DIVATBŰNTETTEK, AVAGY MIT NE VEGYÉL FEL…

DIVATBŰNTETTEK, AVAGY MIT NE VEGYÉL FEL…

DIVATBŰNTETTEK, AVAGY MIT NE VEGYÉL FEL…

DIVATBŰNTETTEK, AVAGY MIT NE VEGYÉL FEL… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Biztos rajtam kívül még sokan ismeritek a Mit ne vegyél fel? (What not to wear?) című sorozatot. Gondolom az a jogos igény hívta életre, hogy az emberek – itt nők – kulturáltan, a jó ízlés határain belül jelenjenek meg közöttünk. Ne tegyenek ki másokat kínos helyzeteknek, amikor is olyasmit tesznek ki, amire mi nem vagyunk kíváncsiak. Vagy egyszerűen csak jó lenne esztétikus, jó megjelenésű nőket látni magunk körül.

A minap a barátnőimmel arról beszélgettünk, hogy micsoda lehetetlen ruhadarabokat találtak már ki eddig, amiket biztos, hogy soha, de soha fel nem vennénk. Legalábbis nem mennénk el egyikben sem dolgozni. Szépen alakult a lista és ahogy számba vettük ezeket, összeállt a Top 13 divat bűntett, amivel biztos, hogy egy magára valamit is adó nő lejáratja magát, ha ezekben jelenik meg egy hivatali, üzleti közegben. (Bár hozzáteszem, többségüket még az utcára sem vennénk fel!)

 

1. Szuper mini szoknya

A mini szoknya kétség kívül határ terület. Fiatalos, és akinek formás lábai vannak, annak kifejezetten előnyös darab. De a szoknya hossza azért nem mindegy. A szuper mini állás, járás közben még lehet, hogy nem tűnik túlzásnak. De aki ezt felveszi, gondoljon arra is, hogy egész nap mégsem állhat. Egyszer csak-csak le kell ülnie. S ha már egyszer leült, akkor hogyan fog mutatni? Egyrészt ülés közben a legformásabb combok is szétterülnek a széken. Ez vajon mennyire esztétikus? A másik kérdés, hogy mennyit takar a textil? Mert aki szemben ül az illetővel lehet, hogy olyan területekre is bepillantást nyer, amire nem igazán kíváncsi. Aki a szuper mini viselése mellett dönt, az próbálja magát kívülről szemlélni, esetleg egy tükör előtt megnézni, hogy a külvilág mit láthat belőle. Ugyanaz a darab az egyik pillanatban még dögös, a másikban viszont közönségessé válhat. Ezt pedig senki sem szeretné, ugye?

 

2. Cica nadrág, divatos néven legging

Jó-jó tudom! A hajdani cica nadrág kötöttáru volt. Keskenyebb, vagy szélesebb, ún. patentkötéssel készült, ami néhány napi viselés után az ülepnél és térdnél kellőképpen meglazult, megnyúlt. Ettől aztán teljesen elveszítette a formáját és a viselője úgy nézett ki benne, mint valami legatyásodott csőlakó. A mai kivitele vitathatatlanul minőségi alapanyagokból készül, gumiszállal szőve, ami miatt ez a kellemetlen torzulás elkerülhető. Ugyanakkor hűen követi az alakot – mivel sokkal jobban rátapad a testre –, s sokkal jobban ki is domborítja a formáját. Éppen ezért, a nem kimondottan modell alkatú nőkön már nem feltétlenül nevezhető mutatós darabnak. Főleg, ha a hozzá viselt felsőrész rövid és láttatni enged olyan domborulatokat, vájatokat, amelyek nem hiszem, hogy a nagy nyilvánosságra tartoznának. Ezzel a darabbal az a legnagyobb baj, ha nadrágként viselik. Helyette inkább harisnyanadrágként, téli sportokhoz alsó ruházatként, vagy mondjuk egy hosszú dzsörzé tunikával otthoni öltözékként helyénvalóbb viseletnek tartom.

