KARRIER: MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

KARRIER: MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

KARRIER: MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

KARRIER: MI LESZEL, HA NAGY LESZEL? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

 

Mi leszel, ha nagy leszel? Ugye ismerősen hangzik? Szinte nincs olyan ember, akinek ne szegezték volna gyerekkorában ezt a kérdést. A kérdést, ami talán megágyazott egy álom munkahelynek, ami talán az első lépés volt a pályaválasztás, egy sikeres karrier építése felé. Aztán elindultunk egy pályán, amiről úgy gondoltuk, hogy jó lesz, de később kiderült róla, hogy nem nekünk való, nem érezzük jól magunkat benne. Ha ez így van, akkor viszont magunknak tesszük fel a kérdést: Mi az, amit igazán szeretnék csinálni? Melyik az a foglalkozás, amelyik tényleg nekem való? S ha így teszel, jól teszed. Mert sosincs késő változtatni, hogy megvalósítsd önmagad és rátalálj álmaid munkájára.

Te mit szeretnél megvalósítani a következő, 2016-os évben? Mit szólnál a karrierváltáshoz? Tanácstalan vagy, mit szeretnél és hogyan is fogj hozzá? Ebben a bejegyzésben találsz néhány támpontot, amin elindulhatsz.

Először is jelölj ki magadnak egy időpontot, amikor néhány órácskára zavartalanul kettesben lehetsz a gondolataiddal. Helyezkedj el kényelmesen, készíts a kezed ügyébe papírt és íróeszközt, majd vedd végig a következő kérdéseket és válaszolj őszintén. A válaszaidat írd fel a papírra. Ezeket összesítve remélhetőleg körvonalazódik a helyes irány, ami felé elindulhatsz.

 

#1. lépés: Mi az, amivel szívesen foglalkozol?

Ahhoz, hogy rátalálj arra a foglalkozásra, ami a legideálisabb a számodra, először önmagadat kell szemügyre venned. A személyiséged a kiindulási pont. Mint ahogyan a magyar szólás is tartja: „Farkas a szőrét elhányja, de a természetét sohasem.” Vagyis; a személyiség, a vérmérséklet, a jellem meghatározzák az embert, ettől vagyunk egyediek. De ezek a jellegzetességek, amelyek megkülönböztetnek más emberektől, egyúttal azok, amelyek a legkevésbé sem változtathatók, vagy csak nagyon nehezen. Éppen ezért ebből kell kiindulnod.

Segítségül töltsd ki ezt a mini MBTI önismereti tesztet, ami a Mayers-Briggs-féle lélektani típusokra épül. Ez nem egy teljes teszt, csak érdekességnek szánom, a személyiségtípusod meghatározásához. LETÖLTÉS: MBTI személyiségtípus teszt

 

#2. lépés: Mi az, ami fontos a számodra?

Ahhoz, hogy egy tevékenységet szívesen végezz, az kell, hogy tudd, miért kelsz fel és mész dolgozni minden reggel. Mindenkinek szüksége van valamire, amiért ezt megteszi. A megélhetési kényszer nem elégséges motiváció, mert igaz, hogy továbbra is bejársz a munkahelyedre, de ha csak ez van, a feladat nagyon gyorsan unalmassá, utálatossá válhat. Az álom munkahely pedig éppen hogy arról szól, amit nagy kedvvel, szenvedélyesen csinálsz. Ezért kérdezd meg magadtól:
► Mi az a cél, amit a munkáddal szeretnél elérni?
► Melyek a legfontosabb értékek az életedben

 

#3. lépés: Határozd meg a kiindulási pontot.

A kiindulási pont az iskolai végzettséged, a bizonyítványaid, okleveleid, egyszóval az a szaktudás, amiről papírod van. De ide sorolható még az évek során megszerzett szakmai tapasztalat, a specializációk, tréningek, stb.

 

#4. lépés: Vedd számba az előnyeidet

Nem csak a munkahely keresésben, de az élet minden területén a legfontosabb dolog hogy tudd, ki vagy te és milyen értékeid vannak. Ezek olyan adottságok, készségek és képességek, amelyekkel veleszületetten rendelkezel és az évek során egyre csak tökéletesítesz. Másodsorban minden olyan körülmény, adottság vagy forrás, amivel rendelkezel. Ilyen lehet pl.: saját személygépkocsi, kiterjedt kapcsolatrendszer, szabadidő, pénzügyi tőke, stb.
A képességekről olvasd el ezt a cikket is: Karrier: Mi kell a sikerhez?

 

#5. lépés: Fogalmazd meg az ideális munkanapod

Ebben a pontban azt határozd meg, hogy hol, mikor, kivel, milyen körülmények között dolgoznál szívesen? Ezek a tényezők a munkakereséskor sokszor részletkérdésnek tűnhetnek, ám mégis jelentős mértékben befolyásolják a közérzeted, a motivációd, ami kihatással van a teljesítményedre. Nem mindegy ugyanis, hogy

► milyen munkarendben (állandó délelőttös, vagy három műszakos, esetleg 12 órás, stb.),
► mekkora szervezetben (multinacionális vállalat, vagy kisvállalkozás, esetleg állami hivatal, vagy civil szektor, stb.)
►milyen távolságra (napi utazási idő, saját eszközzel, céges busszal, stb.)
►milyen kollektívában (kis vagy nagy létszámú csoport, önálló munkavégzés)
►milyen beosztásban (alkalmazott, középvezető, felsővezető, stb.)
►milyen ügyfélkörrel (fiatalok, idősek, szociálisan rászorulók, betegek, üzletkötők, szakmunkások, stb.)
►milyen főnökséggel (közvetlen irányítás, egyszemélyes vezetés, stb.)
►mekkora javadalmazásért (havi fizetés, egyéb juttatások, bónuszok, stb.)
►milyen egyéb, munkavégzéshez kapcsolódó elvárások mellett (pl.: öltözködési szabályok, irodai környezet, versenyszellem, stb.)
►mi a cég küldetése, mi az a cél, amiért dolgoznak (rászorulók megsegítése, szolgáltatás, oktatás, pénzügyi szektor, stb.

 

#6. lépés: Tárd fel a lehetőségeidet!

Elsőként azt érdemes átgondolni, hogy a jelenlegi munkaköröd keretein belül van-e lehetőséged az álmaid megvalósítására. Ha igen, akkor milyen módon? Milyen lépéseket kell megtenned érte? Ha viszont nincs rá mód, akkor nézz szét a munkaerő piacon, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a számodra. Elképzelhető, hogy egy kisebb nyomozásra lesz szükséged ehhez, de ne ijedj meg tőle! Ez egy összefoglaló cikk azokról az írásaimról, amelyek segíthetnek ebben: Karrier: Álláskeresés 10 lépésben

 

Ha már megálmodtad, hogy milyen a számodra ideális munka, cselekedj azonnal! Már másnap tedd meg az első lépést álmaid munkahelye felé!

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!