ÁLLÁSKERESÉS – KÉSZÜLJ FEL A LEENDŐ MUNKAKÖRRE

ÁLLÁSKERESÉS – KÉSZÜLJ FEL A LEENDŐ MUNKAKÖRRE

ÁLLÁSKERESÉS – KÉSZÜLJ FEL A LEENDŐ MUNKAKÖRRE

ÁLLÁSKERESÉS – KÉSZÜLJ FEL A LEENDŐ MUNKAKÖRRE bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
7 Flares Filament.io 7 Flares ×

Az álláskeresés során, mielőtt megpályázol egy állást, érdemes végig gondolnod, hogy az adott munkakör vajon milyen tevékenységet rejt. Mert hiába van megfelelő végzettséged, egy-egy területen nagy eltérések lehetnek az elvégzendő feladatok között. Néhány napig, esetleg hétig lehet olyan tevékenységet végezni, ami nem igazán tetszik, de hosszú távon „büntetlenül”… szerencsés, aki megússza. A kevésbé kedvelt munkakörben, a nem szívesen végzett feladatoknál gyakoribb a hibázás. A „rossz munkaerő” bélyegét pedig hamar rásüthetik valakire és nagyon nehéz tőle megszabadulni. A bizonyítási vágytól csak még jobban nő a hibák száma és ebből az önmagát gerjesztő folyamatból szinte lehetetlen kiszállni. Ilyenkor jön a munkakedvromlás, a betegség, majd az egyre hosszabb táppénz, hogy rosszabbra már ne is gondoljak.

Ennek az elkerülése végett az álláskeresés során érdemes tehát előzetesen tájékozódni az adott munkakört illetően. Kérdezősködhetsz ismerősöktől, akik az illető cégnél dolgoznak, hogy a kérdéses munkakörben dolgozóknak mi a feladatuk. De ismerősöket találhatsz más cégeknél, hasonló munkakörökben is. Egy előzetes, telefonbeszélgetés során is kérhetsz felvilágosítást az adott cég munkatársától. A jó kérdések megfogalmazásához segítségül íme néhány szempont, amit jó, ha figyelembe veszel, mielőtt elvállalsz egy munkát.

 

Napi feladat

 • Mi a szorosabb értelemben vett mindennapos tevékenység?
 • Hogyan tevődik össze a napirend?
 • Milyen képességek, adottságok szükségesek az ellátásához? Rendelkezel-e a szükséges képességekkel? (szaktudás, fizikum, pszichés feltételek)
 • Milyen eddigi tapasztalatodat tudnád hasznosítani?
 • Milyen fejlődési, továbblépési lehetőség kínálkozik a számodra akár cégen belül, akár más munkahelyeken?

 

Munkakörülmények

 • A szervezet mérete; családi vállalkozás, vagy multinacionális mamutcég.
 • A munkavégzés helyszíne hol van?
  • szabadban vagy zárt helyiségben,
  • egy helyben vagy több helyszínen,
  • technikai felszereltség (kőkorszaki vagy modern technikai? A szükséges eszközök kezeléséhez mennyire értesz?
  • fizikai körülmények mennyire elfogadhatók?
  • van-e valamilyen zavaró körülmény: hideg, meleg, zaj, magasság, stb.
 • A munkahely megközelíthetősége; mennyi időt és milyen közlekedési eszközöket igényel a bejárás?
 • Munkatársak száma; önálló munkavégzés, kiscsoportos, vagy nagyobb kollektíva részeként?
 • Döntési, felelősségi jogkör mekkora, mire terjed ki és hajlandó vagy-e vállalni ezt?
 • Vannak-e és kik az ügyfelek? Milyen gyakori a kapcsolat velük?
 • Hány főnököd lenne?

 

Ellene-mellette táblázat

Miután sikerült a lehető legtöbb kérdésre megtalálnod a választ, a kapott eredményeket vezesd fel egy táblázatba. Egy üres papírt hosszában ossz fel két hasábra. Az egyik hasáb tetejére írd fel, hogy mellette, a másik tetejére pedig, hogy ellene. A két oszlopba sorold fel, hogy a számodra mely szempontok azok, amelyek a mellett szólnak, hogy megpályázd és majdan elfogadd az állást, a másik oszlopba pedig sorold fel azokat a szempontokat, amelyek ellene szólnak mindennek. A végén összesítsd a listát. Az még önmagában nem biztos, hogy eldönti a kérdést, hogy melyik oszlopban van több érv. Az érveket ugyanis egyenként vizsgáld meg és gondold végig őszintén, melyik az, amivel meg tudnál alkudni, amivel még tudnál együtt élni. Az ellene oszlopot is vizsgáld meg alaposan, van-e köztük olyan tényező, ami kizárja, hogy egyáltalán foglalkozz a pályázattal.

 

Van az a pénz….?!

Ha mindegyik faktort megvizsgáltad, van még egy lényeges kérdés, mégpedig a pénzt illetően? Ez az a kérdés, ami sok szempontból a lehető leglényegesebb és felülírhatja az összes eddigi ellene-mellette érvet.

Először is meg kell tudnod határozni, hogy mekkora az az összeg, amire minden hónapban szükséged van ahhoz, hogy megélj. Ez az, ami alá semmiképp nem szabad menni, hiszen rövid időn belül csődbe juthatsz.

A következő kérdés, hogy mekkora összegre lehet számítani az adott munkakörrel kapcsolatban? A várható fizetség, az esetleges plusz juttatások mellett tudnád-e hatékonyan végezni a munkád?

Hol a határ? Mekkora az az összeg, ami a teljes „ellene oszlopot” lesöpri? Ami miatt hajlandó vagy szemet hunyni az összegyűjtött kellemetlenségek fölött?

Vannak helyzetek, amikor a pénz dönt. De figyelem! A pénz nem minden! Meglehet, hogy ideig-óriáig megoldja az aktuális gondjaidat, de egészséget, harmonikus családi kapcsolatokat nem lehet érte vásárolni

 

Humanilla_blog_alairas

 

7 Flares Twitter 2 Facebook 3 Google+ 2 Filament.io 7 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!