HOGYAN FEJLESZTHETED ÖNMAGAD?

HOGYAN FEJLESZTHETED ÖNMAGAD?

HOGYAN FEJLESZTHETED ÖNMAGAD?

HOGYAN FEJLESZTHETED ÖNMAGAD? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ha nem áll szándékodban munkát keresni a nyáron, de szeretnéd tartalmasan kihasználni a rendelkezésre álló időt, akkor fordítsd azt önmagad fejlesztésére. Hosszú távon a tanulás, a készségek-képességek tökéletesítése a legjobb befektetés. Bármilyen helyzetre igaz, hogy tudásod az a tőke, amivel a pályád során sáfárkodhatsz. Nézzünk néhány példát, mit lehet három hónap alatt megvalósítani:

 

Nyelvismeret

A nulláról nem valószínű, hogy három hónap alatt említésre méltó idegen-nyelv tudásra tehetsz szert (persze az alapokat megszerezheted ennyi idő alatt is). A nyelvismeret terén inkább a már meglévő tudásod csiszolására nyílhat remek alkalom. Egy korábban tanult nyelv gyakorlásával felkészülhetsz egy közeli nyelvvizsgára. Esetleg meglévő, de nem használt nyelvismeretedet frissítheted fel. De jó alkalom ez az időszak arra is, hogy tudásodat a szakterületedet érintő speciális szókinccsel bővítsd. Bárhogy döntesz, többféle lehetőség közül választhatsz, esetleg kombinálhatod ezeket. Iratkozz be egy kurzusra. Vagy kérd meg egy barátodat, ismerősödet, akivel gyakorolhatsz, hogy szánjon rád egy kis időt. Nézz híradót az adott nyelven, esetleg kereshetsz olyan műsorokat, amelyek a szakterületedhez kapcsolódnak. Keress levelezőpartnert az interneten, akivel skype beszélgetést is folytathatsz, hogy gyakorold a kiejtést.

 

Szakmai ismeretek elmélyítése

Három hónap remek alkalom arra, hogy szakmai ismereteidet elmélyítsd. Esetleg behatóbban tanulmányozd a képzettséged egy-egy speciális szakterületét. Remek alkalom lehet, hogy elolvasd azokat a könyveket, amelyeket az egyetem/főiskola időszaka alatt nem volt időd behatóan tanulmányozni. A könyvtárban keresgélhetsz a választott területhez illő szakkönyvek között, tanulmányozhatod a kapcsolódó szaklapokat. Internetes oldalakon is sok érdekes információval bővítheted az ismereteidet. Nézz utána a szakma elismert szakértőinek, olvass tőlük cikkeket, tanulmányokat, kísérd figyelemmel az életútjukat. Ha kedvet kaptál a tanuláshoz, járj utána annak, hogy milyen tanfolyamok, képzések indulnak a közeljövőben, ahol specializálhatod a tudásod.

 

„soft skills” avagy a személyes képességek fejlesztés

Az álláskeresés során egyre hangsúlyosabb szerephez jut az emberi tényező. A szakmai ismereteken túl a személyes értékek is befolyásolják, hogy melyik jelölt nyeri el az adott állást. Gyakori interjúkérdés, amikor a felvételiztető azt kéri a pályázótól, hogy nevezze meg a legértékesebb tulajdonságait, vagy megkérdezi, hogy miért tartja magát alkalmasnak az adott pozícióra? Azért, hogy tudd az értékeidet és az önjellemzéssel ne legyen problémád az interjún, fel kell készülnöd magadból. Erre különféle lehetőség közül választhatsz. A self-help könyvek terjedésével önfejlesztő irodalomtól roskadoznak a könyvesboltok, könyvtárak polcai. Az interneten is számtalan tanfolyam, hanganyag áll az önmagukat megismerni szándékozók rendelkezésére. Ezen kívül játékos önismereti csoportfoglalkozások (pl.: pszichodráma, családállítás) keretében is értékes tapasztalatokhoz juthatsz. Ha nincs kedved mások előtt feltárulkozni, választhatsz az on-line kitölthető személyiségtesztek közül is. Ezek hátránya, hogy nincs lehetőség a kapott eredmény megbeszélésére, magadnak kell elhelyezned azt az értékrendedben. Szakembert is felkereshetsz azzal, hogy vezessen az önmegismerés útján; pszichológiai tanácsadás, coaching de grafológiai tanácsadás keretein belül is bővítheted az önmagadról alkotott képet.

 

Számítógépes ismeret

Aki az információs társadalomban él, annak már nem kérdés, hogy legalább alapfokú számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik. Tisztában van a személyi számítógép felépítésével, összetevőivel és azok működésével. Képes bekapcsolni a számítógépet, csatlakoztatni a nyomtatót, ismer egy szövegszerkesztő programot, le tudja menteni a fájlokat, és eligazodik az internetes böngészők (Firefox, Google Chrom), elektronikus levelező programok (Outlook Express, FoxMail) között. A szükséges tudás mércéje lehet az ACDL vizsga követelményeinek teljesítése akár ténylegesen, de akár csak tudásszintmérőként is jó kiindulási pontként szolgálhat.

Egy-egy szakterületen belül szükség lehet továbbá néhány speciális szoftver legalább felhasználói szintű ismeretére. Ilyenek lehetnek adatbázis- és táblázatkezelő, valamint prezentációs, vagy grafikus programok (Power Point, InDesign, Photoshop, Corell Draw). Ezeknek a programoknak a megtanulására néhány órás tanfolyami keretet biztosítanak a különböző képzőhelyek. De önszorgalomból is megtanulható egy-egy program kezelése. Mindkét módszernél legfontosabb a gyakorlat. Ahhoz, hogy a műveletek automatikusan a „kezedben legyenek” és ne kelljen folyton a jegyzeteidből puskáznod, feltétlenül szükséges, hogy rutint szerezz, ez pedig csakis a használat során alakulhat ki. Éppen ezért a lehető legfontosabb, hogy a megismerni kívánt programot alaposan begyakorold. Találj ki magadnak feladatokat, de szívességből besegíthetsz egy ismerősnek a tényleges munkájába, amivel nemcsak gyakorlatra, de értékes tapasztalatokra is szert tehetsz.

Remélem, hasznos ötleteket kaptál arra vonatkozóan, hogy hogyan töltheted el tartalmasan az előtted álló nyarat.

Te milyen területen, milyen módszerekkel kívánod fejleszteni önmagad ezen a nyáron?

 

Humanilla_blog_alairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×
Címkék:

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!