MI JÁR A FEJEDBEN? – GONDOLAT TUDATOSÍTÁS

MI JÁR A FEJEDBEN? – GONDOLAT TUDATOSÍTÁS

MI JÁR A FEJEDBEN? – GONDOLAT TUDATOSÍTÁS

MI JÁR A FEJEDBEN? – GONDOLAT TUDATOSÍTÁS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ahol a figyelmed, ott az életed. Ilyen és ehhez hasonló, a gondolat teremtő erejére vonatkozó kijelentések forognak közkézen a világban az utóbbi években. S ha jól belegondolunk, bizonyos értelemben tényleg a gondolkodásunk befolyásolja a sorsunkat. Mert az önmagunkról, a teljesítményünkről, a problémákhoz való viszonyulásunkról alkotott belső meggyőződés nagyban befolyásolja a valóságban elért eredményeket. Nyertes és vesztes is lehetsz attól függően, hogy milyen életprogramot írsz magadnak.

Ha a „nyertes vagyok” programot futtatod, akkor lehetőséget teremtesz magadnak arra, hogy kiaknázd a benned rejlő tehetséget, feltárd és kihasználd. Viszont ha „a vesztes vagyok” programot futtatod magadban, akkor eltemeted igazi önvalódat, elfecséreled a tehetséged, és elvesztegeted azt a csodás életet, amit élhetnél.

Sok esetben a negatív gondolkodás uralkodik a fejekben. Nagyon gyakori, hogy az emberek túlságosan szigorúak, sőt durvák, esetenként igazságtalanok önmagukkal szemben, becsmérelik a teljesítményüket; „nekem ez úgysem megy!”, „ehhez én nem vagyok elég okos/ügyes/szép/képzett/tapasztalt/öreg/fiatal, stb. A valóságban ezeknek az önostorozó gondolatoknak semmi alapja nincs!

 

A legtöbb ember fejében általánosságban a következő 5 téma köré csoportosulnak a negatív gondolatok:

► Aggodalom, hogy mit gondolnak az emberek (“Azt fogják gondolni, hogy hülye vagyok.”)
► Feszültség stresszhelyzetben (“Mi lesz most?! Annyira feszült vagyok, másra sem tudok gondolni.”)
► Hibák, gyenge teljesítmény miatti önmarcangolás (“Nem kellett volna azt tennem…”)
► Túlzott önkritika (“Én nem vagyok olyan okos, mint más.”)
► Negatív érzelmek (“Utálom, hogy ilyen vagyok!”)

Sajnos az intelligencia nem tesz immunissá az irracionális gondolkodással szemben! Ezek a lehúzó gondolatok minden ember fejében előfordulhatnak, az értelmi képességektől függetlenül. Ugyanis ezek a hibás gondolati minták többnyire a múltbeli rossz tapasztalatokból, vagy gyermekkori sérülésekből fakadnak és hatással vannak arra, ahogyan ma, évekkel később gondolkodsz, érzel és viselkedsz.

 

A negatív gondolatok veszélye

A negatív gondolatok kritizálják a tevékenységet. Arra figyelmeztetnek, hogy a tetteidbe hiba csúszhat, felnagyítják a hibákat, kételkednek a képességeidbe, félelmet keltenek, aggodalmat szítanak, fenntartással tekintenek a jövőbe, elbizonytalanítanak a siker elérésében. Lehet az a gondolat egy gyanakvás a jövővel kapcsolatban, vagy egy félremagyarázott történés, esetleg bűntudatot keltő rögeszme. Bármelyik legyen is, hosszú távon mindenképpen romboló hatású.

A belső ítélkezés intenzív stressznek teszi ki az egyént, súlyosan aláásva ezzel az önbizalmát, ami árt a teljesítménynek, megbénítja a mentális képességeket és boldogtalanná teszik az egyént. Károsítja az egészséget, a stressz pedig rossz közérzetet, fejfájást, alulteljesítést okoz.

 

Oszlasd szét a sötét fellegeket.

A negatív gondolkodás olyan, mint egy sűrű, sötét felleg, ami leárnyékolja előled az élet napos oldalát. De nem kell, hogy ez így legyen! Annak érdekében, hogy hatékonyan meg tudd változtatni ezt a negatív gondolkodást, egy három lépésből álló folyamat segíthet. A gondolatok tudatosítása, az élethelyzetekről való racionális gondolkodás és a pozitív gondolkodás három olyan nagy teljesítményű eszköz, amelyek hozzásegítenek a siker eléréséhez. Ezek által megszüntethetők a káros gondolati minták, amelyek rongálják az önbizalmat és szabotálják a sikert.

Gondolat tudatosítás

A gondolat tudatosítás a folyamat első lépéseként, rávilágít arra, hogy mi folyik a fejben. Segít azonosítani a negatív gondolkodást, a kellemetlen emlékeket, és a félreértelmezett helyzeteket, amelyek zavarják a teljesítményt és károsíthatják a önbizalmat. Ehhez egyszerűen tetten kell érned magad, amikor ezeket a hibás gondolat folyamokat futtatod az agyadban. Mert nem igazán lehet változtatni addig, amíg nem tudod, hogy min kell változtatnod. Szóval merülj el a „gondolataidban” és mint egy rádióállomás adását, hallgasd a saját belső beszéded. A legjobb módja annak, hogy tudatába légy, milyen gondolatok járnak a fejedben, ha miután megcsípted, rögtön le is írod őket.

 

Racionális gondolkodás

A második lépés a gondolati minták valódiságának, helyességének a vizsgálata. A racionális gondolkodás ugyanis segít megcáfolni, majd lerombolni a negatív gondolatokat. Ha tetten érted a fejedben felhangzó káros hangokat, vizsgáld meg azok valóságtartalmát. Tedd fel magadnak a kérdés: tényleg így van? Elemezd az összes lejegyzett belső állítást a szerint, melyek a helytállóak, melyek azok, amelyeket minden körülmények között igaznak tartasz. Minden egyes állítás esetén kérdezd meg magadtól: „Ezt az állítást mi támasztja alá?” A válaszoknál törekedj a tárgyilagosságra!

 

Pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás hozzájárul ahhoz, hogy az előző pontban megingatott helytelen beidegződéseket pozitív, előre vivő gondolatokra válthasd. Ezek a pozitív gondolatok felülírják a negatív gondolatokat, felélesztik a saját önértékelő készletet és belső önépítő folyamatokat indítanak el. Változtasd át ezeket a hibás és lehangoló állításokat előre mutató, bizakodó és serkentő állításokra. Az állítások hatásosabbá válnak, ha azok jelen idejű, konkrét megfogalmazások, és erős érzelmi tartalommal rendelkeznek. Hozz létre saját pozitív bölcsességeket arra vonatkozóan, hogy hogyan szeretnél élni, milyen szeretnél lenni.

A pozitív idézetek is hasznosak lehetnek abban, hogy motiváld önmagad, hogy biztatást nyerj belőlük.

 

Ez egy nagyon érdekes, inspiráló vers arról, hogyan változtasd a negatív gondolatokat pozitívvá:

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!