5 TIPP A MUNKA–MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁHOZ

5 TIPP A MUNKA–MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁHOZ

5 TIPP A MUNKA–MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁHOZ

5 TIPP A MUNKA–MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁHOZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
3 Flares Filament.io 3 Flares ×

Az állandó hajtás, a szüntelen teljesítmény kényszer előbb-utóbb benyújtja a számlát. Krónikus fáradtság, kiégés és betegség lehet a következménye. Mindenki tudja ezt, mégis sokan zsonglőrködnek az idejükkel, energiájukkal, hogy a munkahelyi feladataiknak és a magánemberként adódó teendőknek is eleget tudjanak tenni.

Mit lehet tenni, hogy a feladataink teljesítése mellett a pihenésre, családra is jusson idő, energia? Íme néhány ötlet a munka-magánélet egyensúlyához:

 

Kapcsold ki

A technika fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy állandóan elérhetőek legyünk mások számára (ha hagyjuk!). Ettől aztán úgy tűnhet, hogy a munkanap sosem ér véget. A mobiltelefon és az internet pedig egyfajta rejtett stressz forrássá lép elő, hisz az illetőnek még a szabadidejében is folyton a munka körül járnak a gondolatai. A gyerek fellépése alatt nézegeted a munkahelyi e-mailjeidet, vagy egy családi ünnep alkalmával suttyomban, az asztal alatt sms üzenetekkel bombázod a kollégáidat. Ez hosszú távon nem járható út! Árthat az egészségnek, és rombolja a kapcsolatokat. Mindenkinek, még neked is szükséged van kikapcsolódásra, amihez az is hozzá tartozik, hogy a munkaidő végeztével kikapcsolod a telefonodat. Jó megoldás lehet, ha a hivatalos ügyek intézését és a magánbeszélgetéseidet külön készülékről intézed. Így megteheted, hogy a munkahelyi vonalad csak munkaidőben legyen elérhető. (Ez csak akkor működhet, ha a privát számodat mélyen eltitkolod a kollégáid elől!) Csak munkaidőben dolgoztasd az agyad munkahelyi ügyekkel. Azon túl légy magánember, anya, gyerek, feleség, barátnő, szomszéd, stb. Tedd a szabadidődet valóban minőségi idővé!

 

Szabadságolás

Bármennyire is fontos és felelősségteljes munkát végzel, szükséged van hosszabb kikapcsolódásra! Még azoknak is, akiknek egyébként a munkájuk a hobbijuk. Azért, hogy mindenképp jusson idő a kikapcsolódásra, már az év elején döntsd el, hogy az év folyamán mikor veszed ki a szabadnapjaidat. Jól vésd be a naptáradba ezeket az időszakokat, hogy még csak véletlenül se szervezz oda munkát. A szünidő idejére jelölj ki egy helyettest, aki ellátja a teendőidet és intézi az aktuális ügyeket. A szabadságod idején pedig felejtsd el a hivatalos teendőidet. Lazíts, csináld, amit szeretsz, hogy a vakáció elteltével kipihenten, újult erővel vethesd bele magad a munkádba.

 

Engedd el a maximalizmust!

A pályakezdő, fiatal munkavállalók igyekeznek a lehető legjobb formájukat adni, hogy minél több szakmai tapasztalatra tegyenek szert és megalapozzák a jövőjüket. De ahogy lépked egyre felfelé a szamárlétrán, családot alapítanak, a felelősségük is egyre nagyobb. A teljesítményüket viszont nem adják alább. A perfekcionizmus válik elfogadhatóvá. Ha ettől a szokástól nem szabadul meg, akkor az előbb-utóbb pusztítóvá válhat. Az életkor előre haladtával egyre nőnek az egyén terhei; lakhatás megteremtése, először egy gyerek, aztán több, a gyerekek iskoláztatása, növekvő kiadások, stb. E mellett a perfekcionizmust egyre nehezebb tartani mind fizikailag, mind pedig pszichésen. Be kell látnod, hogy valamit lejjebb kell adnod. Nem szégyen elengedni a maximalizmust és egy lépéssel hátrébb lépni. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyél továbbra is nagyszerű szakember, csupán annyit, hogy a tökéletesség helyett elég, ha a kiválóságra törekszel. A nyomodban úgyis ott toporognak a bizonyításra vágyó fiatalok.