 

3. Spagetti vállpántos/vállpánt nélküli top

Bármily meglepő, hasonló kategória, mint a forrónadrág. Egyszerűen nem való irodai környezetbe. Oda az emberek nem azért mennek, hogy a spagetti vállpántos hölgy vállait, dekoltázsát bámulják. A napbarnította bőrön fehér csíkot hagyó fürdőruha rikító pántja pedig eléggé megmosolyogtató. Persze, tudom, meleg van. Na és? A spagetti vállpántos felsőben nincs meleg? Dehogy nincs! Csakhogy így a kipárolgó testnedveket azonnal elgőzölögtethetjük a levegőbe – a környezetünk legnagyobb örömére. A kollégákra, ügyfelekre tekintettel inkább viselj valamilyen vékony pamutból, vagy természetes anyagból készült blúzt, ami felfogja a gőzöket és lepattintja a kocsányul lógó férfiszemeket.

 

4. Csipke blúz/szoknya

A csupa csipke szintén nem illik az üzleti környezethez. Egy-egy kisebb betét, diszkrét rátét még lehet tetszetős, de túl nagy felületen inkább visszatetsző. Egyszerűen nem oda való.

 

5. Flip-flop papucs

Tulajdonképpen az összes papucsot ide írhattam volna, amiben úgy nézünk ki, mintha mezítláb lennénk. Ha lapos a sarkuk, akkor amolyan ténsasszonyos, tenyeres-talpas benyomást kelthet. Ha van sarka, az a „hátbaveregetős” fajta, mert minden egyes lépésnél nem kis hanghatás kíséretében csapódik a talphoz. Pont úgy, mint gyerekkorom idétlen játéka a csattogó lepke (nekem nem volt – hála a szüleimnek!). Szinte szó szerint végig csattoghatunk benne mondjuk a folyosón, így mindenki figyelemmel kísérheti a mozgásunkat a nélkül, hogy látna. A papucsokról – bármilyen formájúak – egészében elmondható, hogy nagyon nehéz benne higiénikusan tartani a lábat, hacsak nem jár valaki legalább óránként a mosdóba lábat mosni. Ugyanis az izzadtságtól nedves bőrre jobban tapad az út pora, ami a hajlatokba, redőkbe előszeretettel feltorlódik, beleragad. Az pedig a lábon van bőven. Ezt viszont nem hiszem, hogy bárkinek látnia kellene. Ugyanez a véleményem az 1-2 pántos szandálokról is. A mezítelen láb látványa sem biztos, hogy feltétlenül kívánatos, főképp, ha valakinek sürgősen szüksége lenne pedikűrös beavatkozására… Nyaralás, szabadidős tevékenységek során igen, de munkahelyen, irodai környezetben nem helyénvaló darab egyik sem.

 

6. Forrónadrág

A forrónadrág egyáltalán nem irodába való ruhadarab. Ha már valaki nő – és nem kislány – akkor pedig egyáltalán nem kellene még csak gondolnia sem a rövidnadrágra, mint öltözékre. A nők többsége combra, fenékre szed fel könnyen súlyfelesleget. A sortok pedig éppen erre a területlen vonzzák a tekinteteket. Kevés kiábrándítóbb látvány van, mint a sonkákat félbevágó sort szegélye. Ha már mindenképpen rövidnadrág, akkor olyat válassz, ami nem tapad és térd közeli hosszúságú. Olyan, mint amilyent Julia Roberts viselt a Micsoda nő!-ben a film végén, amikor elhagyta a szállodát. Igen, az a piros kosztüm! Az ilyen darabok, aktuális trendhez igazított változatai valók irodába. Sportoláshoz, otthoni tevékenységekhez a sort – megfelelő méretben – természetesen lehet jó választás.

 

7. Kötött mellény

Bármilyen fazonban, méretben egyszerűen rémes. A ’80-as éveket idézi, amikor végre lehetett motringban, minőségi fonalat venni és hatalmas kultusza lett az otthoni kötögetésnek. De a kötött mellény bármilyen fazonban is készül, akkor is nyanyás. Persze értem én, hogy valakinek fázik a dereka. Én is fázós vagyok ám! De másképp, kevésbé ódivatú módon is meg lehet oldani a dolgot! (például aláöltözéssel) Egy fiatalos, lendületes, a korral haladó modern nő jobb, ha elfelejti ezt a göncöt.

 

8. Kapucnis pulóver

Ez az arcunkba mutogató rapsztárok egyenruhája szintén nem az elegancia és nőiesség hírvivője. A fiatal fiúknak főképp sportoláshoz ajánlott, a mackófelső modernizált változata. Többnyire különböző feliratokkal, figurákkal nyomják és már csak e miatt is igencsak távol áll az üzleti megjelenéstől. Arról nem is beszélve, hogy érdemes lefordítani a feliratokat, mert könnyen lehetnek sértő, vagy trágár megjegyzések, amelyek végképp lerombolhatják a tekintélyedet.

