HOGYAN LEHETSZ TÖKÉLETES HÁZIGAZDA?

HOGYAN LEHETSZ TÖKÉLETES HÁZIGAZDA?

HOGYAN LEHETSZ TÖKÉLETES HÁZIGAZDA?

HOGYAN LEHETSZ TÖKÉLETES HÁZIGAZDA? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2 Flares Filament.io 2 Flares ×

Tippek ünnepi vendéglátáshoz.

A karácsonyt megelőző adventi időszakban gyakoriak az év végi összejövetelek, rendezvények. Egy vendéglátás – akár háznál – megszervezése és lebonyolítása komoly logisztikát igényel. Kezdve az időpont kiválasztásával, a rendezvény hangulatának kitalálásával és megteremtésével, de meg kell említeni a helyszínt, a berendezést (pl.: legyen elég asztal, szék, tányér, pohár, stb.), vagy az esetleges szállás biztosítását is.

Ha te is készülsz hasonló rendezvényre, összejövetelre, összeszedtem néhány ötletet, amivel még tökéletesebb házigazdává válhatsz.

 

Előkészületek

Ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön a rendezvény, már hetekkel előtte neki kell kezdeni az előkészületeknek. Szükséges felmérni a helyszínt és a meghívottak számát, hogy legyen elegendő hely a mozgásra és a vendégek elhelyezésére.

Az egyik legfontosabb kérdés az étkezés. Hideg, vagy meleg ételt kínálunk, amit magunk készítünk, vagy rendeljük egy étteremből. Arra is gondolni kell, hogy az ételt hogyan kívánjuk tálalni; ültetett étkeztetés lesz-e, vagy svédasztalos. Az italkínálatot mindenképpen a menüsorhoz kell igazítani és gondolni kell alkoholos és alkoholmentes italokra is. A menü összeállítását és az alapanyagok beszerzését is már jó előre le kell bonyolítani. A dekoráció kiválasztásánál figyelembe kell venni az alkalmat, a helyiséget és a vendégek összetételét. A szükséges kellékeket pedig jó előre érdemes beszerezni, elkészíteni és feltétlenül számolni kell a díszítéshez szükséges idővel is!

 

Meghívó

ünnepi meghívó

foto: paigeandchris.com

Egy rendezvény előtt illik meghívót küldeni a leendő vendégeknek. Ez nem csupán udvariassági forma, de praktikus szerepe is van. A meghívó ugyanis tartalmazza a szükséges információkat: az esemény időpontját, helyszínét, a rendezvény célját, a tervezett programot és még sok egyéb fontos tudnivalót.

Manapság egyre általánosabbá válik az elektronikus úton továbbított meghívó küldése. Ám a hagyományos, papír alapú meghívónak – amit a postás bedob a postaládába – ma is megvan a varázsa. Mivel váratlanul érkezik, megadja azt a bizonyos meglepetés-érzést. Egy szép, a rendezvény stílusához illő szórakoztató, vagy épp meghitt stílusban készült meghívó már hetekkel az esemény előtt hozzásegítheti a vendégeket a ráhangolódáshoz. Az ilyen meghívó kiemeli az eseményt a hétköznapokból és a vendégek megtiszteltetésnek érezhetik, hogy a házigazda gondolt rájuk. Ezek után valószínűleg nagyobb örömmel vesznek részt az eseményen.

A meghívót 10-15 nappal a rendezvény előtt érdemes eljuttatni a meghívottakhoz. Pár nappal a kézhezvétel után, de mindenképpen legalább egy héttel az esemény előtt telefonon is érdemes megkeresni őket. Erre nem szabad sajnálni az időt, mert a beszélgetés során kiderülhet, hogy a meghívott részt tud-e venni az eseményen, felteheti az esetleges kérdéseit, de egyéb részletek is tisztázhatók.

ünnepi meghívó

foto: etsy.com

„Isten hozott”

Kedves gesztus, ha az érkező vendégeket már az ajtóban a rendezvényhez stílusban is illeszkedő díszítés fogadja. Nincs is annál lehangolóbb, mint egy sötét, kopott bejárat, mellette a szeméttároló, az ajtóban egy elnyűtt lábtörlővel. A bejárat feldíszítése olyan apró figyelmesség, ami már az ajtóban emeli a rendezvény fényét és a résztvevők hangulatát. A vendégek úgy érezhetik, hogy számítanak, a háziaknak fontos a jelenlétük és az, hogy jól érezzék magukat.

előszoba dekoráció

fotó: evergreendirect.co.uk

fotó: bringrestoration.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dekoráció

A dekoráció kiválasztásához az esemény jellegét, és a vendégek összetételét érdemes alapul venni. Más-más dekorációs elemet kell használni egy családi esemény, mondjuk egy keresztelő alkalmával, vagy egy munkatársaknak szánt év végi lazulós összejövetel kapcsán. A kiválasztott stílus és formavilág mellett ajánlatos következetesen kitartani, hogy a helyiség, a bejárat, a meghívó, az asztaldíszek mindegyike egységes hangulatot tükrözzön.

