KARRIER: FENG SHUI-VAL HATÉKONYAN

KARRIER: FENG SHUI-VAL HATÉKONYAN

KARRIER: FENG SHUI-VAL HATÉKONYAN

KARRIER: FENG SHUI-VAL HATÉKONYAN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
4 Flares Filament.io 4 Flares ×

Hatékonyság növelése, karrier építése feng shuival? A kínai térrendezés hívei azt állítják, hogy ez lehetséges. Véleményük szerint az irodai munka hatékonysága jelentősen növelhető a feng shui elvei szerint kialakított inspiráló, kiegyensúlyozott munkakörnyezetben. Ez nagymértékben befolyásolja az ember hangulatát, a termelékenységet, kreativitást és a személyközi kapcsolatokat. Ha a munkatársak jól érzik magukat az iroda falai között, nem csak az eredményesség növekedhet, de a munkaidő is szinte elrepül.

Ha valaki olyan szerencsés, hogy egyedül tartózkodik egy irodában, és módjában áll változtatni, akkor teljes mértékben a személyes igényei szerint alakíthatja a helyiség energiaszintjét. De azoknak sem kell elkeseredniük, akik kollégáikkal osztoznak egy irodán, mert a saját személyes tér, íróasztal formálásával is sokat tehetnek – a feng shui szerint – egyéni karrier céljaik eléréséért.

 

yin és a yang egyensúlya

A ying és a yang, vagyis a férfi és női energiák egyensúlyban tartása nélkülözhetetlen eleme a kellemes feng shui tér kialakításának. Ez a színek, formák és textúrák egyenlő arányú vegyítésével érhető el. A túlzások (sok fa, vagy azonos színárnyalat) egyhangúvá, unalmassá, vagy éppen nyugtalanítóvá is tehet egy helyiséget. Ezeket arányosan vegyítve viszont barátságos és nyugodt környezetet és pozitív energiát (chi) teremthetünk magunk körül.

Az irodában az élek és sarkok helyett a lekerekített formákat részesítsük előnyben. A hegyes részek, csúcsos formák ugyanis megtörik az energiaáramlást, s úgynevezett mérgezett nyilakat (shar chi) képeznek. Ezek aztán láthatatlan negatív, romboló energiákat lövellnek ki magukban, amelyek akadályozzák a munkahelyi sikerek elérését, de még betegségeket is okozhatnak. A veszélyes daraboktól szabaduljunk meg, vagy korrigáljuk őket azzal, hogy lágyan leomló növényeket helyezünk eléjük, amelyek nem csak szép látványt nyújtanak, de jótékony hatással vannak az iroda levegőjére is.

 

Rend

Akár csak az otthonunkban a munkahelyen is szükség van a rendezett környezetre. A zsúfoltság, az irathalmok, a szanaszét heverő könyvek és írószerek lehangoló látványt nyújtanak. A káosszal együtt jár a keresgélés, nyugtalankodás, a felesleges idő- és energia pocsékolás, ami nemcsak a shar chi melegágya, de jelentősen csökkenti a hatékonyságot. Tiszta, rendezett tér = világos, rendezett elme.

Az irodában elengedhetetlen a jól átgondolt és praktikus tároló bútorok alkalmazása mégpedig úgy, hogy a napi munkában nélkülözhetetlen eszközök, iratok kéznél legyenek, amire pedig ritkán van szükség, azt a közvetlen munkakörnyezettől távolabb helyezzük el. Figyelem! A nyitott polcok nem csak állandó rendezgetést, törölgetést igényelnek, de a feng shui szerint még betegséget, anyagi veszteségeket is okozhatnak. Amire már nincs szükség, azt rejtsük inkább szekrényajtók és fiókok mögé. Ezeket aztán időről időre érdemes átnézni, selejtezni, rendezgetni, mert a káros energia attól még káros, hogy nincs látható helyen!

Ugyanez vonatkozik az elektromos eszközök zsinórjaira is. A kábelrengeteg nem csak porfogó, de csúnya látványt is nyújt, ezért célszerű azokat láthatatlan helyeken elvezetni, kábelrendszerezőket használni.

