ÁLLÁSKERESÉS 10 LÉPÉSBEN

ÁLLÁSKERESÉS 10 LÉPÉSBEN

ÁLLÁSKERESÉS 10 LÉPÉSBEN

ÁLLÁSKERESÉS 10 LÉPÉSBEN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2 Flares Filament.io 2 Flares ×

A születésnapok jó alkalmat nyújtanak arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt egy évre. A „Munka, karrier” rovatban megjelent álláskereséshez kapcsolódó írásaimból szemezgettem a mai bejegyzéshez. Ezek alapján összeállt az álláskeresés folyamatának 10 lépése.

 

Nézz szét a saját portádon!

Mielőtt belevetnéd magad a hirdetések böngészésébe érdemes magadba tekinteni és néhány kérdést tisztázni. Először ugyanis azt kell tudnod, hogy te mit szeretnél. Mik azok az adottságok, elvárások, amelyek meghatározzák az érdeklődésedet, befolyásolják a választásodat.

  • Ki vagyok én? Milyen a személyiségem? Milyen adottságokkal, képességekkel, képzettséggel rendelkezem?
  • A személyiségemnek, képzettségemnek milyen munka felelne meg leginkább?
  • Milyen munkakörülmények, munkatársi közösség az, amiben a legjobban érezném magam?

Ehhez a témához kapcsolódik a következő cikkem: Önvizsgálat, mint a siker záloga

 

Mi újság a munkaerő piacon?

Miután saját magaddal, az igényeiddel tisztába kerültél, érdemes szétnézni a munkaerő piacon, hogy az aktuális viszonyokról tájékozódj. Már csak a hirdetések szövegéből is rengeteg használható információhoz juthatsz. Milyen állásokat hirdetnek a munkáltatók? Melyek a hiányterületek? Milyen elvárásokat támasztanak a pályázókkal szemben?

S hogy hol érdemes böngészni? Az internetes állásportálok mellett az országos és megyei napilapok, a HVG, szakmai kiadványok és az erre szakosodott hirdetési újságok (Expressz) hirdetéseit érdemes figyelemmel kísérni.

 

Kitől kérhetnék segítséget?

Az álláskeresés és érvényesülés sikere nagyrészt a kapcsolatokon múlik. A személyes kapcsolatoknak is óriási a jelentősége, hiszen köztudott, hogy a legtöbb munkakört meg sem hirdetik, ismerősök ajánlásai alapján töltik be. Ezért vedd számba a rokonaidat, ismerőseidet, akik segítségedre lehetnek abban, hogy ha közvetlenül nem is, de közvetetten, az ő kapcsolataik révén hozzásegítsenek az új állás megtalálásához. A kapcsolati hálóról többet is megtudhatsz ha ide kattintasz: Hogyan építs kapcsolatokat?

 

Megfelelés

Vedd számba, hogy a végzettségedhez milyen munkakörök illeszkednek és ezeket mely cégeknél találod. Mivel a beadott pályázati anyagok csak kis százalékban eredményeznek személyes találkozót, érdemes a lehető legtöbb lehetőséget megragadni. Ne korlátozd magad azzal, hogy szó szerint veszed a hirdetések szövegeit, mert a kiíró azt az ideális jelöltről mintázta. Ennek az ideálnak pedig nem is biztos, hogy meg lehet felelni. Ha csak kis eltérés van az adottságaid és a kiírás között, akkor bátran pályázz! Ezt is olvasd el: Álláskeresés – Készülj fel a leendő munkakörre.

 

A beveendő vár

A kiszemelt cég alapos ismerete elengedhetetlen az álláskeresés során. Mielőtt behívnának interjúra alaposan készülj fel a cégből. Tájékozódj a történetéről, a cégvezetésről, a profiljáról. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, a Készülj fel a cégből című cikkemben olvashatsz róla.

