannak helyek, ahol a fürdő bocsátja a vendégek rendelkezésére. Még ha így is van, nem árthat, ha bekészítünk 1-2 lepedőt a csomagba, biztos, ami biztos alapon.

Illóolaj
Fokozhatjuk a szaunázás élményét ha illóolajat párologtatunk a kabinban.

Mosdókesztyű, vagy mini törölköző
Praktikus, ha a kabinba magunkkal viszünk egy kisméretű törölközőt, vagy mosdókesztyűt, amivel a kellemetlen izzadságcseppeket nyomban letörölhetjük.

 

Pihenés

Párna
Legjobbak a felfújható gumipárnák. Van, amelyiknek frottír huzata is van, hogy még kényelmesebb legyen. Olvasgatni, beszélgetni, vagy egyszerűen csak bámészkodni is kényelmesebb, ha a nyugágyon heverve alá tudjuk támasztani a tarkónkat.

Szemtakaró
No, nem a jobb létre szenderüléshez, hanem két fürdőzés közötti szunyókáláshoz, relaxáláshoz kifejezetten jó hasznát vehetjük a textilből készült szemtakarónak.

Polifoam szőnyeg, úszótábla
A kisméretű polifoam szőnyeg darabnak, vagy úszótáblának nem csak nyáron, a strandon vehetjük hasznát. Előfordulhat, hogy nem kívánunk teljesen elmerülni a vízben, csupán a lábainkat akarjuk belógatni a medence széléről. Ilyenkor jöhet jól ez a habszivacs tábla, amin ülve sokkal kényelmesebben (fertőzésre érzékenyek pedig), biztonságosabban érezhetik magukat.

Mikroszálas takaró
Aki fázós, mint én, biztosan jobban érzi magát egy pihe-puha takaró alatt. Én még egy bolyhos zoknit is be szoktam csomagolni. Ha már teljesen kivette az összes erőmet a termálvíz és a szaunázás, bitang jó érzés a melegben pihenni.

 

Feltöltődés

A szellemi feltöltődésről is gondoskodhatunk, ha viszünk magunkkal olvasnivalót. A kikapcsolódás miatt célszerű, ha könnyed, szórakoztató olvasmányt választunk. Relaxációs, vagy meditációs hanganyaggal pedig még teljesebbé tehetjük a pihenést (persze a fülhallgatót se felejtsük otthon!!!).

 

wellness felszerelesMegtisztulás

Tisztálkodási szerek
Bármennyire is egész nap a vízben áztatjuk magunkat, a nap végén mégis csak le kell mosnunk magunkról – na nem az út porát, hanem – a közösen használt vízben található szennyeződéseket. Szappan, tusfürdő, sampon természetes velejárója a tisztálkodásnak.

Mosdókesztyű
A mosdókesztyűvel való mosakodás hozzájárulhat az alaposabb tisztálkodáshoz. A dörzshatás miatt könnyebben megválhatunk a bőrünkre rakódott, szemmel láthatatlan baciktól.

Hajgumi
Akinek hosszú a haja (fiúk is!!!), könyörgöm, fogja össze valamivel, mielőtt a vízbe menne! Irtó gusztustalan tud lenni, amikor a vízben idegen hajszálak tapadnak az ember bőrére! A vállra lapuló, összeállt vizes haj pedig látványnak is kifejezetten csúnya.

 

Szerencsére kis hazánkban bővelkedünk a jobbnál jobb és változatos hatóanyag tartalmú termálfürdőkben. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy mihamarabb látogasson el valamelyikbe. Nem fogja megbánni!

 

Humanilla_blog_alairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!