 

9. Kertésznadrág/ruha

Gyerekek, vagy ügyes kezű ezermesterek munkaruhája lehet, de egy okos, modern nőé aligha. Fel ne vedd, mert még a kezedbe nyomnak egy csavarhúzót és beosztanak a műszaki személyzet közé!

 

10. Bőrnadrág

Motorozáshoz való és nem irodában feszengeni benne. A szűk, testhez álló daraboknak van egy erőteljes domina hatása. Ha bővebb, akkor az országutak benzingőztől bűzlő vadmotorosai jutnak róla eszembe. Ha csak nem Gumikacsa a főnökünk, inkább hagyjuk el ezt a nacit a hétköznapi ruhatárunkból.

 

11. Necc harisnya

Ez aztán tényleg nem tartozik a hivatalos öltözködéshez. Sokkal inkább a 18+-os kategória része. Nyitott orrú szandállal kimondottan gusztustalanul néz ki, akárhol jelenik meg így az illető. Ez a darab is inkább az éjszakai élet része, maradjon is inkább ott.

 

12. Fűző

Ezt a selyemből, vagy szaténból készült gombos, zsinóros domina cuccot sem munkaruhának találták ki. Legalábbis nem az irodában, szellemi munkával foglalkozó üzletasszonyoknak (egy másik, ősi szakmában…). Arról nem is beszélve, hogy egész nap ülni egy ilyen halcsontos darabban, nem éppen kényelmes. Szorít, szúr, nyom és meleg. Az alatta viselt blúz felül kibuggyan, amit időnként – a női mosdóban – nem kis tornagyakorlat árán sikerülhet végre a helyére húzni-vonni. Ha azt szeretnéd, hogy az eszedért, szaktudásodért ismerjenek el – ami nőként nagyobb kihívás férfitársainknál – akkor ezt a ruhadarabot hagyd meg a romantikus légyottokra.

 

13. Hárem nadrág

De mondhattam volna azt is, hogy trotykos gatya. Kétségkívül kellemes viselet lehet otthon, vagy a tengerparton, esetleg egy fürdővárosban a nyári hőségben, na de irodában? Azon túl, hogy nőietlen, egyáltalán semmi köze a hivatali kultúrához.

 

+ 1   Gumiklumpa

Ez az abszolút győztes! Komolyan mondom, nem is értem, mi visz rá valakit, hogy ezt a förmedvényt felvegye. Ormótlan, semmi sikk, semmi kellem nincs benne. Nem ad sem tartást, sem nőiességet a viselőjének. Ha egy vékony, filigrán testalkatú nőn látok meg egy ilyet, rögtön Mickey Egér jut róla eszembe. A testesebb nőkön úgy hat, mint maga Magilla Gorilla. Menni nem, csak slattyogni lehet benne. Sem nem divatos, sem nem praktikus. Egyrészt, nem tudok olyan ruhadarabot, amihez illene. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy micsoda elvetemült színekben képesek gyártani ezt a fröccsöntött csodát. Másrészt gumiból van. …és zárt… Szóval nekem azt nem adja be senki, hogy ebbe nem rohad bele az ember lába. Szerintem pont úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Aztán csak csúszkál a saját verejtékében. Ha netán – ki tudja melyik részén – egy apró lyukacskát ejtünk, akkor kellemes sziszegő hangot ad ki minden egyes lépésnél. Micsoda élmény! Ha már a mesefigurákról esett szó, egy Ogre talán harmonikusan be tudja illeszteni a ruhatárába.

 

Tapasztalataim szerint a legtöbb nőnek megvannak a saját tabu darabjai, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem venne fel. Az általam összeállított lista az általánosságokra vonatkozik. Olyan ruhadarabokra, amelyek az ún. casual, vagy smart casual kategóriából kilógnak.  Erről bővebben itt olvashatsz: Dresszkód? Az meg mi?

Te egyet értesz a listával? Mi az, amit kivennél belőle? Számodra mi az, ami a vérciki kategóriába tartozik? Mond el a véleményed, kíváncsi vagyok, te hogyan gondolkodsz erről a témáról.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!