IDŐGAZDÁLKODÁS: 7 TIPP A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉHEZ

IDŐGAZDÁLKODÁS: 7 TIPP A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉHEZ

IDŐGAZDÁLKODÁS: 7 TIPP A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉHEZ

IDŐGAZDÁLKODÁS: 7 TIPP A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉHEZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
5 Flares Filament.io 5 Flares ×

 

Túl kevés idő, túl sok feladat. Azt hiszem ez sokaknak jelent nehézséget. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az időgazdálkodásról, feladatmenedzsmentről szóló töméntelen irodalom. A szerzők különböző módszereket tartanak fontosnak, de abban mindannyian egyet értenek, hogy aki képes irányítani az életét, az nagyobb sikereket könyvelhet el magának.

Csakhogy az önirányítás (mint az időgazdálkodás alapja) nem egyenlő az erőn felüli teljesítéssel! De – amennyire én látom – időhiány esetén a többségnek az az első reakciója, hogy nagyobb fokozatra kapcsolnak. Úgy gondolják, hogy a kemény munka nem árthat nekik. Csakhogy, aki huzamosabb ideig megtagadja magától a pihenést, aki nem hagy magának lehetőséget a regenerálódásra, könnyen pórul járhat; betegség, vagy baleset miatt kényszerül kispadra. A túlhajszoltság ugyanis újra termeli a stresszes helyzeteket, ami a betegségek melegágya. S szerencsések, ha csak egy kisebb egészségügyi probléma miatt kerülnek betegágyba. Ami nem ment szép szóval, önként, az majd megy kényszerből! A sors már csak ilyen!

Az idő homokszemei folyamatosan és megállíthatatlanul peregnek életünk homokórájában – akár hatékonyan cselekszünk, akár nem. Ha a hatékonyság elmarad, a szokásos „nincs rá időm” kifogás hangzik el a legtöbbször. Pedig aki e helyett megáll és átértékeli a helyzetet, könnyen rájöhet, hogy a probléma mélyebben gyökerezik puszta időhiánynál. Ugyanis nem az idővel van a baj, hisz az tőlünk független. Az igazi gond a hozzáállásunkkal, a szervezéssel, a fontossági sorrend kialakításával, a vállalásainkkal van. Az említett könyveket átnézve állítottam össze a következő listát.

 

Íme 7 tipp, hogy hogyan kezeld a feladataidat, hogy több időd maradjon:

 1. Szembenézés

  Mielőtt bárki, bármilyen időgazdálkodási tanácsot elkezdene alkalmazni, az első és legfontosabb feladat, hogy felmérje, hogyan gazdálkodik jelenleg az idejével, hogyan ütemezi a feladatait. Már az is roppant tanulságos lehet, ha néhány napig, hétig valaki csak megfigyeli a feladatvégzési szokásait, az emberekhez való viszonyát. A megfigyeléseket érdemes egy füzetben vezetni és adott idő után megvizsgálni, hogy az adott napon mennyire voltál hatékony és eredményes. Az életed mely területén maradtál el a terveidtől. Mi, vagy ki volt az, ami ezt befolyásolta? Mi az, amin feltétlenül változtatnod kell?

 2. Csúcsidőszak meghatározása

  Ahhoz, hogy kikerülj az időcsapdából és növelhesd az eredményességed alapvető fontosságú, hogy tisztában légy a teljesítőképességeddel. A legtöbb embernek a nap bizonyos időszakában a legkoncentráltabb, legenergikusabb. Ez az a személyes csúcsidőszak, amikor érdemes a nagy horderejű, fontos feladatokat elvégezni. A kevésbé fontos, vagy rutin tevékenységeket pedig azokra az időszakokra hagyni, amikor a teljesítőképességed alacsonyabb.

 3. Tervezés

  A legtöbb tevékenységnek a tervezés az alapja. Házat sem építünk alaposan átgondolt tervek nélkül, miért ne terveznéd meg az életed alakulását? Érdemes rövid, közép és hosszú távon gondolkodni. Egy épület sok apró téglából áll, az életünk folyamának a mindennapjaink az építőkövei. Ezért nem mindegy, hogy hogyan, mivel töltjük el az egyes napokat. Minden nap szánjon néhány percet arra, hogy megtervezed az aznapi, vagy a következő napi teendőidet. Fontos, hogy a tervedet vesd papírra és jelöld ki azt a legfeljebb három dolgot, amit az adott napon mindenképpen szeretnél megvalósítani. Ez a módszer segít a fókuszálásban, hogy ne veszítsd szem elől a céljaidat.

 4. Cselekvésorientáció

  A gondos tervezés csak akkor vihet előre, ha aktivitással párosul. Ha meghatároztad, hogy melyek egy nap, vagy időszak teendői, tehát már tudod, hogy mit kell tenned, akkor nincs más hátra, mint cselekedni. Ne halogass, ne tologass, hanem tedd a dolgod. Haladj terv szerint!

 5. Koncentráció

  Mielőtt nekifogsz a munkának, tedd ki a „Ne zavarj!” táblát, csukd be magad mögött az ajtót, kapcsold ki az összes zavaró eszközt (telefon, e-mail, közösségi média) és – lehetőleg a csúcsidőszakodban – koncentrálj az aznapi legfontosabb feladatodra. Teljes erőbedobással végezd a munkád, addig, amíg csak képes vagy fenntartani ezt az intenzív figyelem-koncentrációt. Ne várd meg, míg teljesen kifáradsz! Egy-két óránként tarts néhány perces szüneteket, hogy felfrissülve, újult erővel ott folytathasd, ahol abba hagytad.

 6. Határozottság

  Papíron tervezni könnyű, aztán az életben egyetlen óra alatt felborulhat minden. Ahhoz, hogy tartani tudd a tervet, neked magadnak kell kitartanod mellette. Vissza kell utasítanod a csipp-csupp teendőket, a pletykás kollégákat, a plusz feladatokat, amiket más is megoldhat. Ne hagyd, hogy a váratlan események eltérítsenek az elhatározásaidtól. Egy-egy felmerülő nehézség láttán mérlegeld, hogy a megoldása ráér-e néhány órát, amíg végzel a saját feladataiddal. Ha nem, akkor minél előbb old meg, hogy visszatérhess az eredeti terveidhez.

 7. Következetesség

  Ahhoz, hogy hosszú távon eredményes és hatékony lehess, hosszú távon kell következetesen kitartanod az elképzeléseid mellett. A legfontosabb, hogy az elhatározást akarat és kitartás kövesse. Csak így érheted el a kitűzött céljaidat.

 

A hét végén órát állítunk, s ha úgy vesszük, veszítünk egy órácskát. Engem személy szerint mindig megvisel az állítgatás utáni 1-2 hét, amíg sikerül alkalmazkodnom. Te hogy viszonyulsz ehhez? Az őszi, vagy a tavaszi óra átállítás a jobb, vagy rosszabb?

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

 

 

További inspiráló, praktikus ötletek innen: Hétfői Humanillaságok

 

5 Flares Twitter 2 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 5 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!