 

Dokumentáció összeállítása

Az álláskeresés alap dokumentációja az önéletrajz és a motivációs levél. Ez az a két irat, ami bejuttathat az interjúra. Az önéletrajz tartalmazza a karriertörténeted, a motivációs levél pedig meggyőző eszköz, hogy miért vagy éppen te a legalkalmasabb az adott pozícióra. Éppen ezért a pályázati anyagod nem más, mint egy gondosan összeállított marketing eszköz, ami eladja a terméket, jelen esetben téged, mint munkaerőt. Az önéletrajzról itt is olvashatsz még: Aktualizáld az önéletrajzod

A másik lényeges irat a motivációs levél. (Bővebben itt olvashatsz róla: Milyen a jó kísérőlevél?) Ezt nem minden esetben kérik, de egyre általánosabb elvárás, hogy a munkáltató kíváncsi a pályázó belső indíttatására, amiben kifejti, hogy miért éppen ő a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére. A motivációs levélnek a következőket kell tartalmaznia:

  • Cím, megszólítás (lehetőleg a döntéshozónak névre szólóan)
  • A megpályázott pozíció megnevezése (ha van jelige)
  • Forrás megnevezése, ahonnan értesültél az álláslehetőségről. (hírforrásra való hivatkozás – internet, napilap, ismerős, stb.)
  • Alkalmasság kifejtése (releváns információk a saját életútra, elképzelésekre és a meghirdetett munkakörre vonatkozóan)
  • Személyes találkozó kérése
  • Dátum, kézzel írott aláírás

 

Kapcsolatfelvétel – kapcsolattartás

Álláskeresés során nagyon sok múlik a személyességen. Fontos, hogy ne csak az állásinterjún találkozz a döntéshozókkal. A lehetőségekhez mérten törekedj arra, hogy minél többször legyen alkalmad a személyes kontaktusra. A siker érdekében ezt is kellőképpen elő kell készíteni. A hogyanjáról szól a következő írásom: Tervezz álláskeresési kampányt

 

Felkészülés a megmérettetésre

Úgy, ahogyan az önéletrajz, a személyes találkozás is elkerülhetetlen, mielőtt valaki alkalmazásba kerül egy cégnél. Ez a felvételi interjú, ahol a szakmai kérdések és személyes benyomások alapján próbál…

A beszélgetés mellett a döntéshozók egyéb módszereket is alkalmaznak a jelöltek jobb megismerésére, az alkalmasságuk felmérésére. A kiválasztás módszereiről a következő cikksorozatból többet is megtudhatsz: A KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 1-5.

 

Első benyomás

Az állásinterjún a legfőbb hangsúly a személyes benyomáson van. A külsőségek befolyásolják, hogy hogyan tudod „eladni” magad, a szaktudásod. Az állásinterjún való megjelenésről a következő cikkemben olvashatsz hasznos tanácsokat: Mit viselj állásinterjún?

 

Utánkövetés

Az állásinterjú folyamata nem a beszélgetést záró kézfogással ér véget. Ha nem csak túl akarsz lenni rajta, de tanulni is szeretnél belőle, érdemes az érzéseidet, gondolataidat közvetlenül az interjú után lejegyezned magadnak, hogy később, amikor már lehiggadtál, kiértékelhesd. Ezekből a jegyzetekből rengeteg tapasztalatot levonhatsz, és hasznosíthatod azokat egy következő alkalommal. Jó pontot jelenthet még, ha a beszélgetést követően néhány sorban megköszönöd a lehetőséget, hogy bemutatkozhattál és megerősíted az elhelyezkedési szándékodat. Erről szól ez a cikkem: Köszönőlevél – Álláskereső etikett

 

Neked hogy tetszett ez a visszatekintést? Találtál használható információkat? Ki tudnád egészíteni a személyes tapasztalataiddal? Írd meg a véleményed!

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

 

 

 

Az önéletrajzíráshoz hasznos tanácsokat találsz az ingyenes tanulmányomban, amit a következő linkre kattintva tölthetsz le: ÖNÉLETRAJZ TÍPUSOK ÉS MINTÁK

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 2 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!