ETIKETT: HOGYAN ÉLD TÚL A CÉGES RENDEZVÉNYEKET?

ETIKETT: HOGYAN ÉLD TÚL A CÉGES RENDEZVÉNYEKET?

ETIKETT: HOGYAN ÉLD TÚL A CÉGES RENDEZVÉNYEKET?

ETIKETT: HOGYAN ÉLD TÚL A CÉGES RENDEZVÉNYEKET? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Az év vége közeledtével a cégeknél egyre elterjedtebb, hogy év végi, vagy karácsonyi rendezvényt, bulit tartanak. Ezek többnyire étkezéssel – büféasztal, ebéd, vacsora – egybekötött zenés, táncos rendezvények. De hallottam már olyanról, is, amelyik durva tivornyázásba csapott át.

A céges rendezvényeken nemcsak a kollégák – gyakran féltékeny, árgus szemei – hanem a felettesek, s olyakor az üzletfelek is részt vesznek. A fesztelen, jó hangulat néhány pohárka alkohol kíséretében fokozottan oldja a gátlásokat, s az ember könnyedén kerülhet olyan helyzetbe, amire később – hogy is mondjam csak – nem lesz büszke… aki óvatlan, könnyen becsúszhat egy nehezen, vagy egyáltalán nem helyrehozható baki egy keresetlen megjegyzés, szélsőséges vélemény nyilvánítás, túlzott közvetlenség, stb. formájában. A céges buli tehát nem veszélytelen vállalkozás! A mai bejegyzés arról szól, hogy mire érdemes egy ilyen alkalommal odafigyelni.

 

Ön-Kontroll

Egy ilyen rendezvényhez a legjobb útmutató és első számú szabály, hogy sohase veszítsd el a kontrollt! A hangoskodás, féktelen mulatozás, harsány viselkedés annak ellenére, hogy esetenként helyénvalónak tűnhet, maradandó nyomot hagyhat a feletteseid szemében és könnyen lehet, hogy rombolja a rólad kialakult képet. Mert buli ide vagy oda, mégis csak munkahelyi környezetben, a „hivatalos” éned szereplői között vagy, ezért viselkedj is úgy!

 

Megjelenés

Itt a Humanillán egyik fő téma az egyéniséghez és alkalomhoz illő, kényelmes ruhatár kialakítása. A céges rendezvényeknél is fontos, hogy megfelelő öltözéket válassz. Ezt befolyásolhatja a

  • Helyszín
    A hely miliője nagyban meghatározza, hogy milyen öltözéket válassz. Egészen más ruhára van szükség egy elegáns étteremben, egy iskolai tornateremben tartott év végi összejövetelen, vagy egy borozó elkülönített helyiségében, esetleg egy kolléga hétvégi házában.
  • Időpont
    Akadnak helyek, ahol munkaidőben oldják meg az év végi bulit. Ezt gyakran előzi meg az éves értékelés, jutalmazás, ami a délelőtt folyamán átcsap a kötetlen programba. De lehetnek ebédidőben, és vacsoraidőben megtartott esti programok műsorral egybekötve. Mindegyik alkalomra más-más megjelenés az elfogadott.
  • Rendezvény jellege
    A hivatalos programot követő kötetlen beszélgetés, falatozás mindenképpen hivatalosabb, munkaértekezlet hangulatú, amihez az üzleties megjelenés illik. Az esti gála jellegű rendezvény alkalmi, míg a party stílushoz elegánsabb alkalmi öltözet dukál.

 

Kapcsolat

A tudatos karrierépítő, a céges rendezvényekre is kellőképpen felkészül és kihasználja az alkalmat kapcsolatainak építésére, továbbfejlesztésére. Ilyenkor ugyanis közelebb juthatsz a cég vezetőségéhez, a közvetlen felettesekhez és jó alkalom a közvetlenebb kapcsolat kialakítására. Ha vannak olyan kollégáid, akikkel az év során csak felszínes, kizárólag a munkára vonatkozik a kapcsolattartás, remek kilátás nyílhat arra, hogy jobban megismerhessétek egymást és a jövőben még eredményesebbé tegyétek az együttműködést. Főnökként pedig ragyogó módja annak, hogy a beosztottaiddal közelebbről is megismerkedhess.

 

Beszélgetés

A kapcsolatteremtés elengedhetetlen része a társalgás. Az érdekes, szórakoztató csevegéshez elengedhetetlen az érdekes és szórakoztató beszédtéma. Ehhez képben kell lenned a napi közéleti eseményekben, a populáris kultúra történéseiben. Nem árt tehát tájékozódni a televízió- és rádióműsorokban forgó témákról, átlapozni egy-egy magazint, internetes hírportált, a legfrissebb filmújdonságok, könyv bestsellerek, színházi darabok világáról, aktuális sporteseményekről, stb. Ha jól felkészülsz egy-egy rövid, de tartalmas beszélgetésre, nemcsak aktuálisan lehetsz szórakoztató társaság, de mély nyomot hagyhatsz a másik félben azzal, hogy mennyire művelt és tájékozott kolléga vagy. A politika mindenképpen kerülendő, kényes téma!

 

Italozás csak módjával!

Főleg aki tudja magáról, hogy néhány pohárka után megered a nyelve, annak érdemes visszafognia magát. Egy-két kontyalávaló is megteszi a hatását, fesztelenebb a légkör és a kollégák közül sem lógsz ki. De részegségig semmiképp se vidd a dolgot! Ne adj okot a folyosói pletykáknak! Ez ügyben még nem csalódtam az emberekben: élvezettel köszörülik a nyelvüket mások gyengeségén. Ne akarj hát te lenni a belevaló, piás Maca!

 

Mindenkinek jó hangulatú, fesztelen és sikeres karrierépítő céges rendezvényt kívánok!

 

Karácsonyi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!