EZT TUDTAD A TO-DO LISTÁRÓL?

EZT TUDTAD A TO-DO LISTÁRÓL?

EZT TUDTAD A TO-DO LISTÁRÓL?

EZT TUDTAD A TO-DO LISTÁRÓL? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Sokat és sokszor lehet hallani az ún. to-do listáról. De tulajdonképpen mi ez a to-do lista, vagy ahogy mi mondjuk: feladatlista? Ki találta ki, és honnan ered? Erről szól a következő bejegyzés.

A to-do lista születése

Mintegy száz évvel ez előtt élt egy Charles Schwab nevű üzletember, a Bethlehem Steel nevű vállalat akkori elnöke. A teljesítmény és a gazdasági hatékonyság megszállottja volt. Azon töprengett, hogyan javíthatná mind a saját, mind a cég vezetőinek eredményeit. Egy jól ismert hatékonyság szakértőhöz, Ivy Lee-hez fordult, aki készített egy javaslatot. Ez a javaslat abból állt, hogy minden egyes vezetővel a cégnél megígértette, hogy ezen túl nem hagyják el úgy az irodát, hogy másnapra ne készítenének egy listát a hat legfontosabb feladatról. Még azt is kérte tőlük, hogy a listán szereplő feladatokat állítsák fontossági sorrendbe és a szerint oldják meg őket. Amelyik feladatot nem sikerült aznap megoldani, az legyen a következő nap első feladata. Ezzel megszületett a to-do lista.

Charls Schwab megköszönte a tanácsot, és megkérdezte, mennyivel tartozik. Ivy Lee csak ennyit válaszolt: „Semmivel, ha nem működik. Viszont három hónap múlva küldj egy csekket akkor összegről, amekkora megéri neked.”

Mind Schwab, mind pedig a vezetői team betartotta a listázásra vonatkozó utasítást és 90 nap elteltével Schwab megállapította, hogy a cégnél a termelékenység drasztikusan javult. Az eredmények láttán küldött egy csekket Ivy-nak 35.000 dollárról (abban az időben egy átlagos munkavállaló napi bér 2 dollár volt).

Ezek után nem meglepő, hogy Charles Schwab az elsők között vezette be a feladatlistán alapuló időtakarékos munkafolyamatot a gyáraiban.

Ezt tudtad a to-do listáról? - to-do lista

Ivy Lee tudott valamit, mert ma, száz évvel és tengernyi teendővel később is működik a listázás módszere. Azt nem tudom, hogy kinek hány feladat szerepel egy napi listán, ez nyilván elfoglaltságtól és teljesítőképességtől is függ. Mindenesetre, ha csupán egyetlen jelentős feladatot old meg valaki minden egyes munkanapon, az évente 220 feladat megoldását jelenti. Ez azért egyáltalán nem kevés!

Ha eddig nem próbáltad a feladatlistát, adj neki egy esélyt. Már csak azért is, mert a feladatlista írása segít összeszedetté válnod. Ahhoz ugyanis, hogy meg tud határozni a másnapi legfontosabb teendőidet, először is át kell gondolnod a feladataidat, szem előtt kell tartanod a céljaidat, számba kell venned az idődet és mérlegelned kell a fontossági sorrend miatt. Ha e mellé még hozzá veszed, hogy másnap kipipálhatsz néhány feladatot, s előbb-utóbb pontot tehetsz némelyik végére… azt hiszem a listázásnak csak pozitív hozadéka van.

Lehet, hogy egy-két nap után még nem hozza azt az eredményt, amit elvársz, de érdemes kitartani! Idővel nem csak profi listázóvá, de sokkal-sokkal eredményesebb és összeszedettebb emberré válhatsz.

To-do listázásra fel!

Te próbáltad már? Kommentben írd meg a tapasztalataidat.

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!