A KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 1. – FELVÉTELI BESZÉLGETÉS

A KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 1. – FELVÉTELI BESZÉLGETÉS

A KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 1. – FELVÉTELI BESZÉLGETÉS

A KIVÁLASZTÁS MÓDSZEREI 1. – FELVÉTELI BESZÉLGETÉS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Az álláskeresés folyamatának fontos mérföldköve a felvételi beszélgetés, más néven: állásinterjú. Egy jól megírt önéletrajz és motivációs levél a belépő ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön a munkavállaló és a leendő munkaadó. A ma induló sorozatban az interjúk során alkalmazott módszereket kívánom sorra venni.

 

Hagyományos, négyszemközti beszélgetés

Általában kis- vagy középvállalkozásoknál alkalmazzák, ahol legtöbbször maga a cégvezető foglalkozik a pályázókkal. Más esetben a cég személyzetis munkatársa végzi a kiválasztást. Ebben az esetben előfordulhat egy második beszélgetés a cégvezetővel. Kevés olyan kérdést tartalmaz, amit minden jelölttől megkérdeznek. Többnyire spontán, közvetlen hangulatú beszélgetés formájában zajlik.

 

Átvilágító interjú

Ez az interjútípus a gyors előszűrésre alkalmas, amikor is kiválogatják azokat a jelölteket, akiket érdemesnek tartanak arra, hogy egy személyes találkozás során alaposabban is megismerjék őket. Ehhez a csoporthoz tartozik:

  • Telefonos interjú
    Az egyik legkedveltebb interjúforma, hiszen meglehetősen rövid idő alatt, alacsony költséggel meglehetősen sok jelölt letesztelhető pusztán egy telefonbeszélgetés alapján. A kérdések többnyire a beküldött önéletrajzra, motivációs levélre vonatkoznak, azok pontosítását célozzák meg, miközben a lehető legtöbb benyomást, metakommunikációs információt igyekeznek begyűjteni a jelöltről. A nyelvtudás ellenőrzéseként is előszeretettel alkalmazzák.
  • Állásbörze
    Amolyan vásár-szerű, 1-2 napos rendezvény, ahol több cég külön standokon képviselteti magát és ahová számtalan álláskereső ellátogat. A standoknál a cégek HR munkatársai, esetleg a cégvezetők is jelen vannak. Személyes találkozásra, benyomások szerzésére, pályázati anyag átadására van mód.

 

Strukturált interjú

Egy vagy két felvételiztető egy előre összeállított kérdéssoron végig haladva gyűjtenek információt a jelöltekről. A kérdéseket előre összeállítják az alapján, hogy az adott munkakörhöz milyen végzettséget, képességeket, személyiségjegyeket tartanak szükségesnek. Az összes pályázót ez alapján a kérdéssor alapján tesztelik. Ez által az eredmények könnyebben összehasonlíthatóvá válnak. Az interjú menete meglehetősen kötött, monoton, végig a kérdező uralja a beszélgetést, ami meglehetősen nyomasztóvá válhat.

Ha több felvételiztető van jelen az interjún, az annyit jelent, hogy nem csak egy embert kell meggyőznöd az alkalmasságodról. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a megmérettetés valamivel objektívebb, mint az egy személyes interjúztató esetében.

 

Humanilla_blog_alairas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!