ÍGY KEZELD A FÉLTÉKENY KOLLÉGÁT

ÍGY KEZELD A FÉLTÉKENY KOLLÉGÁT

ÍGY KEZELD A FÉLTÉKENY KOLLÉGÁT

ÍGY KEZELD A FÉLTÉKENY KOLLÉGÁT bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

 

A zöld szemű szörnyeteg a munkahelyen is meg szokott jelenni. Egy féltékeny kolléga eléggé meg szokta keseríteni mások életét és szabotálhat egy-egy felfelé ívelő karriert. A fölösleges bosszankodáson túl rengeteg energiát elvon a piszkoskodása. Ettől persze az ember még jobban igyekszik, de valahogy pont ezért nem szoktak jól sikerülni a dolgok; többet hibázik, amitől frusztráltabbá válik, stb.

Mit lehet tenni, ha a környezetedben munkálkodik egy féltékeny kolléga? Vesd be ezt a néhány tippet ellene és magadért:

 

Kérdezz rá

Amint észlelted az intrikát, kérdezz rá a féltékeny illetőnél, hogy mi a problémája. Fontos, hogy azonnal tisztázd a konfliktust, ha kell vond be a felettesed. Mindvégig szigorúan maradj a tényeknél és kerüld a személyeskedést. Ha a furdancs kifogásolja a munkádat, akkor konkrétan, az adott kifogásra kérdezz rá. Ha már ismered az álláspontját, könnyen kivédheted az aggályait és megnyugtathatod, hogy mindent rendben elvégeztél. Vagy gondolkozz el rajta, nincs-e igaza és mindent kövess el azért, hogy többé ne találjon fogást rajtad.

 

Vágj pókerarcot

Nem, nem lehet figyelmen kívül hagyni, de ne add meg neki azt az örömöt, hogy lássa rajtad, mennyire dühít a féltékenysége. E helyett inkább őrizd meg a hidegvéred. Ne hagyd, hogy felbosszantson, hogy bármekkora energiát is elvonjon a munkádtól. Az ilyeneknek bezzeg nem fáradtság a furkálódás… Viszont a hiábavalóság letörheti. Ha azt látja, hogy nem éri el a célját, előbb-utóbb kénytelen lesz jobb belátásra térni. Arról nem is beszélve, mennyivel elegánsabb keresztül nézni az ilyen kicsinyességen, mint beszállni az iszapbirkózásba.

 

Keress szövetségeseket

Az sosem árthat, ha a cégen belül találsz néhány szövetségest, aki kiáll melletted, mögötted, ha épp arra lenne szükség. Ők azok, akik nem csak lelki támogatást tudnak nyújtani, de biztosan nem dőlnek be a mocskolódásnak. Sőt, jó híredet keltik, növelik nem csak a szakmai, de az emberi jó híredet is. E mellett pedig nagyon fontos, hogy ne szigetelődj el, ne maradj ki a munkahelyi kommunikáció áramlásából.

 

Végezd a munkád

Bármi is történjen körülötted, végezd a munkád a legjobb tudásod szerint. Ha a feladataidat továbbra is magas színvonalon ellátod, hiába a furkálás és még a magabiztosságod is növelheted.

 

Járj nyitott szemmel

Ha valaki kikezd akár emberileg, akár a munkavégzésed semmiképp se hagyd magad belerántani egy végeláthatatlan és idegtépő magyarázkodásnak, és ne is alacsonyodj le az ő szintjére azzal, hogy visszavágsz. De figyelmen kívül sem hagyhatod az áskálódást. Amit tehetsz, hogy nyitott szemmel jársz. Tudj mindenről, ami a hátad mögött zajlik, de semmiképp se vonódj be érzelmileg.

 

Tarts ki

A rosszindulat sajnos kikezdheti az ember önbecsülését. De csak akkor, ha az illető hagyja magát! Ne engedd, hogy elbizonytalanítson egy irigy, vagy kishitű manipulátor. Maradj koncentrált és őrizd meg a magabiztosságod. Építs pozitív emberi kapcsolatokat a munkahelyen kívül. Sportolj, lelj örömöt a hobbydban. A lényeg, hogy legyen olyan elfoglaltságod, ami biztosítja a szükséges feltöltődést.

 

Ha a féltékeny, irigykedő személy nem hagy fel a áskálódással, ami már elérte azt a szintet, ami még elviselhető számodra, akkor kénytelen kelletlen el kell gondolkodnod a munkahelyváltáson. Hiába nem benned van a hiba, sajnos az ilyen esetek könnyen munkahelyi mobbing helyzetté, pszichoterrorrá válhatnak, ami kikezdi az áldozat mentális egészségét. Ez pedig egyetlen munkahelyért sem éri meg vállalni!

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

fotó: work.chron.com
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!