A MOTIVÁCIÓ GYILKOSAI

A MOTIVÁCIÓ GYILKOSAI

A MOTIVÁCIÓ GYILKOSAI

A MOTIVÁCIÓ GYILKOSAI bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A motiváció olyan erőforrás, ami előre viszi a fejlődést. A cselekvés motorja; új, és nagy tettek végrehajtására sarkall. Aki erősen motivált egy üggyel kapcsolatban, az szinte nem ismer lehetetlent. Időt és energiát nem kímélve töretlenül halad előre. Sok esetben még az illetőt magát is meglepi, mi mindenre képes a célja megvalósítása érdekében, mert úgy érzi, bármilyen akadályt le tud győzni. Éppen ezért a magas motiváltság irigylésre méltó tulajdonság.

De mi van akkor, amikor a motiváció elveszik? Mi okozhatja, hogy egyszer csak eltűnik a lelkesedés? Mi válthatja ki, hogy egy dologgal kapcsolatban, amihez korábban szenvedélyes viszonyulás fűzött, hirtelen közömbössé válik? Ennek jártam utána a mai bejegyzésben.

A következő 10 dolog, ami valóban kioltja a benned lobogó tünet és megöli a motivációt:

 

#1 NEGATÍV EMBEREK

A negatív emberek akik alapvetően nem fogadnak el téged, nem bíznak a tehetségedben és alábecsülik a képességeidet. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy visszahúzzanak. Állandóan aggodalmaskodnak, mindenben csak a rosszat látják.
Rombolja a hitedet. A háttérben többnyire a saját kishitűségük áll. No meg az irigység. Irigylik mindazt, aki vagy, akivé válhatsz. Már előre féltékenyek a sikereidre és mindent megtesznek, hogy meggátoljanak annak elérésében. Tőlük semmi jót ne várj! A legjobb, amit tehetsz, ha felismered valakiben ezt a tulajdonságot, hogy távol maradsz tőle!

 

#2 NEGATÍV HÍREK

Az innen-onnan érkező rossz hírek is letörhetik a lelkesedésed. A TV, az internet, a szociális média, az újságok, stb. szinte ontják magukból – a sok esetben egymásnak ellentmondó – híreket. De a jól informált barátok értesülései is elvonhatják a figyelmedet a célodról. Ha folyton a körülményeket vizslatod, és a kósza híresztelések miatt módosítgatod a tervedet, előbb-utóbb célt tévesztesz. Ha folyamatosan rossz hírek kereszttüzébe kerülsz, mielőbb szakadj ki belőle. Zárkózz el a külvilágtól és csak a saját elképzeléseidre figyelj.

 

#3 KUDARCTÓL VALÓ FÉLELEM

A kudarctól való félelem az egyik leggyakoribb motivációs gyilkos. A legtöbben úgy viszonyulnak a kudarchoz, mint ami bizonyítékul szolgál a saját alkalmatlanságukra, haszontalanságukra. Olyasmit gondolnak, hogy „Lám, lám mennyi mindent megtettem, de oda a sok munka, hisz nem lett belőle semmi. Kár volt fáradni!” Az eredmény elmaradása a mai sikerorientált világunkban szégyennek számít, ami felülír minden racionális gondolatot. Pedig nem is biztos, hogy a siker elmaradása kizárólag rajtuk, a képességeiken múlt. Lehet, hogy korábban még nem voltak felkészülve az adott feladatra, amire később már igen. A kudarc sokkal inkább egy visszacsatolási rendszer. Azt mutatja meg, mit csináltál rosszul, így legközelebb már lehetőséged lehet arra, hogy másképp csináld. Ilyen értelemben a kudarc egy remek eszköz arra, hogy tanulhass önmagadról. Fontos, hogy megbocsáss magadnak és fogadd el, nem mindig sikerülhet. Ha tanulsz a korábbi hibáidból, legközelebb már jobb lesz! Csak ne add fel!

 

#4 KISHITŰSÉG

Sokkal több remek ötlet születik, mint amennyi megvalósul. Ennek egyik oka abban rejlik, hogy az ötletgazda az ötlet megszületését követően szinte azonnal lebeszéli magát arról, hogy megvalósítsa: „nekem úgysem sikerülne…” Ez az egyetlen dolog, amiben biztos, s mivel a fejében már eleve elkönyvelte, hogy minden próbálkozása hiába való, ezért aztán a pislákoló motivációja szinten azonnal elhamvad. Pedig mi mindent megtehetne, ha ugyanezt a vehemenciát a célja elérésére fordítaná!

