ÁLLÁSINTERJÚ – HOGYAN KÉSZÜLJ FEL?

ÁLLÁSINTERJÚ – HOGYAN KÉSZÜLJ FEL?

ÁLLÁSINTERJÚ – HOGYAN KÉSZÜLJ FEL?

ÁLLÁSINTERJÚ – HOGYAN KÉSZÜLJ FEL? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2 Flares Filament.io 2 Flares ×

Az álláskeresők életében kötelező fejezet az állásinterjú. Ha behívnak, az azt jelenti, hogy hatásos önéletrajzot írtál. A legtöbb olyan helyzet, ahol helyt kell állnunk, szorongással tölthet el. Ez alól az állásinterjú sem kivétel! Aki már hosszabb ideje nem talál munkát, szinte életbevágóan fontos, hogy sikerüljön elhelyezkednie. Az állásinterjún tehát sok múlik, ami csak fokozza a felvételi beszélgetés súlyát. Annak érdekében, hogy a legjobban szerepelj a megmérettetésen, felkészültnek és kiegyensúlyozottnak kell lenned. Ehhez pedig már az interjút megelőző napokat úgy kell szervezned, hogy a nagy napon a lehető legtökéletesebb formában lehess. Átgondoltam, hogy ilyen alkalmakkor mi az, amire érdemes odafigyelni. Ez a mai bejegyzés tehát arról szól, hogy hogyan készülj állásinterjúra.

 

Megjelenés

Nem a szépségen, hanem a jólápoltságon van a hangsúly. A lenőtt hajfesték, vagy rendezetlen frizura, smink nagyban ronthatja az esélyeidet. Ennek elkerülése végett időben jelentkezz be a fodrászhoz egy kis fazonigazításra, színfrissítésre.

A ruházatodat is már napokkal előbb ellenőrizd; legyen makulátlanul tiszta, gyűrődésektől, hajszálaktól, szöszöktől mentes. A cipőd szintén tiszta, fényesített, a cipősarok ne legyen lejárt. A táskád is legyen pormentes, tiszta. Az összkép, amit magadról közvetítesz legyen harmonikus, szolidan elegáns és kifogástalan.

 

Iratok

Az irataidat már előző nap este készítsd be a táskádba, amit másnap magaddal viszel. Szükség lehet rájuk már a portán a beléptetésnél. A hivatalos iratok mellett jegyezd fel a nevét, beosztását, telefonszámát az illetőnek, akihez készülsz. Az adott munkakörre benyújtott pályázati anyagod egy példányát szintén vidd magaddal, előfordulhat, hogy szükség lehet rá az állásinterjún.

 

Dokumentáció

Indulás előtt érdemes átolvasni a cég hirdetését, amire jelentkeztél, valamint az adott munkakörre beküldött pályázati anyagodat, hogy felelevenítsd az információkat. Kínos lenne, ha rákérdeznének valamire és azt sem tudnád, mit írtál bele. Ez elengedhetetlen, ha egyszerre több állásra is beadtad a pályázatodat. Mielőtt az interjún megjelennél, érdemes az aktuális álláshirdetést átfutnod, hogy naprakész lehess a cég igényeit illetően. E mellett minden, a céggel kapcsolatban korábban beszerzett információt is tanulmányozz át, a legapróbb részlet is számíthat.

 

Útvonaltervezés

Nézz utána, hogyan juthatsz el az interjú helyszínére. Ha kell, tégy egy próba utat néhány nappal korábban ugyanabban az órában, amikor majd meg kell jelenned az állásinterjún, hogy lásd a forgalom alakulását. Ha tömegközlekedéssel utazol, nézz utána melyikkel mennyi idő alatt érsz oda? Kell-e átszállnod? Hol kell leszállnod? Ha autóval mész, mérd fel a parkolási lehetőségeket. Kell-e a kocsitól gyalogolnod? Az mennyi időt vesz igénybe? Az otthonodtól a megadott helyszínig hogyan, mennyi idő alatt jutsz el? Számolj rá 15-20 percet, hogy biztosan odaérj!

 

Mondanivaló

Szedd össze a gondolataidat, amiket feltétlenül közölni szeretnél magadról. A tanulmányaidról, tapasztalataidról fogalmazz meg rövid, lényegre törő, kerek mondatokat. Legyen 3-4 kérdésed a munkakörrel kapcsolatban. Ezzel nemcsak információt szerezhetsz, de elősegítheted, hogy az interjú megbeszélésnek, ne pedig vallatásnak hasson.

 

Lazítás

Az állásinterjút megelőző napon próbálj a lehető legnyugodtabb körülményeket teremteni magad körül. Készíts össze mindent másnapra. Egyél könnyű, tápláló ételeket. Hallgass megnyugtató, lágy zenét, esetleg nézz meg egy vígjátékot, vagy romantikus filmet. Húzd fel a vekkert, hogy időben felébredj és kényelmesen el tudj készülni. Aludd ki magad. A pihentető alvás nemcsak a vonásokat, de az idegeket is kisimítja.

 

Nyugalom

Az alapos felkészültség mellett fontos, hogy kellőképpen magabiztos és határozott benyomást kelts. A szorongás, a csúcsra járatott idegrendszer képes olyan blokkokat létrehozni, amik meghiúsíthatják a szereplésedet. Kár lenne elszalasztanod egy jó lehetőséget csak azért, mert szétizgultad magad. Ha hajlamos vagy az idegeskedésre, keress feszültségoldó technikákat és már előre gyakorold be azokat, hogy a megfelelő pillanatban meg tud őrizni a nyugalmadat. Hessegesd el a félelmeket keltő gondolatokat. Koncentrálj arra, amit szeretnél és ne a félelmeidet mantrázd. De bármennyire is fontos számodra az adott állás megszerzése, az életed mégsem múlik rajta!

 

Humanilla_blog_alairas

 

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 2 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!