ÁLLÁSINTERJÚ SKYPE-ON

ÁLLÁSINTERJÚ SKYPE-ON

ÁLLÁSINTERJÚ SKYPE-ON

ÁLLÁSINTERJÚ SKYPE-ON bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

A skype, mint kommunikációs eszköz új távlatokat nyitott az emberek közötti kapcsolattartásban. Általa lehetővé válik nem csak a hang, de a kép egyidejű továbbítása is, ezzel egyfajta élő kapcsolat jöhet létre a felek között. A baráti beszélgetések mellett üzleti tárgyalások lebonyolítására is alkalmas, hisz idő és pénztakarékos (útiköltség) megoldás. Nem kellett sokáig várni, hogy a személyügyi kiválasztás területén is megjelenjen ez a fajta kommunikációs forma. Ha nem is vált általánossá a használata, azért vannak olyan helyzetek (pl.: munkáltató-munkavállaló közötti nagy távolság, állásinterjú), amikor igénybe veszik.

A skype-on keresztüli állásinterjúra idejében fel kell készülni, hogy a beszélgetés kedvező eredménnyel végződjön a számodra. Ehhez viszont van néhány szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartani.

 

Skype fiók

Az első és legfontosabb tétel, hogy rendelkezz skype fiókkal. Ehhez először is le kell töltened az ingyenes programot a gépedre, majd létre kell hoznod egy fiókot. Akár csak a Facebook oldal esetében, a skype fiók létrehozásakor is van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Eleve olyan skype nevet válassz, ami hivatalos közegben is vállalható. A haverokkal való trécseléshez akár fantázianevet is használhatsz. Hivatalos célra azonban jobb a saját nevedből megalkotni a felhasználónevet. A skype esetében is van lehetőség fotó feltöltésére, ami alapján könnyebben beazonosíthat a hívó fél. Erre is az vonatkozik, ami a névre. Olyat tölts fel, amin a valósághoz hűen nézel ki és kellőképpen komoly színben tűnsz fel.

 

Berendezés

Ahhoz, hogy képes legyél az online kommunikációra, szükséged lesz egy hangszóróra, egy mikrofonra és egy webkamerára. A fülhallgatóval egybe épített mikrofon kétség kívül tökéletesebb hanghatást nyújt, de biztosan úgy szeretnél kinézni, mint egy tudósító riporter? Profibb megjelenést kölcsönöz, ha külön hangszórót és mikrofont használsz, ami nem változtatja meg a külsőd.

 

Beállítások

A webkamera úgy legyen beállítva, hogy szemből, annyit mutasson meg belőled, mintha egy mellszobor lennél. Fontos a megfelelő távolság és a megfelelő szög. Mulatságos tud lenni, ha a fejed búbja, vagy az állad és a nyakad látszik, esetleg az egész fejed betölti a másik fél monitorát. A kamerád által továbbított képet könnyen leellenőrizheted a saját képernyődön is. Így pontosan beállíthatod, hogy hogyan jelenj meg a partner képernyőjén.

A kamerát lehetőleg szem magasságban a saját monitorod mellett helyezd el. Így ha a beszélgetés közben a kamerába nézel, olyan, mintha egyenesen a partneredre néznél.

A mikrofont is célszerű a monitor előtt elhelyezni, hogy a hang is természetes módon hallatsszon, ne kelljen a nyakad nyújtogatnod, hogy bele tudj beszélni.

A beszélgetés idejére mindenképpen teremts olyan fényviszonyokat, hogy az arcod jól látható legyen. Figyelj az árnyékokra is, mert a képnek könnyen lehet horrorisztikus hangulata. Ennek elkerülése érdekében akár több, ideiglenes fényforrást is elhelyezhetsz. Ezeket úgy helyezd el, hogy a képbe ne lógjanak bele, csak a fényük érvényesüljön.

 

Környezet

A jól beállított kamera esetén lehetőség szerint kitöltöd a képernyőt, de azért néhány részlet a környezetedből is látszik. Még ha kicsi is ez a rész, azért figyelj oda, hogy mit láthat a partnered. Lehetőség szerint helyezkedj úgy, hogy ne a ruhaszárító állvány, vagy a vetetlen ágy legyen mögötted. Válassz semleges hátteret, vagy állíts fel paravánt, hogy eltakard a nem kívánatos részleteket.

 

Megjelenés

Ennek a kapcsolattartási formának éppen az a célja, hogy a felek lássák egymást, s ezzel nyerjenek további benyomást a másikról. Mivel nyilvánvaló célod az, hogy megnyerd a felvételiztetőt, egyáltalán nem mellékes, hogy hogyan ülsz a kamera elé. Annak ellenére, hogy ki sem mozdulsz otthonról, összességében elmondható, hogy egy ilyen videó beszélgetésre épp úgy fel kell készülnöd, mintha személyes találkozóra mennél. A frissen mosott és rendezett frizura, a visszafogott, de esztétikus smink, az üzleti öltözék mind-mind szükséges, hogy rokonszenves képet közvetíts magadról.

 

Viselkedj!

Az otthoni környezet könnyen megzavarhat és a kelleténél hamarabb elveszítheted a kontrollt. Fontos tehát, hogy a „házi” interjút akárcsak a személyes megjelenést kellő komolysággal kezeld és ügyelj arra, hogy hogyan viselkedsz. Ne tévesszen meg, hogy adott esetben egyedül vagy a szobában! Azon a pici kamerán keresztül akár több szempár is rád szegeződhet egyszerre. Lényeges, hogy kényelmesen, de egyenesen ülj, és ne izegj-mozogj a széken. Ezt elkerülheted, ha az irodai forgó-görgős széket lecseréled egy hagyományos, stabil székre.

 

Ellenőrzés

Ha egy mód van rá, ne bízz semmit a véletlenre. Már jóval a megbeszélt időpont előtt teszteld a rendszered, ellenőrizd az internet kapcsolatot. Kérd meg egy barátodat, ismerősödet, hogy néhány alkalommal vegye fel veled a kapcsolatot és te is kezdeményezz beszélgetést vele. Ezzel nem csak azt tudod leellenőrizni, hogy működnek-e a kütyük, de kellő rutint is szerezhetsz a nagy nap előtt. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha még sosem, vagy már nagyon régen használtál skypot.

Amennyiben valamilyen tartós technikai probléma adódna, feltétlenül tájékoztasd a hívó felet és vagy beszélj meg új időpontot, vagy válasszatok egy másik csatornát a megbeszéléshez.

 

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Akkor oszd meg az ismerőseiddel.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

 

 

Ez is érdekelhet:

Állásinterjú – Hogyan készülj fel?

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!