 

Húzd meg a határt!

Meg kell meghúzni a határt. El kell dönteni, hogy mi a nagyon fontos és mi az, ami kevésbé. A fő probléma, hogy az emberek többségében nagyon erőteljes a teljesítménykényszer. Azt gondolják, hogy mindent bírnak. Te is közéjük tartozol? Akkor végezz el egy egyszerű gyakorlatot. Először is, tedd fel magadnak a kérdést: mi az, ami a legfontosabb az életemben? Gondold át és írj egy listát a számodra igazán fontos dolgokról. Majd tedd félre és egy-két nap után vedd elő és minden egyes tételnél tedd fel magadban a kérdést: „ez valóban fontos a számomra?” Ha már másképp gondolod, akkor könyörtelenül szanáld a listádról. Ha adódik is olyan helyzet, amikor nem tudsz mérlegelni, csökkentsd ezeket a lehető legkevesebbre. Egyszer-egyszer még meg lehet feszülni, de az állandó túlterheltség hosszú távon nem tartható fenn. Kemény árat kell érte fizetni, és biztosan nem éri meg!

 

Kiszervezés

A hivatalos munkaidőn túli magánidőben is annyi teendő hárul ránk, hogy a valódi pihenésre szinte alig jut. A házi- és ház körüli munka rengeteg időt és energiát felemészt, szinte olyan, mint egy második műszak. Te is gondolkodtál már azon, hogy hogyan csökkenthetnéd ezeket a fárasztó, és többnyire hálátlan teendőket? Szerencsére nem csak a vállalkozók tehetik meg, hogy bizonyos feladatok elvégzését alkalmazottakra, alvállalkozókra bízzák. Ez nem csupán pénz kérdése! Némi kreativitással te is megszabadulhatsz a fárasztó otthoni robottól! Összeszedtem néhány ötletet, de mindenkinek más a helyzete, más lehetőségek kínálkoznak, érdemes átgondolni! Biztosan megéri a felszabaduló idő, amit tuti, hogy értelmesebb dolgokkal is eltölthetsz, mint a fűnyírás, vagy a takarítás.

  • Tarts havi 1-2 óriás bevásárlást. Ha van kamrád és fagyasztóládád, a köztes időszakban szinte semmiért sem kell majd boltba menned.
  • Ha van rá lehetőséged, vásárolj online és szállítasd házhoz a cuccot.
  • Az ismeretségi körödben biztosan akad egy lelkes gyerek, akik némi zsebpénz fejében lenyírja a füvet.
  • A csekkekről válts online utalásra. A netbankon keresztül sorban állás nélkül, pillanatok alatt befizetheted a számláidat.
  • Biztosan találsz olyan idősebb hölgyet, aki némi nyugdíj kiegészítésért cserébe rendben tartja a lakást.
  • A napi főzést kiválthatod neten rendelhető étel házhozszállítással.

 

Találtál számodra is hasznosítható ötletet? Ha van saját, jól bejáratott módszered, írd meg hozzászólásban.

 

Jó szerencsét!

 

Humanilla_nevalairas

3 Flares Twitter 1 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 3 Flares ×

Kapcsolódó bejegyzések

Humanilla a közösségi médiában

HÍRLEVÉL

ÖNFEJLESZTŐ E-KURZUS
HA KELL EGY KIS BIZTATÁS...
Hasznos tanácsok, praktikus ötletek hetente
+ hétvégi blogösszefoglaló, hogy
ne maradj le semmiről.

Igen, szeretnék feliratkozni a humanilla.hu weboldal hírlevelére.

Back to Top

EL NE FELEJTSD LETÖLTENI AZ AJÁNDÉKOKAT!