KÉZÍRÁS: AZ EMBER KIVÁLTSÁGA

KÉZÍRÁS: AZ EMBER KIVÁLTSÁGA

KÉZÍRÁS: AZ EMBER KIVÁLTSÁGA

KÉZÍRÁS: AZ EMBER KIVÁLTSÁGA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Néhány évtizeddel ez előtt az álláskeresés elengedhetetlen kelléke volt a kézzel írott önéletrajz. A gépek világában azonban a kézírás egyre inkább kuriózummá vált. A grafológia térhódítása kapcsán azonban az új munkatárs kiválasztásánál szerencsére elég sok munkáltató veszi igénybe grafológus segítségét.

Mielőtt bárki grafológus szakember bevonását kéri, köteles a jelöltet előzetesen tájékoztatni, hogy kézírását grafológiai vizsgálatnak veti alá, amihez be kell szereznie az érintett írásos beleegyezését.

Alapvető kitétel, hogy elemezni csak az eredeti írásmintát lehet! A fénymásolatok nem adnak objektív képet az író személyről. Bármennyire is jó minőségű a másolat, mindenképpen torzítja az eredeti grafikumot.

Fontos tudni, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében az elemzés feltételeinek teljesülniük kell. Ebben a rövid videóban összefoglaltam azokat a szempontokat, amelyeket az írásminta készítésénél be kell tartani.

 

 

Ha már a pályázati anyagot, vagy annak egy részét kézírással kérik a jelöltektől, akkor ez a kézzel írt anyag a motivációs levél legyen. Ennek a terjedelme elegendőnek bizonyul, a formája pedig megegyezik a klasszikus levél formátummal, tehát tartalmaz megszólítást, aláírást, a szövegtömb bekezdésekkel tagolt, a mondatok gondolatokat közölnek, stb. Ezzel szemben az önéletrajz többnyire adatok, tények felsorolásából áll, ami miatt értékes elemzési szempontok veszhetnek el.

Itt hívom fel a kiválasztást végző szakemberek figyelmét arra, hogy amennyiben – régi jó szokásokhoz híven – kézzel írott pályázati anyagot kérnek a jelöltektől, de nem tervezik grafológus bevonását a felvételi folyamatba, csupán a személyes benyomásokat kívánják bővíteni a kézírás által, figyeljenek oda az intő jelekre! A kézírásban előforduló szélsőséges jellemzők sok esetben, de nem mindig(!) utalhatnak az író személy magatartási vagy pszichés problémáira. Ilyen kirívó jellemző lehet pl.:

  • túlzott rendezettség vagy éppen a túlzott rendezettlenség,
  • túlzottan erős nyomaték, ami már majdnem átszakítja a papírt,
  • reszketeg vonalvezetés,
  • túlságosan hullámzó sorok,
  • nagyon nagy hézagok, a fehér felületek túlsúlya, stb.

Ha az illető – egyéb szempontok alapján – kedvező elbírálás alá esik, ilyen esetben mindenképpen javaslom, hogy – az előzetes szándék ellenére – kérjék ki grafológus szakember véleményét. Sok nehézségtől megkímélhetik magukat ezzel.

A papír nem időtálló hordozó felület. Amennyiben a pályázati anyagokat hosszú ideig kívánja tárolni az adott cég, lényegesek lehetnek a tárolás körülményei. A pályázati anyagokat, kiváltképp a kézzel írt leveleket egymástól jól elkülönítve kell tárolni. Erre a célra megfelelő a műanyag, átlátszó, lefőzhető genotherm kemény fedeles mappába rendezve. Ebben nem gyűrődik, és védi a fénytől, ami kifakítja a tintát, megsárgítja a papírt. A hőnek kitett helyen, vagy nyirkos, dohos helyiségben sem célszerű tartani a pályázati anyagokat, hiszen az ilyen körülmények köztudottan károsítják a papír minőségét. A legjobb eredményt egy száraz, hűvös helyiségben álló, zárható szekrény. Az így megőrzött iratok évekkel később is remekül használhatók, hiszen összehasonlítási alapul szolgálhatnak ugyanazon pályázó újabb pályázati anyagával.

A kézzel írott pályázati anyagokat tárolja illetéktelen szemektől elzártan! A személyügyi szakemberek tisztában vannak az emberi jogokkal, ezért nem kell mondani, hogy a pályázati anyagokat bizalmasan kell kezelni. De ez nem csupán azok tartalmára vonatkozik! A kézírás teljes mértékben tükrözi az író személy jellemét, személyiségvonásait. Aki a kézírását átadja valakinek, az a teljes valóját tárja fel ezzel előtte. Éppen ezért illik nagy becsben és kellő tisztelettel bánni egy kézzel írott dokumentummal szemben.

Mielőtt gyermekkorunk egyik csodáját, az ember kiváltságát csak úgy veszni hagynád, ragadj tollat és írj. …egyre többet és egyre gyakrabban. Mert kézzel írni varázslat, az önkifejezés egyik formája, az emberiség egyik legnagyobb vívmánya!

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

kép forrása: dreampens.co.uk

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!