 

Íróasztal elhelyezése

Az irodai munkakörnyezetben kulcsfontosságú az íróasztal elhelyezése. A Feng Shui kritériumai alapján berendezett munkakörnyezetben is az íróasztal az a bútordarab, ami kitűntetett helyen áll. Ez a szoba energia központja, ami az ajtótól legtávolabbi sarok közelében található. Az itt helyet foglaló személy kiváló pozícióba kerül, mert erről a helyről nem csak az egész helyiségre, de az ajtóra is ráláthat, amivel ellenőrzése alatt tarthatja a helyiséget. Akkor tudja a leghatékonyabban végezni a munkáját, ha a háta mögött stabil, zárt a fal. Ablak előtt azért is rossz ülni, mert önmagunk árnyékoljuk le az írófelületet, a monitor viszont fényt kap. A feng shui szerint a hátunk szilárd támasz nélkül védtelen marad, ami csökkenti a biztonságérzetet. Más megoldás híján magas háttámlájú székkel és sűrű szövésű függönnyel, vastagabb drapériával is ellensúlyozhatjuk ezt a hiányosságot.

Egy irodában dolgozó munkatársak ne üljenek egymással szemben, mert az energiáik összegerjedhetnek, ami feszültséget, konfliktusokat kelthet közöttük. A fal felé fordított asztal is pangó chit gerjeszt. Ez elkerülhető a falra akasztott tájképekkel.

 

A megfelelő szék

Ülő munkát végző személyeknél egy kényelmes, ergonomikus szék nem csak a jó komfortérzet és az eredményes munkavégzés, de egészségi szempontok miatt is elengedhetetlen. A szék kiválasztásánál alapvető elvárás az ergonomikus, több ponton állítható kialakítás, ami lehetővé teszi, hogy mindenki a maga igényeihez igazíthassa azt. A szék akkor megfelelő, ha tartja a gerincet és megakadályozza a hát és a nyak görnyedését, fáradását. A kárpitja lehetőség szerint bőrbarát textil, vagy lélegző bőr legyen, ami nem okoz izzadást, az ülőfelület pedig hosszú távon megőrzi a rugalmasságát.

 

Jó megvilágításban

A legjobb természetes fénynél dolgozni. Ez azonban nem mindig lehetséges, vagy mert nincs elegendő ablak, vagy mert a szabadban is borulat, vagy árnyékot adó növényzet van. Az irodákban nagyon fontos a jól tervezett világítás, amelynek alapja a teljes spektrumú világítórendszer. Ez áll a mennyezeti világításból, ami szimulálja a természetes fényt, és lokális fényforrásokból, amelyek iránya és fényerőssége igény szerint állítva, direkt megvilágítanak egy-egy munkaterületet, miközben nem vakítanak. Az égők kiválasztásánál jobb a fehér fényű izzó, mert a sárga túlságosan barátságos légkört teremt és lelassítja a termelékenységet. A jó megvilágítás mellett kevésbé fárad el a szem, így hosszabb időre fennmaradhat a koncentráció és a jó közérzet, ami szintén növeli a hatékonyságot.

 

Tiszta a levegő

Nem mondok újat azzal, hogy az oxigéndús levegő hatására frissebbnek érezzük magunkat, az általános közérzet javul, hozzájárul a szellemi frissesség, éberség megőrzéséhez. Ennek elérése érdekében ajánlatos naponta többször szellőztetni. A másik módja az irodai levegő frissen tartásának, ha oxigéntermelő növényekkel vesszük körbe magunkat. A növényzetnek tehát nem csupán esztétikai értéke van, de természetes légfrissítőként is szolgálhatnak. Feng shui szempontból a kerek levelű növények a nyerők, amelyeknek pénzügyi energiát aktiváló szerepet tulajdonítanak. E mellett javasolt még ezeket a növényeket a helyiség keleti, délkeleti vagy déli részein elhelyezni, mert így biztosíthatják az ott dolgozók karrierjének pozitív irányú fejlődését.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

4 Flares Twitter 1 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 4 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!