KREATÍV NAPLÓ

KREATÍV NAPLÓ

KREATÍV NAPLÓ

KREATÍV NAPLÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
70 Flares Filament.io 70 Flares ×

 

A minap megállapítottam, hogy mennyire gyorsan változik minden, és hogy az élet eltűnik – szinte nyomtalanul. Nem csak a régebbi emlékeket, de gyakran még azt is nehezemre esik felidézni, hogy a múlt héten mi történt. A nagyobb események, ünnepek még csak-csak megmaradnak a fejemben, de a hétköznapok, hangulatok, érzések már aligha.

Biztosan másnak is voltak már ilyen felismerései, mert gyanítom, hogy erre vezethető vissza a naplóírás hagyománya. Papírra vetett betűinkkel megőrizhetünk fontos momentumokat, így akár évek múlva is képet kaphatunk egykori önmagunkról. Arról, hogy életünk bizonyos időszakaiban mi volt a fontos, hogyan vélekedtünk dolgokról, mik voltak az álmaink, milyen érzések kerítettek hatalmukba, stb. Aki rendszeresen vezet naplót, szinte napról napra nyomon követheti sorsának alakulását.

Bevallom ekkora szorgalom sosem szorult belém, hogy napi szinten lejegyezzem az aznapi történéseket. Bár így utólag már bánom, hogy nem vetettem legalább alkalmanként papírra a gondolataimat, mert most szívesen olvasgatnám a tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtti önmagam gondolatait. De erre mondják: késő bánat.

 

KREATÍV NAPLÓ

Aztán nem is olyan régen, rábukkantam a világhálón egy olyan módszerre, ami naplóként és önkifejezési, önismereti eszközként is tekinthető. Az angolul „art journal”-nak nevezett technika magyarul „kreatív napló”-nak fordítható leginkább. Azonnal megtetszett az ötlet, mert sokkal több egyszerű jegyzetelésnél.

Azon túl, hogy grafomán időszakomban továbbra is lejegyezhetem az elképzeléseimet, szükségképpen kiegészíthetem, vagy akár helyettesíthetem azokat saját készítésű illusztrációkkal. A kreatív naplónak pont az a lényege, hogy színek, képek, formák és különböző művészeti technikák segítségével ábrázolhatjuk az érzéseinket, terveinket, mindazt, ami éppen foglalkoztat. Ez kell nekem!

Aki úgy dönt, hogy velem együtt belekezd, hogy kreatív naplót vezessen, nem kell attól tartania, hogy költséges hobbyt választ! Egy egyszerű, sima füzet is megteszi indulásképpen. Ez maga a tabula rasa, ami megadja a tiszta lapot minden egyes alakalomnak, amikor leülünk alkotni. Merthogy ez a fajta önkifejezési módszer már nem pusztán a megőrzést, rögzítést szolgálja, hanem azon túlmenően kreativitást serkentő, pihentető, már-már meditatív elfoglaltság. Az elkészült képeket sorba, egy füzetbe rendezve előállíthatjuk életünk képes könyvét.

Kétféle kreatív napló fajta létezik:
Készíthetjük naplószerűen egy-egy év kronológiai sorrendjében, vagy szorítkozhatunk életünk egy jelentősebb szakaszára is, mint mondjuk nők esetében a terhesség idejére, vagy egy hosszabb utazáshoz, esetleg egy-egy projekthez kapcsolódva, stb.

A képek, színek, formák sokkal élénkebben és hatásosabban fejezik ki érzelmeinket, gondolatainkat, mint a puszta szavak. Ezáltal megkönnyítik az önkifejezést, hisz még a szavakkal ki nem mondhatót is láttathatjuk ily módon. Ugyanakkor a hagyományos, írott naplóbejegyzéseket színesebbé, árnyaltabbá teszik, elmélyítve ezzel a mondanivalót. Így sokkal egyszerűbben és szemléletesebben visszaidézhetjük életünk régen feledésbe merült pillanatait, s egy-egy részlet hozzájárulhat ahhoz, hogy újraértékeljünk, vagy megértsünk olyan körülményeket, amelyek akár a jelenünket is befolyásolhatják.

Aki rendszeresen vezet kreatív naplót – állítólag – sokkal nyitottabb szemmel jár majd a világban. Mert olyasmire is rácsodálkozik, amire korábban nem, és sokkal több inspirációt nyerhet a környezetéből. Az sem elhanyagolható szempont, hogy utólag, esetleg évekkel később visszanézve saját egykori önmagunkból újabb és újabb ihletet meríthetünk.

Azzal, hogy segíti az önkifejezést, a kommunikációs képességeket is fejleszti. Azzal, hogy egy-egy nap eszenciáját egyetlen papírlapra rögzítjük, hozzásegít a lényeglátás tökéletesítéséhez, az öntudatosság fokozásához. Maga az alkotás pedig remek feszültség levezető tevékenység. Általa gyakorolhatjuk a figyelem fókuszálást, ami segít megélni a jelen pillanatot.

A kreatív napló vezetésével kapcsolatban nem kell horribilis kötöttségektől tartanunk! Bármi belekerülhet, amit a papír elbír, legyen az ceruzarajz, festmény, újságpapírból kivágott montázs, kréta firka, stb. Attól függően, hogy éppen mihez érzünk késztetést. Ami pedig a legcsábítóbb az egészben, hogy egyáltalán nem szükséges különleges tehetség ahhoz, hogy belevágjunk az alkotásba! Nincs mérce, vagy zsűri, teljesen magunknak alkothatunk, ahogy tetszik.

 

Kreatív naplóra fel!

Ha velem együtt te is kedvet kaptál, hogy kreatív naplót vezess, csatlakozz hozzám! Ha inspirációra van szükséged, akkor kövess a Facebook oldalamon, ahol minden pénteken újabb és újabb téma ötleteket találsz.

 

Még egy utolsó érv a kreatív napló mellett: azon túl, hogy a kreatív napló vezetése önmagában is szórakoztató tevékenység, utólag tartalmas és látványos emlékkönyvvé is válhat.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

70 Flares Twitter 1 Facebook 69 Google+ 0 Filament.io 70 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!