A HÁLÓZATÉPÍTÉS TIPIKUS HIBÁI

A HÁLÓZATÉPÍTÉS TIPIKUS HIBÁI

A HÁLÓZATÉPÍTÉS TIPIKUS HIBÁI

A HÁLÓZATÉPÍTÉS TIPIKUS HIBÁI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Akár álláskeresésről, akár másfajta érvényesülésről van szó, a kapcsolati tőke értéke felbecsülhetetlen. Mindannyian kisebb és nagyobb emberei közösségek részeként éljük napjainkat, mégsem mindegy, hogyan viszonyulunk a körülöttünk élőkhöz. Különösen igaz ez akkor, ha valakinek feltett szándéka a sikeres hálózatépítés. Azt, hogy milyen kapcsolatot tartunk fenn egyik, másik személlyel, gyakran már az ismerkedés első pillanatai meghatározzák. Egy rossz bemutatkozást, vagy egy helytelen köszönést hosszú ideig megőrzi az emlékezet.

A hálózatépítés sikere érdekében ismerd meg, melyek a leggyakoribb hibák, hogy könnyebb legyen elkerülni azokat.

 

RÁÉRŐSKÖDÉS/KAPKODÁS

A hálózatépítés folyamatos odafigyelést igényel. Az emberekkel való kapcsolat kialakítása és elmélyítése az egymás iránti kölcsönös érdeklődésen, bizalmon alapul. Ennek a kialakulása pedig nem egyik napról a másikra történik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ügyet sem vetnek rá, csak amikor hirtelen bajba kerülnek, akkor kezdenek fűhöz-fához rohangálni segítségért.

 

FECSEGÉS

Bármilyen beszélgetésről legyen is szó, szinte agyon csapja az üres fecsegés. A végeláthatatlan gondolat cunamik rövid időn belül követhetetlenné és roppant fárasztóvá válnak. Az emberek többségének kevés az ideje, nem illendő feltartani őket semmitmondó szövegeléssel. Ha kapcsolatépítésről van szó, semmi sem helyettesítheti a rövid, tartalmas és érdekfeszítő kommunikációt.

 

NÉVJEGYKÁRTYA HIÁNYA

Volt már rá példa, hogy miután az illetőnek sikerült valakivel megismerkednie, nem tudott átadni egy névjegykártyát, mert nem volt nála. Helyette egy gyűrött szalvétára próbálta felírni az elérhetőségeit. Borzasztó amatőr és udvariatlan azt várni valakitől, hogy egy szalvétát tegyen zsebre és a hevenyészett ákombákomot silabizálja.

 

KOMOLYTALAN E-MAIL CÍM

A baráti körben népszerűvé válhat, aki vicces vagy szórakoztató e-mail címet eszel ki magának. Hivatalos ügyintézéshez azonban gyerekes és megmosolyogtató az ilyen jópofáskodás és teljesen alááshatja az illető szakmai tekintélyét. Üzleti célra mindenképpen célszerű egy egyszerű, a saját névből összeállított e-mail címet létre hozni, ami az egyértelmű beazonosítást is lehetővé teszi.

 

ÖNÖSSÉG

Az emberek többsége szeret magáról beszélni. Akkor van gond, ha nem veszi észre, hogy teljesen átveszi az irányítást és minden találkozó, kontakt kizárólag róla szól. Ez ugyanis elkedvetleníti a partnerét és a kapcsolat valószínűleg rövid időn belül meg fog szakadni. A felek közötti jó kapcsolat fenntartása a kölcsönösségen alapul. Ehhez szükség van a másikra való odafigyelésre. Mindenkinek jól esik, ha érdeklődnek a hogyléte és a dolgai felől, és ha érzi, hogy a mondandóját figyelmesen végig hallgatják.

 

PASSZIVITÁS

Aki az ismeretségi körét szeretné bővíteni, az nem teheti meg, hogy teljes passzivitásba vonul. A visszahúzódás és a csendes várakozás a hálózatépítés csődjét jelenti. Aki akar valamit, annak tennie kell érte. Nem várhatja másoktól, hogy felfedezzék. Elsősorban tudnia kell, hogy kitől, mit akar. Vállalnia kell, hogy az emberekkel való törődés időt és energiát igényel. Rendelkezni kell a szükséges önbizalommal és magabiztossággal, hogy megkeresse az illetőt. Jó, ha meg tudja őt szólítani. Olyan témával kell előrukkolnia, ami felkelti a másik érdeklődését.

 

UDVARIATLANSÁG

A másik ember tisztelete nem csak a hálózatépítés kapcsán fontos, de az emberekhez való viszonyulás alapja is – szerintem. Az illetlen viselkedés mély nyomot hagy és esetenként egy életre elvághatja magát, aki másokat megbánt, vagy megaláz. Az előzékenység, a jó modor és az etikai szabályok betartása minden helyzetben és mindenkiből elismerést vált ki.

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

Ez is érdekelhet:

Kapcsolati háló építése,

A kapcsolatépítés 5 egyszerű módja

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!