ETIKETT: A SZÓ VESZÉLYES FEGYVER

ETIKETT: A SZÓ VESZÉLYES FEGYVER

ETIKETT: A SZÓ VESZÉLYES FEGYVER

ETIKETT: A SZÓ VESZÉLYES FEGYVER bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Tegyük fel, hogy már rendelkezel a szükséges szakértelemmel, és tapasztalattal, tökéletes a pályázati anyagod, de a beszéded egyszerűen útját állja a sikereidnek. A munka világa egy különleges világ, mert az emberek hajlamosak azt gondolni, ahogy beszélsz, úgy végzed a munkádat is. A beszédstílusban kifejeződik az egyének hatalmi pozíciója is. A nők ebből a szempontból bizonyos értelemben hátrányban vannak, hiszen a női beszéd más, mint amilyen az üzleti környezetben elfogadott. Ez nem jelenti azt, hogy egy nőnek úgy kellene beszélnie, mint egy férfinak!

Deborah Tannen a Georgetawn Egyetem nyelvészet tanára a szerzője a Talking from 9 to 5: women and men at work című könyvnek. Ebben a nők és a férfiak közötti munkahelyi kommunikációs különbségekre és nehézségekre is felhívja a figyelmet. A valós életből vett példák azt a célt szolgálják, hogy mindenki legyen tisztában a nemek közötti kommunikációs különbségekkel, ismerje fel a saját kommunikációs szokásait, és ha szükséges, tanulja meg az üzleti életben elterjedt társalgási stílust. Teszi mindezt azért, hogy segítse az olvasói munka világában való érvényesülését.

Az említett műben kitér azokra a szavakra, amelyek rontják az illető hitelességét és könnyen a karrierjének útjába állhatnak. Ezeket a szavakat 4 kategóriába sorolta a következők szerint:

 

1. FEDEZÉK SZAVAK

A fedezék szavakat olyan szavak, amelyek mögött megbújik a lényeg. Ilyen szavak pl.: talán, remélem, elképzelhető, stb. Ezek a szavak meglehetősen rombolják a hitelességed, mert nem jelentenek semmi konkrétumot. Ahelyett, hogy azt mondod: „elképzelhetőnek tartom”, mond inkább azt, hogy „biztos vagyok benne”. Az ilyen határozott, megfogható kifejezésekkel sokkal több bizalmat ébresztesz a beszélgető partneredben és mások is tudni fogják, hogy mit is akartál mondani.

 

2. SEMMITMONDÓ SZAVAK

Ebbe a kategóriába azok a szavak, mondatrészek tartoznak, amelyeknek az ég adta világon semmi mondanivalójuk nincs. Mire gondolok? Biztosan te is hallottál már ilyen, vagy ehhez hasonló kitérőket, mint pl.: „Csak azt szeretném mondani…”, „Szeretném megkérdezni…”, „Megmondom őszintén…”, „Az igazat megvallva csak azt szeretném mondani…” stb. Ez nem más, mint üres locsogás. Ezek helyett inkább térj rá a lényegre és fogalmazz tömören.

 

3. TÖLTELÉK SZAVAK

A töltelékszavakra szintén semmi szükség nincs, ha valaki komoly szakember benyomását szeretné kelteni másokban. A töltelékszavakat, vagy hanghatásokat többnyire rossz szokásból, vagy időhúzásképpen használják, de nem ritkán hatásvadász eszközként vetik be. Ezek lehetnek: „őőőőő”, „hmm”, „hallod…” „érted…” „tudod…” „tehát”, „szóval”, „voltaképpen” stb. Ezek közül mindannyian használunk valamennyit, mert az élő beszéd részei. A gond akkor van, amikor valaki túlzásba esik. Ha olyan helyzetbe kerülnél, hogy gondolkodnod kell azon, mit válaszolj, egyszerűbb, ha megállsz, hogy összeszedd a gondolataidat. Esetleg hozzá is fűzheted: „pillanat, ezt át kell gondolnom”, vagy hasonló. Ez sokkal hitelesebben hangzik, mint egy csomó őzés, vagy semmitmondó frázisok puffogtatása.

 

4. VÉDEKEZŐ SZAVAK

Akkor kell bocsánatot kérni, amikor az indokolt. Mondjuk elkéstél egy megbeszélésről, esetleg hamarabb kell távoznod, netán felborítasz egy pohár üdítőt, stb. A „Sajnálom, hogy azt kell mondanom…”, az „Elnézést a megjegyzésért…”, vagy a „Bocsánat, hogy ezt mondom…”, stb. nem tartozik ebbe a kategóriába. Ezek a mondanivaló közé szőtt bocsánatkérések megint csak csorbítják a hitelességed. Egyúttal jó okot szolgáltatsz vele a partnerednek arra, hogy figyelmen kívül hagyja mindazt, amit mondasz. Ezen túlmenően pedig indokolatlanul védekező, alacsonyabb pozícióba helyezkedsz. Semmi szükség arra, hogy hátrányba szorítsd magad. Törekedj a tárgyszerű és adekvát megfogalmazásra, ami lehetővé teszi a felek közti egyenrangú kommunikációt.

 

A felsorolt példákkal minden bizonnyal találkoztál már te is. Egyik-másik még zavart is, de valószínűleg mégsem gondoltál ezekre úgy, mint olyasmikre, amelyek alááshatják a karrieredet. Pedig az apróságokon sok múlik! Tudod! Az ördög is a részletekben rejlik!

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!