 

#5 TÉTLENSÉG

Ha az álmokat célokká alakítottad és kidolgoztad a cselekvési tervet, minden mégsem válhat valósággá, ha nem teszed meg a szükséges lépéseket. A tétlenség egy idő után megöli a lelkesedést, hisz láthatóan nem történik semmi. Ezért amint megszületik benned az elképzelés, hogy mit szeretnél elérni, a legjobb, ha haladéktalanul cselekszel. Nem számít, hogy mennyire kicsi, vagy nagy dolgokat csinálsz, a lényeg, hogy tedd meg! Ha betartod a magadnak tett ígéretedet, azzal nem csak a motivációdat tarthatod életben, de napról-napra – akár araszolva, akár hétmérföldes csizmában – közelebb kerülsz a célodhoz is. A kisebb-nagyobb eredmények pedig csak még inkább növelik a lelkesedésedet. Próbáld ki, ha nem hiszed!

 

#6 KIMERÜLTSÉG

Amikor valaki éjt nappallá téve dolgozik a tervén, s minden idegszálával a célra koncentrál, és nincs lehetősége pihenésre, előbb-utóbb kimerül. A fáradtság pedig képes legyőzni a motivációt és az illetőnek már csak az jár a fejében, hogy mielőbb alaposan kialudhassa magát. Ezért bármennyire is erős a céltudatosságod, ne hajszold magad! Ne feledd, hogy nem vagy robot! Gondolj arra, csak akkor őrizheted meg a produktivitásod, ha időnként biztosítasz egy kis kikapcsolódást. A pihenésre szánt szünetek bizonyítottan csökkentik a stresszt és növelik a termelékenységet. Ha ezt nem engedheted meg magadnak, akkor a feladatok átcsoportosításával a hajtós, nagy odafigyelést igénylő tevékenységek közé beiktathatsz olyat, ami lazább, kisebb odafigyeléssel jár.

 

#7 TÁJÉKOZATLANSÁG

A tudatlanság is képes kiirtani a motivációt. Ahhoz, hogy az elképzeléseidet valóra válthasd szükséges az adott témában informálódni. Végtére is, hogyan lehetnél lelkes a céloddal kapcsolatban, ha még ötleted sincs, hogyan fogj hozzá a megvalósításhoz. Akkor bekövetkezik a már említett tétlenség, aminek a vége az, hogy hamvában hal az ötlet. A produktivitáshoz tehát szükséges némi tudással rendelkezni. De nem kell mindig mindent az elején kezdened, a kereket is feltalálták már! S mivel nincs új a nap alatt, biztosan születtek már eredmények a témáddal kapcsolatban. Vannak emberek, akik hasonló dolgokkal foglalkoznak. Az ő tapasztalataikat, módszereiket kezelheted kiindulási pontként. Tanulj a hibáikból és lásd, mit szeretnél másképp, jobban megoldani.

 

#8 RUTIN

Amikor valaki újra és újra ugyanazt a tevékenységet kénytelen elvégezni, egy idővel elveszíti az érdeklődését iránta. Az unalom és egyhangúság pedig rohamosan rombolja a motivációt. Ilyenkor szükséges a változás. A módszerek megújításával, új eszközök alkalmazásával, más emberek bevonásával fenntartható a figyelem, ami lendületet adhat az addig megszokott tevékenységeknek és előhívhatja az elveszett motivációt.

 

#9 SIKERÉLMÉNY HIÁNYA

Ha valaki nap, mint nap úgy teszi a dolgát, hogy a környezete még csak észre sem veszi, az a tevékenység lélekölővé válhat. Elismertség nélkül nagyon nehéz fenntartani a lelkesedést, bármilyen tevékenységről legyen szó. Az illetőn hamarosan erőt vesz a csüggedtség, a kiábrándultság. Félreértés ne essék! Nem kell ahhoz fényár, hogy valaki sikeresnek érezhesse magát, de pici visszajelzések szükségesek a motiváció fenntartásához. Ha mások méltányolják az erőfeszítéseinket, a dicséret – bármennyire is apró – elegendő visszaigazolás ahhoz, hogy hasznosnak érezzük magunkat. Ez az, amibe nehézségek esetén kapaszkodni lehet, s arra motiválnak, hogy érdemes kitartani.

 

#10 SIKER

És igen, ki gondolta volna, a siker is képes megölni a motivációt. A sikernek van ugyanis egy olyan hatása, amitől az emberek úgy érezhetik, elértek valamit, ideje hátra dőlni. Megszűnt a nyomás, az állandó tanulás, bizonyítás és egyszerűen úgy érzik, ideje leereszteni. Mert megengedhetik maguknak, hisz révbe értek. Ez jogos érzés egy ideig. Csakhogy amikor már túl hosszú ideje lubickol valaki egy korábbi sikerében, (minél távolabb kerül tőle időben, annál nevetségesebbé válik…) elzárkózik az új lehetőségek elől. A korábbi siker fénye egyre halványodik, az elismerések el-elmaradoznak, és idővel feledésbe merülnek. Az illetőnek pedig nem marad más, csak a nosztalgiázás. Aki szerette azt a jóleső érzést, amit a célok elérése nyújtott, mások elismerését, annak a korábbi siker kellő motivációt biztosít arra, hogy újabb fába vágja a fejszéjét.

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

Ha inspirációra van szükséged, csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol minden nap motiváló, önbizalom növelő bejegyzést találsz!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!