ETIKETT: ÜZLETI ÉTKEZÉS SZABÁLYAI

ETIKETT: ÜZLETI ÉTKEZÉS SZABÁLYAI

ETIKETT: ÜZLETI ÉTKEZÉS SZABÁLYAI

ETIKETT: ÜZLETI ÉTKEZÉS SZABÁLYAI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
5 Flares Filament.io 5 Flares ×

 

Gyakori, hogy a cégek az üzleti tárgyalás után megvendégelik üzletfeleiket, vagy magát a tárgyalást kötik össze vendéglátással. Az sem ritkaság, hogy a munkáltató étkezéssel kapcsolja össze a felvételi beszélgetést és étterembe hívja a lehetséges jelölteket.

Az üzleti étkezések sikerét esetenként jelentősen befolyásolja a vendéglátás minősége, körülményei. Ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy a tárgyalótermeknél kötetlenebb hangulatú étkezések lebonyolítására nem fordítunk kellő figyelmet. Az üzleti étkezéseknek komoly protokolláris szabályai vannak, amelyeknek a be nem tartásával akár a megpályázott állás, vagy egy kecsegtető üzlet is elveszhet. Mivel számtalan apróságon el lehet csúszni, összeszedtem néhány szempontot, amit nem csak üzleti étkezésnél, de bármilyen fehér asztal melletti beszélgetésnél célszerű szem előtt tartani.

 

Érkezés:

A pontosság minden helyzetben erény. Miért lenne ez másképp, ha vendégségről van szó? A meghívónak célszerű 15-20 perccel a megbeszélt időpont előtt érkeznie, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő az illető. A meghívott érkezzen pontosan, ezzel kifejezi tiszteletét a hívó fél felé.

Ha nincs előzetes asztalfoglalás (bár ez ajánlott), akkor a meghívó a helyszínen válassza ki az asztalt egy félre eső helyen, ahol lehetőség szerint nyugodtan lehet beszélgetni akár komolyabb üzleti ügyekről is.

Jó házigazdaként figyeljünk a vendégeinkre, érkezésükkor üdvözöljük és irányítsuk őket a választott asztal felé. Ha szükséges segédkezzünk a kabátok levételénél, elhelyezésénél.

 

Ülésrend:

Ha nincs protokolláris ültetés, a fővendég ül az asztalfőn, a partnerek egymás mellett, a vendéglátó pedig úgy, hogy rálásson az ajtóra és képes legyen szemkontaktust tartani a pincérrel. Érkezés után a vendéglátó megvárja, amíg a meghívottak leülnek, csak ez után foglal helyet az asztalnál.

Az asztalnál:
A helyfoglalást követően nem illik azonnal a lényegre térni. A hivatalos megbeszélés mindenképpen udvarias, (egymás hogyléte, oda utazása felőli) érdeklődéssel induljon. Mivel az idő szűkös, a rendelés leadását követően, az aperitif mellett már érdemes rátérni az összejövetel tárgyára.

A damaszt szalvétát még az étel felszolgálása előtt helyezzük az ölünkbe. Semmiképp se tegyük magunkat nevetségessé azzal, hogy partedliként a nyakunkba tűrjük!

Az asztalon csak a teríték és az étel-ital legyen. Nincs helye ott mobiltelefonnak (bármennyire is drága vagy menő!), újságnak, jegyzetfüzetnek. A laptopos prezentációra sem az üzleti étkezés a legmegfelelőbb időpont, arra vannak más alkalmak.

 

Étkezés:

Az üzleti étkezéseknél nem szabad elfelejteni, hogy az összejövetel célja nem a jól lakás, hanem az előnyös megállapodás megkötése. Semmiképp sem helyénvaló lakomázásra készülni. Nem illik ugyanis sokat enni, falni.

A’ la cart étkeztetés esetén inkább a könnyű, visszafogott ízvilágú, elegánsan elfogyasztható ételek mellett döntsünk.

Ne foglalkozzunk az ételek árával. Fölösleges szemérmeskedni. Mivel a meghívó választotta az éttermet, nyilván telik neki rá. Ha viszont magunk lennénk a vendéglátók (főleg, ha sok múlik a találkozó kimenetelén), bánjunk nagyvonalúan az üzletfelünkkel.

Áthidaló megoldásként a rendelést meg is beszélhetjük a többiekkel, hogy lássuk, ki, hogyan választ. Álláskeresőként azért mégse a legdrágább étel mellett döntsünk, inkább maradjunk a közép árkategóriájú ételeknél. A választásnál az ár mellett egyéb szempontokat is érdemes betartani.

Feltétlenül kerülendő:

  • A nehéz, zsíros, szaftos étel, amivel könnyen összekenhetjük magunkat.
  • Olyan étel, ami nyomot hagyhat a fogainkon, ajkainkon. (pl.: mák, cékla, tintahal)
  • Markáns illatú (fokhagyma, káposzta, tenger gyümölcsei), amitől még másnap reggel is bűzlik a leheletünk.
  • Erős ízű (chili, bors), ami fullasztó köhögést, kellemetlen kivörösödés, szemkönnyezést (stb.), folyadék nyakalást eredményezhet.
  • Kézzel fogyasztható ételek (csirkecomb, rák, articsóka), még ha az etikett engedi is. Maradjunk az evőeszközök használatánál.

 

Italfogyasztás:

Ahogyan az étkezésnél, az italfogyasztásnál is a mértékletesség a helyénvaló. Alkoholból egy pohárka aperitif és az ételhez illő bor az elfogadott. A pohárköszöntő inkább díszvacsoráknál szokás. Ez esetben, aki a köszöntőt mondja feláll, míg az asztaltársaság ülve hallgatja. A végén koccintás helyett elfogadottabb, ha a felek egymás felé emelik a poharukat.

 

Fizetés:

A számla kiegyenlítését mindig a meghívó intézi, a lehető legdiszkrétebben. Abban az esetben, ha a meghívó nő, akkor is ő fizeti a számlát. A bankkártya használata elegánsabb, mint a bankók számolgatása.

A vendéglátó egység személyzetével már érkezéskor tisztázzuk, hogy a számlát a kávé felszolgálása után szeretnénk kiegyenlíteni, ezért azt addigra készítsék össze. Ez után már könnyedén intézhetjük úgy a helyzetet, hogy az asztaltól felállva (mintha mosdóba mennénk) gyorsan és észrevétlenül rendezzük.

 

Távozás:

Az étkezést a meghívó fél zárja. Megköszöni a részvételt és megvárja, míg a vendége bont asztalt. A vendég tehát az, aki elsőként áll fel az asztaltól. Szintén megköszöni az ebédet vagy vacsorát, a szalvétát a teríték bal oldalára teszi kicsit meggyűrve, és elsőként áll fel.

Kézfogásra, elköszönésre még az étterem ajtajában kerüljön sor. Ha nagyon eredményes vagy nagyon finom volt az ebéd, akkor a meghívott pár órával később vagy másnap telefonon megköszönheti a meghívást.

 

Eredményes üzleti étkezést kívánok mindenkinek. Remélhetőleg a fentiek betartása még inkább hozzájárul a sikeres üzlethez.

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

 

A cikk forrása: Görög Ibolya: Protokoll az életem című könyve.

 

5 Flares Twitter 2 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 5 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!