AZ ÖNISMERET JELENTŐS ERŐFORRÁS

AZ ÖNISMERET JELENTŐS ERŐFORRÁS

AZ ÖNISMERET JELENTŐS ERŐFORRÁS

AZ ÖNISMERET JELENTŐS ERŐFORRÁS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
5 Flares Filament.io 5 Flares ×

 

Úton, útfélen az önismeret fontosságával találkozik az embert. A „mert én megérdemlem” korszakban divat lett önmagunkkal foglalkozni, önmagunkra figyelni. Szinte minden tanfolyam, tréning első leckéi az önismeretről szólnak.

 

De miért annyira fontos, hogy reális önismeretünk legyen?

A kérdés megválaszolásához először tisztáznunk kell, hogy mit jelent a reális önismeret?

Röviden: az önismeret az önmagunkról való reális tudást jelöli.

Hosszabban:

  • Azt, amikor képességeinkkel, adottságainkkal, tudásunkkal tisztában vagyunk.Mert hogyan is tudnánk hasznosítani a képességeinket, adottságainkat, az általuk nyújtott lehetőségeket, ha nem ismerjük azokat?
  • Határozott képünk van érdeklődési körünkről, akaraterőnkről, feszültség- és kudarctűrő képességünkről.Ezek nélkül nem találnánk értelmes elfoglaltságot, nem érhetnénk el eredményeket az életünkben.
  • Ismerjük személyiségünk erősségei mellett a hiányosságait is. Hogyan tervezhetnénk a jövőt, hogyan állíthatnánk magunk elé célokat, ha nem ismerjük önnön korlátainkat?
  • Érjük és megértjük a viselkedésünk hátterében meghúzódó okokat, azok mozgatóit.Miből meríthetnénk erőt, ha nem ismernénk a személyes motivációnkat, hogyan érhetnénk el akkor a céljainkat?
  • Megtaláljuk helyünket és helyesen ítéljük meg saját szerepünket és azok hatását a szociális térben. Hogyan tudnánk beilleszkedni és hasznos tagjává válni a közösségnek, hogyan tudnánk másokkal együttműködni, ha nem ismerjük saját szerepünket és azt, hogy milyen hatást gyakorlunk embertársainkra.

Ha végig gondoljuk az előzőeket be kell látnunk, hogy az önismeret valóban jelentős erőforrás. Szükséges ahhoz, hogy sikeres életet éljünk.

 

Hogyan tehetünk szert megfelelő önismeretre?

Azt, hogy milyennek tartjuk magunkat, egyrészt a környezet visszajelzései, másrészt a saját tapasztalataink alakítják. A folyamat a születés pillanatában kezdődik és életünk utolsó percéig tart. Minél több emberrel találkozunk, minél több területen próbáljuk ki magunkat, annál több tapasztalatot és többféle visszajelzést kapunk önmagunkról. Ezeknek a tapasztalatoknak egy része reális. Ezek a nyilvánvaló (pl.: külső jellemzők, gesztus) tulajdonságaink. A legtöbbünknek vannak irreális elképzelései önmagáról, hiszen a visszajelzéseket a saját érzelmi szűrőnkön keresztül értelmezzük attól függően, hogy mennyire tudjuk elfogadni a kritikát, a rossz szokásainkat, vagy éppen túlzottan nagyra értékeljük erényeinket. De a csomagoláson sok múlhat; ha a másik fél őszinte közlési módja számunkra bántó, nem fogadjuk el annak valóságtartalmát. Aztán ott vannak azok a tulajdonságok, amelyekről nem tudunk, hiszen még nem kerültünk olyan helyzetbe (pl.: vészhelyzet), amelyben megmutatkoztak volna.

Ahhoz, hogy valaki a környezet visszajelzéseiből reális önképet alkothasson rendkívüli objektivitásra és előítélet mentességre lenne szükség. Mivel sok esetben ez ügyben a saját magunk útjában állunk, szükség lehet egy külső, objektív szemlélőre, aki őszintén, de kíméletesen, segítő szándéktól vezérelve nemcsak tudtunkra adja, de el is fogadtatja velünk személyiségünk jellemzőit.

Különféle módszerek, tesztek, tréningek, egyéni és csoportos terápiás foglalkozások kínálkoznak az önmagukat megismerni vágyóknak. Ezekből fogok bemutatni néhányat a következő hetekben. Gyere és tarts velem!

Az önismeret rögös útjához pedig kívánok

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

 

 

5 Flares Twitter 2 Facebook 1 Google+ 2 Filament.io 5 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!