KREATÍV NAPLÓ 2. – BORÍTÓ

KREATÍV NAPLÓ 2. – BORÍTÓ

KREATÍV NAPLÓ 2. – BORÍTÓ

KREATÍV NAPLÓ 2. – BORÍTÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
4 Flares Filament.io 4 Flares ×

Ahogy azt a legutóbbi cikkemben írtam (itt olvasható: Kreatív napló) elhatároztam, hogy ebben az évben kreatív naplót fogok vezetni. Arra gondoltam, hogy nem egy füzetet fogok erre a célra használni, mert a papírboltban kapható füzetlapokat meglehetősen vékonynak találtam. Ha figyelembe veszem, hogy terveim szerint festeni, ragasztgatni fogok, ezek a papírlapok felhullámosodnak a nedvességtől. Olyan megoldást kerestem tehát, aminél vastagabb papírlapot is használhatok. Így esett a választásom a kapcsos mappára, amibe tetszés szerinti minőségű, vastagságú papírlapot fűzhetek attól függően, hogy éppen melyik technikához melyik a legalkalmasabb. Arról nem is beszélve, hogy munka közben az az egy papírlap lesz majd előttem, amin éppen dolgozom, nem pedig egy egész füzet, vagy mappa. Ez nagyban megkönnyíti majd a dolgom.

Méretét tekintve az én mappám az A/5-ös méretű papírhoz illeszkedik. Naplóként ugyanis jobban el tudom képzelni ezt a kisebbet, mint az A/4-es méretűt. S ha már kreatív napló, akkor miért ne legyen a borítója is egyedi? Ezért elsőként a kiszemelt mappát dekoráltam ki.

 

Első lépésként úgy döntöttem, hogy a mappám olyan lesz, mint egy régi kódex. Íves gerinccel, amit zsinórra és textillel erősítek meg. Ehhez egy konyhai papírtörlő gurigáját használtam fel, amit hosszában elvágtam, és kivágtam belőle egy kb. 2-3 cm-es csíkot. Így értem el a kívánt ívet. Ezt a kartont alaposan beragasztóztam, majd a mappát is, ahol érintkezni fognak és néhány percig hagytam a ragasztót száradni. A kicsit szárazabb ragasztó ugyanis már nem csúszik annyira és a két ragasztós felület is sokkal jobban egymáshoz tapad. A biztonság kedvéért – meg azért, hogy ne kelljen fél órán keresztül a mappát fognom – ragasztószalagokkal erősítettem a két felet egymáshoz. Erre a célra a szobafestésnél használatos papír maszkoló szalagot használtam, mert ennek a felületére további rétegeket lehet ragasztani, míg a műanyag felületre nem. Ezt követően egy széles papírcsíkkal az egészet bevontam, hogy még biztosabban rögzítsem a hengert a mappára.

 

Miután a ragasztó teljesen megszáradt, az egész mappa külső felületét bevontam papírral. Erre a célra hagyományos csomagoló papírt használtam. Nagyon jó választásnak bizonyult, mert kellőképpen vastag, jó nagy méretű, bármekkora borítót ki lehet belőle vágni (ha esetleg valaki mégis az A/4-es méretű mappa mellett dönt, azt is simán ki lehet egyetlen darabból szabni.), és ami a legérdekesebb, hogy kifejezetten rugalmasnak bizonyult.

 

Ragasztózás után szépen ki tudtam húzni, simítani. Ami eleinte kissé megrémített, hogy a papír hólyagos, hullámos lett, de száradás után teljes egészében ráfeszült a mappámra, tökéletes alapot és szinte tükörsima felületet biztosított a további dekorációhoz.

 

Az újabb száradási időt követően levágtam a zsinór díszítéshez két kisebb darab vastagabb spárgát. Fontos, hogy természetes szálból készüljön, mert a műanyag nem biztos, hogy ragasztható. A zsinórok végeit szétszedtem, hogy kisimuljanak, majd az egészet alaposan bekentem ragasztóval és odafogtam a gerinchez. Itt kénytelen voltam néhány percet rászánni arra, hogy kézzel tartsam a zsinórt, de elég hamar megfogta a ragasztó. Miután megszáradt, újabb papír réteggel vontam be a gerincet. A papír néhány helyen kiszakadt a zsinórozásnál, de kívülről is lekentem ragasztóval, így teljesen megszilárdult az egész.

 

Végre rátérhettem a valódi díszítésre. A ragasztásnál maradva a decoupage technikát választottam és egy szalvétából kivágott rózsacsokrot ragasztottam az előlapra. Persze festhettem, vagy rajzolhattam volna akár ceruzával, vagy filctollal, vagy bármi mással is a borítóra. A csomagolópapír tökéletesen alkalmas felület lehet bármilyen más technikához. Az egyetlen feltétel ehhez a ragasztott felület teljes száradása.

 

További díszítésként egy 5 cm széles szatén szalagot ragasztottam a két belső felületre. A szalag végeit láng fölött elégettem, hogy feslődjön fel. Ennek a szalagnak a segítségével fogom megoldani a záródást. A szalag masni ezen túlmenően díszítő elemként sem utolsó!

 

 

A borítóra tovább díszítettem szalvétából kivágott mintákkal, újságpapírból kivágott darabkákkal, majd az egészet akril festékbe mártott vatta pamaccsal végig tunkoltam. Rózsaszín, arany és bronz színeket használtam (ezek voltak itthon). A 3D élményről egy számítógépen megszerkesztett, kinyomtatott, majd kartonpapírra ragasztott címke, valamint a sarokvédők és a gerinc borítása gondoskodik. Utóbbiak maradék textilbőrből, a rongyos zsák fenekéről. (micsoda kincsek vannak ott!) Rögzítésnek ruhacsipeszeket használtam.

 

A mappám belső felületét is szerettem volna díszíteni, hogy szebb legyen, és megvédjem a szalagot attól, hogy a későbbiekben esetleg elváljon a papírtól. Ezért egy karton papírból kivágtam két darabot, ami a belső borítóhoz illeszkedik, majd bevontam mindkettőt a rózsás csomagoló papírral. A teljes száradást követően ragasztottam az egészet a mappa belső oldalaira. Először az egyiket, majd száradást követően a másikat. A száradás során jó néhány könyvet használtam nehezékként, hogy a rózsás karton egyenletesen a borítóra tapadjon.

 

Miután az összes ragasztott felület megszáradt, a textilbőrt is bemaszatoltam a bronzos festékkel. A szalagot masnira kötöttem és íme, elkészült a borító. Jobban mondva most így hagytam abba. Úgy döntöttem, hogy az év során tovább díszítgetem, ha találok valamilyen hozzá illő darabot. Pillanatnyilag tehát ilyen lett a mappám, ami a következő év során rendszeresen kézbe fogok venni, hogy a hétről-hétre elkészült alkotásaimat tárolja benne.

 

A tiéd milyen lesz?

 

Ne feledd, további ötleteket, inspirációkat találsz minden héten a Facebook oldalamon!

Gyere, és tarts velem!

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

4 Flares Twitter 1 Facebook 3 Google+ 0 Filament.io 4 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!