9 TIPP, HOGY BEVÁGÓJD…

9 TIPP, HOGY BEVÁGÓJD…

9 TIPP, HOGY BEVÁGÓJD…

9 TIPP, HOGY BEVÁGÓJD… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Pályakezdőként egy új munkahelyen számos feltételnek kell megfelelni; tökéletes feladatvégzés, magas szintű szakértelem, de egy új munkaerőnek a munkatársak között is meg kell találnia a helyét. Ha egy cégnél hosszú távra tervezel, nem árt már az elején néhány tényezőre odafigyelni, hogy a későbbiekben is jól érezd ott magad.

 

Olvasd el ezt a 9 tippet arról, hogy pályakezdőként hogyan vágódj be az új munkahelyen:

 

1. Pontosság

A pontosság mindenkor és minden körülmények között nagyra értékelhető erény. Akár a munkaidőről, akár egy megbeszélésen, tárgyaláson való megjelenésről legyen szó, a megjelenés határidejének pontos betartása jogos elvárás. Ezzel ugyanis nem csak azt üzened, hogy elfogadod a szabályokat és azokat komolyan is veszed, de egyúttal a munkatársak, partnerek iránti tiszteletedet is kifejezed.

 

2. Tisztelet

A kollégák személye és munkája iránti tisztelet és annak kimutatása a jó kapcsolat záloga. Ennek pedig az egyik kifejezője a köszönés. Bármilyen munkakörben, vagy pozícióban is dolgozik valaki, annak illik udvariasan, jól hallhatóan – akár előre is – köszönni. A lehető legrövidebb időn belül jegyezd meg legalább a közvetlen kollégáid nevét. Jó benyomást kelt, ha a nevükön szólítod meg a munkatársaidat. A magázással, tegezéssel kapcsolatos szokások mindjárt a kezdetekkor célszerű letisztázni a későbbi félreértések elkerülése végett.

 

3. Megjelenés

A jól ápoltság és a tisztaság természetes elvárás akármilyen munkahelyről legyen is szó. Amire viszont érdemes odafigyelni, az a munkakörhöz, a cég profiljához illeszkedő megjelenés. Vedd figyelembe a cég profilját, arculatát és a szerint alakítsd a saját megjelenésedet. Ne feledd, a cég alkalmazottjaként annak képviselőjévé is válsz. A saját kinézeted harmonizáljon a cég arculatához.

 

4. Szolgálatkészség

Új seprű jól seper – tartja a mondás. A fiatal, kezdő munkaerőtől a régiek elvárják, hogy legyen benne tettre készség és elszántság. Kezdőként senki sincs abban a helyzetben, hogy visszautasítson akár egyetlen feladatot is. Meg aztán bizonyítanod kell a rátermettségedet és azt, hogy a cégvezetés jól döntött, hogy alkalmazott. Ha szeretnéd, hogy megbecsüljenek és elfogadjanak, bármit bíznak is rád, vállald el és a lehető legtökéletesebben teljesítsd a feladatot.

 

5. Vágj jó képet hozzá!

Nincs annál kiábrándítóbb, mint egy nyavalygó, állandóan panaszkodó kolléga. Főleg, ha új az illető. A betanulási időszakon – annak összes kellemetlenségével együtt – mindenki átesett és láthatóan túlélte. Nyilván te is túl fogod élni, csak meg kell küzdeni a tapasztalatlanságoddal, az ismeretlennel, a szokatlannal. De majd szépen, lassan bele jössz! Hidd el, semmi sem tart örökké, ez sem fog! Úgyhogy ne panaszkodj, hanem csináld a lehető legjobban, ahogy tőled telik.

 

6. Vállald fel!

Bármily meglepő, senki sem tökéletes (ebbe te is bele tartozol!)! Mindenkivel előfordul, hogy hibákat vét, miért ne fordulhatna elő egy kezdővel? Ha netán úgy alakulna, hogy elszúrsz valamit, a maszatolás helyett inkább vállald fel és kérj elnézést! Ha így teszel valószínűleg a vezetőség is elég felelősnek fog tartani és hamar átsiklik fölötte. Ne fogd fel tragédiakén, viszont kezeld kellő komolysággal és tanulj belőle!

 

7. Magánélet kitárgyalása

A magánéleted hagy otthon! Ne traktáld a kollégákat az otthoni eseményekkel; a gyerek szereplésével, az anyós furkálódásaival, a lakásfelújítással, vagy egy új háztartási gép vásárlásával. Ezek nem csak, hogy nem munkahelyre való témák, de fölöslegesen ki is szolgáltathatod velük magad olyanoknak, akik a munkahelyi előmeneteleddel kapcsolatos döntéseket hozzák.

 

8. Diszkréció

A fene tudja, hogy tesztelés miatt, vagy egyszerűen csak megszokásból, az emberek hajlamosak még a legféltettebb titkaikat is elmondani egy addig ismeretlen embernek. Vagy mint valami beavatási szertartás részeként elkezdik a kollégák rossz szokásait, a piszkos kis folyosói pletykákat megosztani. Ezeknek a bizalmas közléseknek aztán jó, ha itt vége is szakad, mert abból bizony palotaforradalom lehet. Szóval bármit is súgjanak a füledbe a „bennfentes” munkatársak, tartsd meg magadnak, ha jót akarsz!

 

9. Ráhangolódás

Vannak bizonyos körülmények, szokások, amelyeket jobb elfogadni, ha hosszú távon szeretnél a kollektíva tagja maradni. Erre álljon itt egy személyes példa: Arról a bizonyos sorozatról van szó, ami évek óta megy az egyik kereskedelmi csatornán, ahol mindenkinek „A”-val kezdődik a neve (Amiki, Aklaudia, meg tudom is én még kicsoda), és amitől én őszintén szólva a falra mászom. Ennek köszönhetően egyetlen epizódot sem láttam még belőle. Na, szóval ebben a kollektívában a sorozatbeli történések szinte kimeríthetetlen témát nyújtottak a reggeli kávézáshoz, az ebéd utáni beszélgetéshez, amikből én természetesen – információ híján – teljesen kimaradtam. Később aztán másból is…

 

Neked milyen személyes tapasztalataid vannak a kezdeti időszakról? Ragadd meg a klaviatúrát és pötyögd be a véleményed.

 

Jó szerencsét!

Humanilla_nevalairas

 

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Akkor oszd meg az ismerőseiddel itt:

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!