ünnepi dekoráció

fotó: amenagementdesign.com

ünnepi dekorációs 2.

fotó: indulgy.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terített asztal

A szépen megterített asztal nem csak esztétikus élményt nyújt, de növeli az ételek élvezeti értékét, ezért többszörösen is megtérül, ha odafigyelünk a tálalásra. Az étkészlet, az evőeszközök, a poharak, az asztalterítő, szalvéta és asztaldíszek ízléses összeállítása már-már művészi szintre emelhető. Az asztalterítésnek azonban vannak bizonyos szabályai. Ehhez nyújthat segítséget a következő kép.

tradícionális formális teríték

1. vizes pohár, 2. pezsgős pohár, 3. fehérboros pohár, 4. vörösboros pohár, 5. likőrös pohár, 6. kenyeres tányér, 7. vajazó kés, 8. torta villa, 9. desszertes kanál, 10. kávé / tea csésze, 11. presszó kávés csésze, 12. szalvéta, 13. saláta villa, 14. hal villa, hús villa, 16. erőleves csésze, salátás tál, lapos tányér főételhez, 17. hús kés, 18. hal kés, 19. saláta kés, 20. teás kanál, 21. kávés kanál, 22. leveses kanál, 23. tenger gyümölcsei villa

 

Menü

fotó: homedesignlover.com

Kétségkívül a vendéglátás egyik sarkalatos pontja az étkezés. Ha finom és gusztusos ételeket tálalunk fel a vendégeinek, akkor nagy baj nem lehet. Az ételsorral szembeni legalapvetőbb követelmények, hogy ízletes legyen és bőséges. A kevés ételnél csak a vacak étel lehet borzasztóbb.

A menü megtervezésekor figyelembe kell venni a résztvevők igényeit, a létszámot és az alkalmat is. Egy gyerekeknek szervezett Mikulás bulihoz egészen más ételek kívánkoznak, mint egy év végi céges díjátadó lebonyolításához. E mellett gondolni kell a speciális étrendet követőkre (pl.: vegetárius, diabéteszes, stb.), hogy ők se maradjanak éhesek.

Az ételsor összeállításánál általános szabály, hogy egy ételsoron belül ugyanaz az alapanyagú és ízesítésű fogás, köret, mártás, elkészítési mód, vagy színhatás ne szerepeljen.

Egy teljes menüsor és azon belül a különböző fogások sorrendje a következő:
1./Aperitif ital (étvágygerjesztőként szolgáló alkoholos ital)
2./ Előétel
2.1. Hideg előétel (pl.: saláta, pástétom, hideg sültek és felvágottak, szendvicsek, tojásból készült hideg ételek, kocsonyák)
2.2. Meleg előétel (pl.: tésztaételek, rizottók, zöldségből készült ételek, stb.)
3./ Leves
4./ Főétel – Ez lehet hús, vagy halétel. Sorrendben először a halból, majd a fehér, végül a vörös húsból készült ételek következzenek)
5./ Sajttál
6./ Desszert
7./Gyümölcstál

 

Ital kínálat

Az italfogyasztás már az érkezést követően, az üdvözlőitalokkal megkezdődik, ami lehet pl.: pálinka, Martini, Cinzanó, vagy valamilyen koktél (pl.: Manhattan), esetleg gyümölcslevek, de sosem szénsavas üdítők. Ezek kellőképpen előkészítik a gyomrot az ételek befogadására.

Az előételhez száraz, fehér bor illik, a halhoz félszáraz, a fehér húsokhoz félédes, édes fehér bor, vagy könnyű vörösbor, a sajtokhoz szintén, a desszerthez édes italok (likőr, aszú), vagy pezsgő dukál.

A pohárköszöntőt többnyire a főételt követően tartják, amit ülve szokás végig hallgatni, csak a koccintáshoz áll fel a hallgatóság.

Az étkezés befejezéseként kávét és teát szokás kínálni, amit a vendégek már nem az étkezőasztalnál, hanem egy másik helyiségben, vagy a szoba másik részén (régen szalonban, könyvtárban) fogyasztanak el.

ünnepi ital kínálat

fotó: theglitterguide.com, és celebrationsathomeblog.com

 

Szórakoztatás

A családtagokkal, barátokkal való összejövetel már önmagában is kellemes élmény. Ez tovább fokozható, ha a házigazdák valamilyen plusz szórakoztatásról is gondoskodnak. Ez lehet a gyerekek valamilyen produkciója, vagy a háziak által szervezett elfoglaltság (pl.: filmnézés, társasjáték, zenélés, kirándulás, stb.). Bármivel is készüljön a vendéglátó, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a vendégek érdeklődésének, adottságainak megfelelő szórakozási lehetőséget biztosítson.

 

Ajándék

Igencsak kedves gesztus, amikor a vendéglátók valamilyen apró ajándékkal, vagy házi finomsággal kedveskednek vendégeiknek. Nem kell drága holmikra gondolni, nem is ez a lényeg. Ezeknek az apróságoknak az értéke abban áll, hogy a résztvevőket emlékeztessék az összejövetelen való részvételükre, amelyre később is jó szívvel gondolnak vissza.

ajándék

fotó: blog.mephotography.com

ajándék 2.

fotó: planaweddingnow.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellemes készülődést és

Jó szerencsét!

 

főcím fotó: mobilebaymag.com

 

 

Holnaptól különleges adventi naptár a Facebook oldalamon, ahol karácsonyig minden napra hasznos, érdekes ötleteket kaphatsz. Csatlakozz az oldalamhoz!

 

 

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 2 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!