KARRIER: AZ ÁLLÁSKERESÉS BUKTATÓI

KARRIER: AZ ÁLLÁSKERESÉS BUKTATÓI

KARRIER: AZ ÁLLÁSKERESÉS BUKTATÓI

KARRIER: AZ ÁLLÁSKERESÉS BUKTATÓI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Az álláskeresés sokak számára fáradtságos és lehangoló tevékenység. Nem elég a veszteségélményt feldolgozni, nap mint nap szembesülni kell a hiábavaló keresgélés és a visszautasítás kudarcával. Kifejezetten nehéz ilyen helyzetben is derűlátónak és bizakodónak maradni. Mégis miért annyira gyötrelmes az álláskeresés, milyen buktatókkal kell leszámolnia annak, aki munka nélkül marad? Összeszedtem öt tényezőt, ami biztosan megkeseríti a munkanélküliek életét.

 

#1: HAMAR FELADJÁK

Az első és legnagyobb hiba, amit elkövethetnek, hogy hamar feladják. Amikor álláskeresővé válnak nem is sejtik, hogy az mennyire kemény munka. Bizony, hogy munka. Komoly stratégiát kell kidolgozni a hirdetések böngészéséhez, a telefonhívások lebonyolításához, az ismerősök felkutatásához, az önéletrajz megírásához, az állásra szabott motivációs levél megfogalmazásához, az állásinterjúra való felkészüléshez, stb.

Vannak, akik szerencsésnek mondhatók és ismerősök révén kapnak ajánlatot. De vannak, akik teljesen magukra maradnak a keresgéléssel. Belefásulnak a sok visszautasításba. Továbbra is küldözgetik az önéletrajzaikat, lebonyolítanak egy-két telefont, de már hiányzik a lelkesedés belőlük. Ez viszont még egy kevésbé tapasztalt felvételiztető is azonnal észrevesz. Ha viszont észre vette, könnyen értékelheti úgy, hogy a jelölt érdektelen, nem akarja annyira az állást, akkor miért vesződne vele éppen ő?

 

#2: NEM VILÁGOS AZ IRÁNY

Az álláskeresés során a második legnagyobb hiba, hogy a jelöltek nem rendelkeznek határozott elképzeléssel arról, hogy milyen területen, milyen feladatkört szeretnének ellátni, nem tudják, hogy pontosan milyen munkát keresnek, mi az, amit szívesen csinálnának. Egyszerűen csak ott folytatják, ahol abbahagyták. Aztán ha találnak is egy munkahelyet, (mert kell a pénz) mégis zsákutcába jutnak, mert rájönnek, hogy az nem nekik való. A következmény: rosszul érzik magukat, rosszul teljesítenek és előbb-utóbb újra álláskeresővé válnak.

 

#3: NINCSENEK TISZTÁBAN AZ ÉRTÉKEIKKEL

Az iskolában sajnos nem tanítják meg, hogy mi az, amiben igazán jó egy diák. Ott inkább csak elvárják, hogy minden tantárgyból a legjobbat nyújtsa, de a személyes adottságait már figyelmen kívül hagyják. Pedig a munkaerőpiacon nem biztos, hogy az a fontos, hogy mennyire voltál jó matekból, vagy szociológiából. Sokkal fontosabb, hogy tudd, melyek azok a képességeid, amelyekkel nemcsak hasznára válhatsz egy adott cégnek, de hozzájárulnak a személyes sikeredhez.

 

#4: NEM FOGLALKOZNAK HÁLÓZATÉPÍTÉSSEL

A hálózatépítés, vagy networking szinte elengedhetetlen része az álláskeresésnek. Nem újdonság, hogy akinek vannak összeköttetései, jobban boldogul bármilyen helyzetben. Miért lenne ez másképp az álláskereséssel? Nem elég az álláshirdetéseket böngészni! Sokkal célravezetőbb, ha álláskeresés során emberekkel érintkezel. Nem kell semmi különlegesre gondolni, egyszerűen a meglévő kapcsolataid ápolásáról van szó, de közben tájékozódsz. Olyan ez, mintha egyszerre egy nagy csomó embernek adnád át a névjegyedet. Fontos, hogy bent maradj a körforgásban. Ez nem csak azért lehet jó, mert akkor nem felejtenek el, de lelkileg sem visel meg annyira a munka nélküli időszak és kevésbé érzed magad elszigeteltnek.

 

#5: NEM TUDJÁK KÉPVISELNI MAGUKAT

A sikeres önérdek érvényesítés nélkülözhetetlen a telített munkaerő piacon. A ma álláskeresőjének sokkal többre van szüksége egy jól megírt önéletrajznál, ha az áhított munkára pályázik. Aki képes kiemelni az erősségeit és azt vonzóvá tenni a munkáltatók számára, még a nála kvalifikáltabb jelölteket is maga mögé utasíthatja. A tisztességes és jól átgondolt önmarketing mára nélkülözhetetlen egy sikeres életpálya felépítéséhez. De ez nem egyik napról a másikra jön létre! A sikeres énmárka és önmarketing kialakítása sok tényező összehangolt működtetése és hosszú folyamat eredménye. Ezért nem is érdemes egyetlen napot sem elvesztegetni. Fogj hozzá már ma!

 

Ha te is épp hasonló cipőben jársz, tegyél ellene, hogy ne vetüljön rád a munkanélküliség sötét árnya!

 

Jó szerencsét!

 

Répássy Inci

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!