A KAPCSOLATÉPÍTÉS 5 EGYSZERŰ MÓDJA

A KAPCSOLATÉPÍTÉS 5 EGYSZERŰ MÓDJA

A KAPCSOLATÉPÍTÉS 5 EGYSZERŰ MÓDJA

A KAPCSOLATÉPÍTÉS 5 EGYSZERŰ MÓDJA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

 

Szinte mindenki tudja, hogy kapcsolatok nélkül nehéz boldogulni a mai világban. Legyen szó álláskeresésről, munkahelyi előmenetelről, vagy egyszerű, hétköznapi dolgokról, jó ha van néhány telefonszám, amit szükség esetén fel lehet hívni segítségért. Vannak, akik kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek és szinte bármit képesek 1-2 napon belül elintézni az ismerőseik segítségével. Tudják, hogy kit, milyen ügyben érdemes megkeresni. Számukra természetes, hogy szívességet kérnek és adnak cserébe. Vannak viszont, akiknek nehezen megy a kapcsolatépítés. Alig ismernek egy-két embert, de őket sem merészelik megszólítani, ha bajban vannak. Ők inkább önerőből próbálnak mindent megoldani. De nem feltétlenül kell mindig, mindennel egyedül megbirkózni!

Mit tegyen az, akinek a kapcsolatépítés nem annyira természetes? Hogyan lehet bővíteni az ismeretségi hálót? Íme néhány gondolat és kérdés, ami segít átgondolni, hogy lehet bővíteni és kihasználni a kapcsolati háló nyújtotta előnyöket.

 

#1 TUDD, HOGY MIÉRT CSINÁLOD!

Az első és legfontosabb lépés, hogy tudd, miért csinálod ezt az egészet. Miért akarod bővíteni az ismeretségi körödet? Mit szeretnél elérni a kapcsolataid által? Ezeket a kérdéseket szükséges tisztáznod annak érdekében, hogy biztosan elérd a kívánt eredményt.

 

#2 SZÁND RÁ A SZÜKSÉGES IDŐT!

A kapcsolatépítés és kapcsolat ápolás időigényes feladat. Ahhoz, hogy bekerülj a köztudatba, hogy részese légy az információ áramlásnak napi, de legalább heti rendszerességgel ápolnod kell a kapcsolataidat. Ez nem jelent mást, mint folyamatos odafigyelést és kommunikációt: személyes találkozók, telefonos beszélgetések, on-line üzenetváltások formájában. Felkészültél arra, hogy időt és energiát áldozz az ismerőseidre apró figyelmességek, baráti érdeklődés, szakmai megbeszélés, stb. formájában?

 

#3 KIK A SZÁMODRA FONTOS EMBEREK?

A kapcsolati háló magában foglalja a rokonok, barátok, ismerősök, osztálytársak, munkatársak, szakmai partnerek, közös érdeklődésű emberek, stb. és az ő ismerőseik körét.

Gondold végig, kik azok az emberek, akikkel érdemes lenne felvenned a kapcsolatot. Milyen típusú személyek jelentik az ideális kapcsolatot számodra? Baráti kapcsolatokat szeretnél? Szakmai jellegű kapcsolatokat kívánsz építeni? Egyszerűen csak sok emberrel szeretnél kapcsolatot tartani? Vedd számba az eddigi kapcsolatrendszeredet beleértve az iskolai tanulmányok, munkahely, magánélet kapcsán létrejött ismeretségi köreidet. Írj egy listát, kit ismerhetsz ezekről a területekről.

A kapcsolatépítés 5 egyszerű módja - Humanilla.hu

#4 HOL TALÁLOD MEG ŐKET?

Ma már igazán nem jelenthet nehézséget megtalálni egy régi ismerőst. Mindenki kezében ott az elérhetőséget biztosító mobiltelefon, az internetről és a közösségi médiáról már nem is beszélve, ami az asztalodra varázsolja akár az egész világot. Kezdetnek – ha még nincs – érdemes létrehozni egy profilt az egyik közösségi oldalon. Ezen nem csak ismerősöket lehet keresni, de az ismerősök is könnyedén rád találhatnak. Aztán új ismeretségek is könnyen köthetők csoportokhoz való csatlakozás során, amelynek tagjai lehetnek azonos szakmai, vagy egyéb érdeklődésű emberek.

A kapcsolatépítés 5 egyszerű módja - Humanilla.hu

#5 CSISZOLD A KOMMUNIKÁCIÓD!

A kapcsolatépítés legfőbb eszköze a kommunikáció. Akár írásban, akár szóban kommunikálsz, mindig figyelj arra, hogy légy egyértelmű, rövid és udvarias. Ne rabold mások idejét fölösleges körmondatokkal, egyszerűen is meg lehet fogalmazni a mondanivalódat. Lehet, hogy valakivel 15-20 évvel ez előtt, tiniként még jókat buliztatok, de mára már megkomolyodott. Nem biztos, hogy ugyanott tudjátok folytatni, ahol abba hagytátok.

 

A baráti és szakmai kapcsolatok fejlesztése kulcsfontosságú lehet akár álláskeresésről, akár munkahelyi előmenetelről van szó. Mindenképpen érdemes időt és energiát fektetni a kapcsolati tőkébe, hogy eredményesebbé és sikeresebbé válhass.

 

Ehhez kívánok…

 

Jó szerencsét!

Répássy Inci

 

Ez is érdekelhet: Hogyan építs kapcsolatokat?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!