A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 5.: AC – ÉRTÉKELŐ KÖZPONT

A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 5.: AC – ÉRTÉKELŐ KÖZPONT

A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 5.: AC – ÉRTÉKELŐ KÖZPONT

A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 5.: AC – ÉRTÉKELŐ KÖZPONT bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

AC, vagyis assessment center, magyarul: értékelő központ. Ez a munkaerő kiválasztási folyamat egy speciális állásinterjú módszere, amelynek lényege, hogy a munkáltatók a gyakorlati feladatok, a munkakörrel kapcsolatos életszerű helyzetek megteremtése során igyekeznek megismeri a jelölteket. Arra kíváncsiak, hogy milyen a pályázó személyisége, a munkavégzés szempontjából a munkáltató számára kiemelten fontos képességekkel mennyiben rendelkezik, az ezek alkalmazásához kapcsolódó területeken hogyan teljesít, milyen a munkastílusa, milyen problémamegoldási módszereket alkalmaz, stb. De nagy valószínűséggel a személyes kompetenciák, a szervezeti kultúrába való beilleszkedés is fontos szempont lehet.

Az AC bevetésére általában a második, vagy többedik körös interjú során kerül sor, jellemzően 5-10 jelölt részvételével. A kiválasztást végző szakemberek mellett elengedhetetlen a levezető, megfigyelő pszichológus(ok) részvétele a folyamat teljes időtartama alatt. Tehát legalább 3-4 megfigyelő értékeli a résztvevők teljesítményét. A több szem többet lát és több szempontot képvisel elve alapján a munkáltató a lehető legobjektívebb elbírálásra, s a lehető legmegfelelőbb ember kiválasztására törekszik. Éppen ezért feltehetőleg a magas felelősséggel, szerteágazó szakértelmet és speciális hozzáértést igénylő, magasan kvalifikált pozíciók betöltése során alkalmazzák ezt a módszert.

Az értékelő központoknál többféle feladattípus is előfordulhat. Ezek lehetnek:

Tesztek
Ahogyan a kiválasztás során egyébként, az értékelő központ feladatai között is találkozhatunk tesztekkel. Pont, mint más esetben ezek is lehetnek személyiségtesztek, intelligenciát és bizonyos képességeket mérő feladatlapok is.

Írásbeli feladatok
A következő csoportba az írásbeli feladatok tartoznak, amelyek jellemzően a szervezési, döntési képesség mérésére, a vezető beosztáshoz kapcsolódó adminisztratív tevékenységek (delegálás) mérésére irányulnak.

Prezentáció
A prezentációs feladatok lényegében egy adott probléma elemzését, a megoldásra tett javaslatokat és ezek előterjesztését tartalmazza. Ez vonatkozhat egy adott projekt levezénylésére, vagy akár a cég bemutatására is. A feladatok összetettsége többféle képesség együttes jelenlétét kívánja meg, amelyek a jelölt szakmai alkalmassága mellett a gondolkodásmódjára, kommunikációs képességeire is rávilágíthatnak. Ahhoz, hogy a pályázó „el tudja magát adni”, fontos a magabiztos fellépés, az érhető beszéd, a jól felépített mondanivaló mellett a hallgatósággal való folyamatos kapcsolat, szemkontaktus.

Szituációs gyakorlatok
Ez amolyan szerepjátéknak is megfeleltethető. A jelölt egy megadott szerepkörbe helyezkedve előre meghatározott helyzetben az egyik megfigyelővel egy párbeszédet folytat. A szituációk jellemzően a megpályázott munkakörben gyakori helyzetet modelleznek. Ezek lehetnek: az értékesítést, konfliktus- és reklamációkezelést, információ-szerzést, stb. érintő szituációk.

Csoportos feladatmegoldás
Ahogyan a megnevezés is adja, ezek a feladatok az egyén csoportban való helyzetét, szerepét hivatott vizsgálni. A versengő jelöltek ezeknél a feladatoknál egymással kerülnek kapcsolatba. A meggyőzőkészség, az érvelési technika, a másokra való odafigyelés, az asszertív viselkedés a legfőbb megfigyelési szempont, tehát nem a szaktudás, hanem a társas készségek kerülnek előtérbe.

 

Az AC feladataira való felkészülés során mindenképpen megtérül, ha a jelölt bőséges információval rendelkezik az adott cégről, a meghirdetett munkakörről. (Ezekről bővebben ITT írtam).

A vizsgálat után a résztvevőkről néhány napon belül készül egy értékelés, amelynek akkor is nagy hasznát vehetik, ha történetesen nem kapják meg az adott állást. Ezen keresztül ugyanis értékes tapasztalatokat szerezhetnek nemcsak a szakmai felkészültségükről, de a viselkedést, társas kapcsolatokat érintő magatartásukról is.

 

Ha valaki részt vett már ilyen eljárásban, örömmel venném, ha megosztaná a véleményét, tapasztalatait.

 

Humanilla_blog_alairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!